× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Tο Πλωμάρι μπορεί

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Δημοσίευση 26/8/2019

Tο Πλωμάρι μπορεί

Το Πλωμάρι μπορεί. Και το απέδειξε, με την Aegean Reggata 2019, την τιμητική συνάντηση των Πλωμαριτών μεταναστών, που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι την γενέτειρά τους, την γιορτή του ούζου, το 1ο Διεθνές Τουρνουά Σκάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί και επιτυγχάνει αποτελέσματα, που πολλές φορές ξαφνιάζουν και τους ίδιους τους Πλωμαρίτες.

Με όλες αυτές τις εκδηλώσεις, που πήραν ευρεία δημοσιότητα, το Πλωμάρι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, αλλά και της προβολής. Και τα σχόλια που άκουσε τόσο από τους ιστιοπλόους, όσο και από τους Έλληνες και ξένους σκακιστές ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά, τόσο για το θαυμάσιο τοπίο και το αστικό περιβάλλον, όσο και για τον ιδιαίτερα  φιλόξενο τρόπο, με τους οποίους τους αντιμετώπισαν.

Και είχαν οι ξένοι μας την δυνατότητα να ξεναγηθούν, αλλά και να μάθουν κάποια στοιχεία από την ιστορία της πόλης. Ίσως να χρειάζονταν κάποια πιο προσεκτική διοργάνωση, αυτών των ξεναγήσεων, αλλά αυτό είναι θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε για τις επόμενες διοργανώσεις, που απαιτείται να γίνουν με την συνεργασία όλων των τοπικών φορέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί το Πλωμάρι έχει και ιστορία και μέλλον. Γιατί «πέρα από την ομορφιά, υπάρχει και η ιστορία. Εξ ίσου συναρπαστική, δεόντως σημαντική και κυρίως μοναδική. Σε τέτοιο βαθμό, που αξίζει να αναδειχθεί και ως πόλος ερευνητικού αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος», αντιγράφω από ένα κείμενο της Νόρας Ράλλη, δημοσιευμένο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου 24.8.

Αυτή την ιστορία που κάποιοι ιθύνοντες δεν θεώρησαν καλό να την λάβουν υπόψη τους, όταν εισηγούνταν την διάσπαση του Δήμου Λέσβου, αποκλείοντας το Πλωμάρι από την διαδικασία, με ευτελείς και εντελώς σαθρούς ισχυρισμούς. Ίσως επειδή το Πλωμάρι, έχει δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής άνθισης πολλές, που δεν τις βλέπουν με καλό μάτι, μερικοί παροικούντες στην πρωτεύουσα του νησιού.

Σήμερα στο Πλωμάρι, παρατηρείται ένας οικοδομικός οργασμός δημιουργίας ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, τόσο πολλών, που σε μικρό διάστημα ο αριθμός των κλινών φιλοξενίας, να είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλο μέρος του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λίγη περισσότερη μελέτη και δραστηριοποίηση, όλων των τοπικών φορέων και παραγόντων, λίγη περισσότερη προσοχή στην προσφορά και προβολή των τοπικών προϊόντων, μπορεί η περιοχή Πλωμαρίου, συμπεριλαμβανομένων της Μελίντας, της Δρώτας και του Μεγαλοχωρίου, που πολλοί το θεωρούν ως ένα από τα ωραιότερα ορεινά θέρετρα, που έχουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, να γίνει ο ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός στο νησί.

Αρκεί βέβαια αφενός να επιδιωχθεί η επιμήκυνση του αξιοποιήσιμου τουριστικού χρόνου και η εξασφάλιση ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Θεσσαλονίκη.

Νομίζω ότι επέστη ο χρόνος να αποδείξουν οι Πλωμαρίτες  σ’ αυτούς που τους αδίκησαν, καθιστώντας τους  επαρχία του Δήμου Μυτιλήνης (όταν φρόντισαν τον άλλο Δήμο να τον ονομάσουν Δυτικής Λέσβου), ότι θέλουν και μπορούν να πάρουν πίσω τα δίκια τους. Λίγη περισσότερη δουλειά θέλει, οργάνωση και συνεργασία.       

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου