× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η μεθόδευση του σωβινισμού στον εμβολιασμό

Γράφει ο ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ

Δημοσίευση 27/3/2022

Η μεθόδευση του σωβινισμού στον εμβολιασμό

Ο Καπιταλισμός συνδέεται στενά με τη διάδοση της θεωρίας του Δαρβίνου περί φυσικής επιλογής, σύμφωνα με την οποία ο ισχυρός επιβιώνει εξελικτικά έναντι του αδύναμου. Η εργαλειοποίηση και η σιωπηρή εξάπλωση του λεγόμενου «Κοινωνικού Δαρβινισμού» ενισχύει για μια ακόμα φορά την ατομικότητα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολιτική προσέγγιση του εμβολιασμού ως ατομική ευθύνη για τη δημιουργία ενός επιπλέον κριτηρίου κοινωνικού διαχωρισμού με διαφορετικά δικαιώματα και περιορισμούς έχει οδηγήσει στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η επικράτηση ενός σωβινιστικού ιδεολογήματος στην κοινωνία, βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν ομάδες αφοσιωμένων «εμβολιασμένων» και «ανεμβολίαστων», δεν εκπλήσσει όποιον αναλογιστεί τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Η κοινωνική πόλωση ακολουθεί τα πρότυπα που τροφοδοτούσαν ιστορικά διάφορες αντίστοιχες θεωρίες (ρατσισμός, ναζισμός κ.ά.). Η φίλο-απολυταρχική ιδεολογία της πολιτικής ηγεσίας δεν άργησε να θέσει το πρόσχημα της πανδημίας για τη δημιουργία ενός νέου διλήμματος κατ´ αντιστοιχία των μεθοδεύσεων στο «προσφυγικό», όπου τέθηκαν «πατριώτες» απέναντι σε «ανθέλληνες».

Έτσι και σήμερα, η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να βαδίζει τον δρόμο της διχόνοιας, αφού οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος αποτελούνται από τις ευρύτερες πια κατηγορίες των «ανθελλήνων-εμβολιασμένων» και «πατριωτών-ανεμβολίαστων». Παραγκωνίζεται επιμελώς η αυτοαναφορική ιδιότητα του έλληνα πολίτη, ο οποίος καλείται να συνεργαστεί απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα και συχνά ενισχύει τη αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εμβολιασμός αποτελεί μια κοινωνική ευθύνη που κάποιος είτε αναλαμβάνει οικειοθελώς είτε όχι και όποια προσπάθεια για επιβολή του από την κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποτύχει. Η νομοθέτηση της «υποχρεωτικότητας» κατόρθωσε βέβαια να ενισχύσει την αντίληψη περί «παραβατικότητας» όσων απέφυγαν ή καθυστέρησαν να ακολουθήσουν την εμβολιαστική τάση και κατ´ επέκταση τη δημιουργία κοινών μετώπων αντιπαράθεσης. Οι «αντίπαλες» κοινωνικές ομάδες συνεχίζουν αδιάκοπα να μάχονται αγνοώντας ή στην καλύτερη των περιπτώσεων υποβαθμίζοντας τη σημασία των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που δεν άπτονται του επίμαχου σημείου της διαμάχης τους.

Η ελληνική κοινωνία εξέλεξε μια από τις χειρότερες και πλέον απολυταρχικές κυβερνήσεις στην ιστορία της μεταπολίτευσης, η οποία επανηλειμμένα κατέφυγε στη γνωστή πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» και επιβιώνει ακόμα δια του αποπροσανατολισμού από την πολιτική επικαιρότητα. Οδεύοντας σταδιακά προς τις κάλπες, η εδραίωση ενός αισθήματος κοινωνικής ομοψυχίας κρίνεται περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ και η απογύμνωση της πολιτικής αλήθειας απαραίτητη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*