Χθες, η είδηση ότι το νεαρό ζωνοδέλφινο που βρέθηκε την Τρίτη 5 Αυγούστου στα ρηχά της θαλάσσιας περιοχής του Γαβαθά στη Λέσβο δεν κατάφερε τελικά να επιβιώσει, σκέπασε με θλίψη όσους παρακολούθησαν την υπόθεση. Ήταν ένα πλάσμα της θάλασσας που πάλευε για ζωή, κι εμείς, παρά την ελπίδα μας, το χάσαμε.
Όμως αυτή η ιστορία έχει κι ένα κομμάτι που δεν πρέπει να χαθεί μέσα στην απογοήτευση. Ένα κομμάτι που αφορά εκείνους που στάθηκαν δίπλα του από την πρώτη στιγμή — τους αφανείς ήρωες που χωρίς να ρωτήσουν «γιατί;» και «σε ποιον ανήκει η ευθύνη;» έπεσαν κατευθείαν στη δράση.
Στρατής Σγουρνιός, Μανώλης Αντωνάκης και Νίκος Γραμμενόπουλος. Ονόματα που που αξίζει να θυμόμαστε. Στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μέλη ομάδων διάσωσης άγριας ζωής και οι δυο πρώτοι πρόσκοποι του νησιού. Με τα ρούχα τους βρεγμένα, μέσα στο νερό, ακολουθούσαν τις οδηγίες του «ΑΡΙΩΝ» — του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών — και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους.
Δεν έλειψαν ούτε λεπτό. Όλη τη νύχτα στο πλευρό του δελφινιού. Και τις επόμενες μέρες, μετά τη δουλειά τους, ξανά στο σημείο. Όχι για να φωτογραφηθούν, ούτε για να λάβουν «εύσημα». Αλλά γιατί το να βοηθήσεις ένα ζωντανό πλάσμα που υποφέρει, είναι — ή θα έπρεπε να είναι — αυτονόητο.
Το δελφίνι δεν σώθηκε. Αλλά σώθηκε κάτι άλλο: η πίστη ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αντιστέκονται στη λογική του «δε βαριέσαι». Ότι υπάρχει ακόμη χώρος για ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, ακόμη και για ένα πλάσμα που δεν μπορεί να σου πει «ευχαριστώ».
Σε μια εποχή που ο θόρυβος των ειδήσεων καταπίνει τις μικρές, σπουδαίες πράξεις, ας μην αφήσουμε αυτήν την ιστορία να χαθεί. Ας θυμόμαστε ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα και οι ανούσιες λαμπρές τελετές , αλλά και οι άνθρωποι που σκύβουν σιωπηλά πάνω από την ανάγκη — ανθρώπινη ή μη — και απλώνουν το χέρι τους.