× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταγγελίες για ακραία πίεση σε κτηνοτρόφους στο Μεσότοπο

Γυναίκα κτηνοτρόφος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα -Ποιος δίνει εντολές για αυτές τις ακρότητες; Υποψίες για «τιμωρητική» αντιμετώπιση!

Δημοσίευση 23/5/2026

Καταγγελίες για ακραία πίεση σε κτηνοτρόφους στο Μεσότοπο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗
Γράφουν οι: Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ

Με την προσαγωγή γυναίκας κτηνοτρόφου στο αστυνομικό τμήμα κορυφώθηκε την Πέμπτη η ένταση στον Μεσότοπο, όπου συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι θανατώσεις ζώων μετά τα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή. Το περιστατικό προκάλεσε ισχυρή αναστάτωση στο χωριό και ανέδειξε το βαρύ ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί πλέον στις κτηνοτροφικές οικογένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν» καταγράφει μέσα από διασταυρωμένες μαρτυρίες και πληροφορίες από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις μια εικόνα έντονης φόρτισης, εξάντλησης και απόγνωσης. Κτηνοτρόφοι βλέπουν μέσα σε λίγες ώρες να χάνεται το ζωικό κεφάλαιο που αποτελούσε τον κόπο μιας ζωής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το κλίμα χαρακτηρίζεται εκρηκτικό.

Στο επίκεντρο της αναστάτωσης βρέθηκε γυναίκα κτηνοτρόφος, στο όνομα της οποίας βρίσκεται εκτροφή ζώων που επρόκειτο να ελεγχθεί μετά τον εντοπισμό θετικού δείγματος σε μονάδα που εμφανίζεται στο όνομα του συζύγου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κατά την επικοινωνία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία η ίδια φέρεται να εξήγησε ότι ήταν πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί άμεσα ο έλεγχος, καθώς τα ζώα βρίσκονταν διασκορπισμένα σε ορεινές εκτροφές και απαιτούνταν αρκετός χρόνος για να συγκεντρωθούν. Η ενημέρωση που έλαβε ήταν πως θα έπρεπε να υπάρξει νέα επικοινωνία έως το μεσημέρι, ώστε ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κάτοικοι της περιοχής, η γυναίκα ανέβηκε στο βουνό για να συγκεντρώσει τα ζώα, όμως στο σημείο δεν υπήρχε τηλεφωνικό σήμα. Για αρκετή ώρα δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί της, γεγονός που φαίνεται πως προκάλεσε ανησυχία στις αρχές σχετικά με το αν θα πραγματοποιούνταν ο προβλεπόμενος έλεγχος.

Λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί φέρονται να την εντόπισαν και να τη μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, μέσα σε σκηνές που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην οικογένεια και στο χωριό. Άνθρωποι που γνωρίζουν από κοντά την υπόθεση περιγράφουν εξαιρετικά δύσκολες ψυχολογικές στιγμές, μέσα σε ένα περιβάλλον ήδη επιβαρυμένο από την αβεβαιότητα και τον φόβο για την επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βρήκε τα συνεργεία ήδη μέσα στη μονάδα»

Νέα ένταση σημειώθηκε και το πρωί της Παρασκευής στην εκτροφή όπου είχε εντοπιστεί το κρούσμα αφθώδους πυρετού.Κατά πληροφορίες του «Ν», στον ιδιοκτήτη της μονάδας είχε γίνει γνωστό πως θα έπρεπε να βρίσκεται παρών για να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα πριν ξεκινήσει η διαδικασία θανάτωσης των ζώων. Ωστόσο, όταν έφτασε στην εκτροφή φέρεται να διαπίστωσε ότι συνεργεία βρίσκονταν ήδη μέσα στη μονάδα και οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αρμόδιος κτηνίατρος δεν υπήρχε και έφτασε αργότερα στο σημείο, γεγονός που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό και αντιδράσεις από την πλευρά του κτηνοτρόφου, σε μια στιγμή όπου η κατάσταση ήταν ήδη οριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναστάτωση συνεχίστηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν εντοπίστηκε φωτιά σε σημείο της εκτροφής όπου υπήρχε κοπριά ζώων. Ο ιδιοκτήτης φέρεται να επιχείρησε άμεσα να τη σβήσει, ενώ στη συνέχεια ειδοποιήθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη εκτίμηση για τα αίτια της φωτιάς. Άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στο περιστατικό σημειώνουν ότι δεν μπορεί να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα.

«Τιμωρητική» διαχείριση;

Την ίδια ώρα, όσα καταγγέλλονται από κατοίκους και ανθρώπους της περιοχής δημιουργούν πλέον σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι επιχειρήσεις ελέγχου και θανάτωσης των ζώων. Ποιος δίνει τις εντολές για τόσο ακραίες πρακτικές μέσα σε ένα χωριό που βρίσκεται ήδη στα όρια της κοινωνικής και ψυχολογικής κατάρρευσης; Ποιος αποφασίζει τις αστυνομικές παρεμβάσεις και με ποια ακριβώς κριτήρια;

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι κάτοικοι αναρωτιούνται αν ορισμένες από τις κινήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και χαρακτήρα πίεσης ή ακόμα και εκδίκησης απέναντι στους κτηνοτρόφους του Μεσοτόπου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν αντιδράσει ανοιχτά στις μαζικές θανατώσεις ζώων και είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ερωτήματα που όσο δεν απαντώνται, εντείνουν ακόμη περισσότερο την καχυποψία, την οργή και την ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού
ΧΩΡΙΑ

100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την προετοιμασία των μελετών που θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού
100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά