× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η βιομηχανία του προσφυγικού και οι «καθηγητάδες»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ-ΕΡΓΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/1/2020

Η βιομηχανία του προσφυγικού και οι «καθηγητάδες»
' χρόνος ανάγνωσης

Πολλοί έχουν μαζευτεί στη Λέσβο και κατασπαράζουν το προσφυγικό σαν όρνια το ψόφιο κουβάρι. Ώρες θα μπορούσα να γράφω μόνο και για να φτιάξω μια λίστα. Και ενώ υπάρχουν όσοι δίχως φόβο και πάθος δεν κάνουν τον κόπο να κρύψουν τις προθέσεις τους, υπάρχουν κι άλλοι που βάζουν προβιά αλληλεγγύης.

Μερικοί είναι εύκολο να δεις ότι λένε ψέματα, άλλοι το έχουν κάνει τέχνη και είναι δυσκολότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από αυτήν την τελευταία φάρα οι ακαδημαϊκοί είναι από τους πιο ύπουλους. Και με πειράζουν πιο πολύ γιατί υποτίθεται γνωρίζουν, υποτίθεται συμπονούν μετά λόγου γνώσης : κολοκύθια. Αρωματίζονται, ντύνονται, πλένουν τα δόντια τους και τα βυθίζουν βαθιά στο κουφάρι, όσο έχουν ανάγκη, φεύγουν, κάνουν κύκλο και ξανά. Οσμίστηκαν τα πουλάκια ευκαιρίες "έρευνας" και "καινοτομίας" πάνω στην πλάτη των προσφύγων, έχουν μαζευτεί και προσφέρουν know how.

Πουλάει το γαμημένο το προσφυγικό, η Δύση ξέρει να το προκαλεί και να το αρμέγει σε κάθε του φάση, τα Πανεπιστήμια και οι "μορφωμένοι" θα έλειπαν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κουβαλούν μαζί τους λοιπόν οι καθηγητάδες μας, οι ερευνητές και οι διδακτορικοί μας νιπτήρες αυτοεπιβεβαίωσης όπου μετά από μια μικρή βουτιά ξεπροβάλλουν καθαροί και αστραφτεροί.

Λένε πως βοηθούν, λένε πως είναι εδώ "για να πουν την ιστορία", για να "κατανοήσουν το φαινόμενο", για χίλια δυο κι όμως τελικά οι περισσότεροι δεν σχηματίζουν παρά μια παρέα από όρνια που νέμονται ανθρώπινη σάρκα ενώ την ίδια στιγμή κατακρεουργούνται και μεταξύ τους. Και αυτό που με πειράζει είναι πως έρχονται με μάσκα φίλου.

Και αυτό που με πειράζει πιο πολύ είναι πως όλοι εδώ που ήμασταν από το μηδέν και που παραμένουμε εδώ (δεν είμαστε κομήτες και αλεξιπτωτιστές για να ερχόμαστε και να φεύγουμε κατά βούληση, δυστυχώς) έχοντας ανάγκη όση υποστήριξη γίνεται, αδυνατούμε να δούμε πίσω από τις μάσκες (αδυνατούμε; θέλουμε να παραμυθιαστούμε; έχουμε πλέον τόσο ζοριστεί; -είναι πολλά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναι, με πειράζει ιδιαίτερα και φταίω εγώ που την πατάω..κανείς άλλος. Μια και δυο και τρεις την έχω πατήσει. Κάθε φορά που βλέπω τη δημοσιεύσή σου, το βιβλίο σου, το άρθρο σου, την "παρέμβασή σου" για το προσφυγικό, μικρό μου, περισπούδαστο όρνιο και που ξέρω τι ψευτιά πουλάς, που βλέπω να χτίζεις την καριέρα σου βήμα βήμα πάνω στον κατατρεγμένο, ναι με πειράζει.

Μπορώ να ξεπεράσω ότι την πάτησα : έδωσα και πήρα στην τελική, λιγότερα, περισσότερα, χαλάλι σου δεν κρατώ λογαριασμό. Όμως ο Άλλος από εσένα δεν πήρε τίποτα : του πήρες μόνο, τον χρησιμοποίησες και του έδωσες στην καλύτερη κάτι άχρηστα μπιχλιμπίδια. Ξέρεις όμως τι γίνεται; Υπάρχει μια νέμεσις.

Για όλους μας υπάρχει μα για σένα ξεχωριστά -και τι ειρωνεία- έχει τη μορφή της γνώσης που υποτίθεται υπηρετείς. Είσαι έξυπνος και έξυπνη, το έχεις πιάσει. Στο λέω με σιγουριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήμουν εδώ πολύ πριν έρθεις και θα είμαι πολύ μετά αφότου θα έχεις φύγει. Μέσα σου ξέρεις ότι είσαι δυνατό κομμάτι της βιομηχανίας του προσφυγικού. Νιώθεις καλά πως όσο και να πείθεις τους ομότεχνους και τους εργοδότες σου, τα ακροδαχτυλάκια σου με τα οποία θες να δείξεις στην κοινωνία την επιστημονική αλήθεια είναι βουτηγμένα στο αίμα.

Και τα δοντάκια σου τα αστραφτερά από ανθρώπινη σάρκα θρέφουν την κοιλίτσα σου. Ζήσε με αυτό, "συνάδελφε".

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον αχινό 18/8/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Μια Μυτιληνιά στην Κωνσταντινούπολη

Tο εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος ανακαλύφθηκε στο νησί της Λέσβου κατά τη δεκαετία του 1860 και μεταφέρθηκε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φαρά

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αυτοί έκαψαν την Αμανή...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Παναγιά η Γαλατούσσα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Αμπελικό Λέσβου μέσα στην παλάμη του Θεού

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Διημερίδα στη Μυτιλήνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καίγεται η Σιδηρούντα. Ξανά.

Γράφει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οίνος Αρχέγονος ‑ της Λέσβου Τέχνες

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ για τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η σεισμόπληκτη Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010).
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κτηνωδία ή Κτηνοτροφία τελικά;

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΨΥΡΟΥΚΗΣ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Απόγονοι Περγαμηνών προσφύγων ενώνουν ξανά τις μνήμες τους

Ανασυγκροτείται ο Σύλλογος Περγαμηνών με αφετηρία τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου