× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς πολιτική κομψότητα

Γράφει ο ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ

Δημοσίευση 13/5/2023

Χωρίς πολιτική κομψότητα

Έχω πολλά να θυμηθώ από την πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Τους μαζικούς σχολικούς αγώνες στο δρόμο για το εκπαιδευτικό, τη χρηματιστηριακή κατάρρευση του ´99, τα σκάνδαλα της Siemens, της Novartis, των υποβρυχίων και των παρακολουθήσεων, την είσοδο μιας εγκληματικής οργάνωσης στο Κοινοβούλιο, την κακοδιαχείριση σε σεισμούς, πανδημία και μεταφορές, τη μετάθεση ευθυνών από κυβερνητικές σε ατομικές και κάποιες επιλεκτικά ξεχασμένες εκφράσεις, όπως «λεφτά υπάρχουν» και «μαζί τα φάγαμε», οι οποίες έχουν μείνει στην πολιτική ιστορία μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αίσχη της ελληνικής πραγματικότητας είναι αναρίθμητα. Ανυπολόγιστη μοιάζει να είναι και η ανοησία όσων επιμένουν να μη «δαγκώνουν το χέρι» που όχι μόνο δεν τους ταΐζει, αλλά τους κλέβει και χωρίς αιδώ. Στα κόμματα που εξουσιάζουν από τη Μεταπολίτευση και ύστερα, παρότι κυριολεκτικά διέλυσαν τα νοικοκυριά σε κάθε γωνιά του τόπου, ο ψηφοφόρος με νοσταλγικό τρόπο συνεχίζει απλόχερα να μοιράζει συγχωροχάρτια με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο.

Στην εξαθλίωση που οδηγηθήκαμε - φτωχοί, χωρίς όνειρα, χωρίς αισιοδοξία για το μέλλον, γεμάτοι προβλήματα και πάσης φύσεως αδιέξοδα - έρχονται ορισμένοι πολιτικοί και πετούν ένα «κομμάτι ψωμί». Έτσι, πέφτουμε όλοι μαζί σαν τους κόρακες να τσιμπήσουμε από λίγο, τρέχουμε σε κάθε προεκλογική ευκαιρία και παρακαλάμε για «βόλεμα», αφού το πολιτικό ρουσφέτι έχει ενταχθεί πια στην κανονικότητα.

Γνωρίζουμε ότι για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας και να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας, πρέπει να πουλήσουμε την ψυχή μας. «Τελευταία φορά που τους ψηφίζω» ακούω από τότε που γεννήθηκα. Βρίζουμε καθημερινά και αδιάκοπα όλους τους πολιτικούς, υπαίτιους και αναίτιους, συμφωνούμε μεταξύ μας ότι καταστρεφόμαστε κι όμως την ώρα της κάλπης εμφανίζεται ένα διαβολάκι στο αυτί μας και ψιθυρίζει «κι οι άλλοι δεν είναι καλύτεροι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναι, την ψυχή μας ξεπουλάμε σε αυτούς που φτύνουμε, με τις γραβάτες, τα δερμάτινα τσαντάκια, τα ωραία κοστουμάκια, τα προσεγμένα κουρέματα και τα λαμπερά χαμόγελα. Μόνο και μόνο για δυο-τρεις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Το γνωρίζουν, το απαιτούν από εμάς και τους το δίνουμε με πόνο ψυχής κάθε φορά. Με τον ίδιο τρόπο που επιβιώνουν οι βασιλείς, προτάσσοντας αίγλη και ψεύτικα όνειρα, συγκεκριμένοι πολιτικοί εισβάλλουν στη συνείδηση μας ζητώντας μια ακόμη ευκαιρία. Με οπαδική προσέγγιση κουνάμε σημαίες, ανεβάζουμε τους τόνους στις παρέες και μετράμε τα «γκολ» κάθε πολιτικού ηγέτη για να δούμε ποιος θα πάρει το «πρωτάθλημα», αγωνιώντας ως εθισμένοι τζογαδόροι αν θα κερδίσουμε το στοίχημα.

Μα δεν είναι, βρε φίλε, ποδόσφαιρο, η ζωή. Έτσι δίνουμε ευκαιρίες σε λωποδύτες για προσωπική ανέλιξη καταδικάζοντας το δικό μας αύριο.Επιδεικνύουμε αμέριστη συμπόνια σε επαγγελματίες πολιτικούς που βάζουν χέρι στις τσέπες μας, ενεχυριάζουμε τα όνειρα μας για να τη δίκη τους ευημερία και δε φροντίζουμε για το πραγματικό συμφέρον της οικογένειας μας.Η πολιτική καθορίζει τι θα φάμε και πού θα κοιμηθούμε - σήμερα, αύριο και για όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας. Αυτό που τρώμε τόσα χρόνια παραμένει το ίδιο άνοστο και μπουχτίσαμε. Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να τρώμε, εκεί που άλλοι «χέζουν»;

(Πάρντον μάι λάνγκουιτζ.)

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης