× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

1922‑2022, εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ

Δημοσίευση 1/3/2022

1922‑2022, εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Μνήμη, τραύμα, καταστροφή, λεηλασία, εξόντωση, ξεριζωμός, προσφυγιά, χαμένες πατρίδες...
Χωρούν σε μερικές λέξεις ο πόνος και το βάρος της ιστορίας;
Αρκούν οι μνήμες από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων μας για να αντιληφθούμε το μέγεθος της φρίκης; Αρκούν οι εκδηλώσεις μνήμης για να συνδεθούμε ξανά με την ιστορία μας;
Δεν ξέρω αν υπάρχει απάντηση.
Η δική μου μνήμη όπως και όλων όσοι έχουν Μικρασιάτες προγόνους, συγκροτήθηκε από τα λόγια της γιαγιάς, Γεωργίας Δουκάκη παιδί πρόσφυγα από το Αδραμμύτι που στη ζωή προχώρησε με το επίσης παιδί προσφύγων Παναγιώτη Χριστόφα από τα Μοσχονήσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταφέρω τη μνήμη αυτή στα παιδιά μου ως πολύτιμη κληρονομιά. Ως χρέος απότισης φόρου τιμής σε αυτούς που σφαγιάστηκαν, σε αυτούς που έζησαν με την αγωνία των αγνοούμενών τους, σε αυτούς που έχασαν το βιός τους, σε αυτούς που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς είτε ως κυνηγημένοι των ημερών εκείνου του Σεπτέμβρη, είτε ως θύματα των εκκαθαρίσεων που προηγήθηκαν, είτε ως ανταλλαχθέντες πληθυσμοί μεταγενέστερα.

Η μνήμη, μας συνδέει με το παρελθόν μας, μας κάνει να σκάβουμε βαθιά μέσα από τις προσωπικές ιστορίες να βρούμε τις ρίζες μας, ίσως για να συμφιλιωθούμε με το κληρονομημένο τραύμα.

Με σεβασμό να θαυμάσουμε τους ανθρώπους που άθελα τους έγιναν οι ήρωες μας προσπαθώντας να σωθούν, να επιζήσουν και να σταθούν στη νέα πατρίδα, κατορθώνοντας να επιβιώσουν, να ζήσουν, να αναδημιουργηθούν, αντιμετωπίζοντας πέρα από τον πόνο της θηριωδίας και τη νέα πραγματικότητα των διακρίσεων, της επιφυλακτικότητας και της εχθρικότητας τμημάτων των τοπικών κοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ξεχωριστοί αυτοί ήρωες, αυτοί που επέζησαν, έζησαν ίσως τη ζωή τους μέσα σε μία διαρκή διαδικασία ταυτότητας που ορίστηκε από την ανάγκη να επιβιώσουν, από τον πόνο της απώλειας και από την ζωντανή ως το τέλος τους επιθυμία να βρεθούν έστω μία φορά «πίσω» στις χαμένες τους πατρίδες. Η δύναμή τους και η νοσταλγία τους ζωντανή και μέσα μας πια, μέσα από τις εικόνες τους και τις μυρωδιές τους, από τις αφηγήσεις τους.

Η παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων ήταν καταλυτική για την παραγωγή και την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, ήταν καταλυτική παράλληλα για την κουλτούρα και την τέχνη.

Η ίδια η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν επιπλέον διαμορφωτής όλων των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών των επόμενων ετών, το γεωπολιτικό αποτύπωμα της δε, παραμένει ζωντανό ως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μείνω στους ανθρώπους της και στην επέτειο μνήμης, αυτής που ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας, πρέπει να τη διατηρούμε. Είναι το ιστορικό μας καθήκον που γίνεται προσωπικό.

Οι ξεριζωμένοι έφυγαν με έναν μπόγο στον ώμο, έτσι διηγούνται μεταξύ άλλων κι έπρεπε να χωρέσουν εκεί τα πολυτιμότερά τους. Οι αγνοούμενοι και οι νεκροί θα έμεναν πίσω...

Ευτυχώς η θύμηση δεν χωρά σε μπόγο και ήρθε και έγινε ιστορία που ποτέ, κανείς, δεν πρέπει να ξεχάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντί επιλόγου παραθέτω ένα απόσπασμα από την «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη:
«Η γιαγιά γέρνει το κεφάλι της να το ακουμπήσει στα στήθια που την προστατέψανε όλες τις μέρες της ζωής της. Κάτι την μποδίζει και δεν μπορεί να βρει το κεφάλι ησυχία :σαν ένας βόλος να είναι κάτω από το πουκάμισο του γέροντα.
-τι είναι αυτό εδώ; ρωτά σχεδόν αδιάφορα.

Ο παππούς φέρνει στο χέρι του. Το χώνει κάτω από το ρούχο, βρίσκει το μικρό ξένο σώμα που ακουμπά στο κορμί του και που ακούει τους χτύπους της καρδιάς του.
-Τι είναι ;
-Δεν είναι τίποτα, λέει δειλά ο παππούς, σαν παιδί που έφταιξε
Δεν είναι τίποτα. Λίγο χώμα είναι.
-Χώμα!
Ναι, λίγο χώμα απ’ τη γη τους. Για να φυτέψουν ένα βασιλικό, της λέει, στον ξένο τόπο που πάνε. Για να θυμούνται
…..
Δεν είναι τίποτα λέω. Λίγο χώμα
Γη, Αιολική Γη, Γη του τόπου μου.».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός