× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαέστρο, μουσική

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 9/5/2023

Μαέστρο, μουσική
Φωτό Αρχείου

Άλλη μια χρονιά κύλησε κι ήρθε ο Μάης με τις μουσικές συναντήσεις που πραγματοποιεί το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Μαθητές του σχολείου αποδίδουν μουσικά κομμάτια, ατομικά, σε ντουέτο, αλλά και με περισσότερες συμμετοχές. Και κει προς το τέλος να παρουσιάζονται τα σύνολα του σχολείου. Σύνολα κλασικής μουσικής, δωματίου, σύγχρονου τραγουδιού κι ότι άλλο έχουν ετοιμάσει οι καθηγητές με τους μαθητές τους. Έτσι έγινε και χθες, Δευτέρα, πρώτη μέρα των φετινών Μουσικών αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι όμορφο να βλέπεις τους μαθητές/μαθήτριες να ανεβαίνουν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, με τα όργανά τους. Κάποιοι διστακτικά, ίσως είναι η πρώτη φορά, άλλοι με ορμή και δύναμη. Εναλλάσσονται τα μουσικά όργανα, κιθάρες, βιολιά, σαξόφωνα, σαντούρια, πνευστά και κρουστά, το πιάνο με ουρά. Αγόρια και κορίτσια, με τα άσπρα ή τα μαύρα πουκάμισά τους, σαν μικροί καλλιτέχνες δίνουν το στίγμα τους. Αποδίδουν το μουσικό κομμάτι, υποκλίνονται, δέχονται το χειροκρότημα των θεατών, του κοινού, κι επιστρέφουν στη θέση τους. Άξιο παρατήρησης η ησυχία που υπήρχε, που έκαναν όσοι παρακολούθησαν.

Κάποιος/α βιάζεται να ανεβεί στη σκηνή, άλλοι αλλάζουν διαδρομή, χαμογελούν, χαιρετούν τους φίλους, συμμαθητές, γονείς και καθηγητές. Η μουσική απλώνεται στην αίθουσα, από τη πρώτη γραμμή έως την πίσω έξοδο. Περνά ανάμεσά μας, δεν την αποδεχόμαστε μόνο με τα αυτιά, αλλά και με τη ψυχή μας. Οι νότες της μουσικής αυτό κάνουν, εισχωρούν μέσα μας, περνούν από τον λαβύρινθο του μυαλού, ελαφρύνουν τον χρόνο.

Η μουσική, είτε προέρχεται από ένα μαθητή, είτε από τον πλέον καταξιωμένο σολίστα, περνά τα τείχη που υπάρχουν γύρω μας, τα γκρεμίζει. Μας ενώνει, μας φέρνει κοντύτερα. Για αυτό κλείνουμε μερικές φορές τα μάτια, για να βρει, να μπορέσει να μας αγγίξει καλύτερα, να μας ανυψώσει. Είναι από μόνη της μια ξεχωριστή γλώσσα, την οποία κατέχουμε όλοι, έστω κι αν δεν γνωρίζουμε νότες και θεωρία. Πιάνουμε τον εαυτό μας να χτυπά ρυθμικά το πόδι, να ανοιγοκλείνει το στόμα, ίσως και να διευθύνει νοερά τους μικρούς μουσικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σημαντικό γεγονός η φοίτηση σε μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές/μαθήτριες θα γίνουν μουσικοί, αλλά να κάτι άλλο προσλαμβάνουν οι μαθητές από τη μουσική και την εικαστική τέχνη. Η μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο είναι οι όμορφες, δημιουργικές δραστηριότητες του σχολειού. Σε αυτές έδιναν βάρος όλοι οι μεγάλοι παιδαγωγοί. Γύρω τους μπορούν να συγκεντρωθούν όλοι οι μαθητές, να συμμετέχουν, να βρουν λόγο και ρόλο. Και το σημαντικότερο, όσοι κάπως ''υστερούν'' σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο, σε κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα μπορούν να συμμετέχουν.

Αυτό παρακολουθήσαμε χθες, πάνω από ογδόντα (80) μαθητές/ μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης παρουσίασαν το δικό τους μουσικό κομμάτι. Έγιναν οι μικροί καλλιτέχνες και μεις τους καταχειροκροτήσαμε.

Εύγε παιδιά, και καθηγητές για την προετοιμασία και τις μουσικές που παρουσιάσατε. Είθε η μουσική να σας συντροφεύει σε όλη της ζωή σας. Πιστέψτε το, η τέχνη μας ανυψώνει, κάνει καλύτερο τον άνθρωπο και τη ζωή μας.
Σημειώσεις:
1) Πέρασε άλλη μια τετραετία και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης παραμένει άστεγο, χωρίς σχόλιο.
2) Παρακολουθώντας τη χθεσινή συναυλία σκέφτηκε μήπως μπορεί να γίνει διασκευή γνωστών μουσικών κομματιών και να αποδοθούν με τα σαντούρια. π.χ. Τραγούδια των Beatles, Pink Floyd, Doors, άλλων συγκροτημάτων και συνθετών, Ελλήνων και ξένων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ