× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Πάπας Φραγκίσκος και το δίκτυο πόλεων

Γράφει ο ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/4/2025

Ο Πάπας Φραγκίσκος και το δίκτυο πόλεων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Επειδή έχουμε την τάση να μνημονεύουμε το αποτέλεσμα και να ξεχνάμε την προσπάθεια, η ιστορία αυτή είναι για το δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων, που ο Πάπας Φραγκίσκος στήριξε και βοήθησε να πραγματοποιηθεί. Μια κίνηση που είχε και πολύ προσπάθεια αλλά και αποτέλεσμα.

Πέρα από τις συμβολικές κινήσεις - η μικρή ελιά μεγαλώνει δίπλα στο Παλιό Δημαρχείο, οι αφιερώσεις στο βιβλίο επισκεπτών και οι επιστολές - πριν κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψη ακολούθησαν και ουσιαστικές κινήσεις, από αυτές που κάναμε σε κάθε επίσημη επίσκεψη.
Τον Ιούλιο του 2015, σε ένα κείμενο 25 σελίδων είχαμε κωδικοποιήσει όλες τις προτάσεις του Σπύρου Γαληνού για την τοπική και ευρωπαϊκή διαχείριση της κρίσης. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων, οι οποίες εκτός από την παροχή πρακτικής βοήθειας και τη συνεργασία θα συμμετείχαν σε ένα σχήμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο.
Η πρόταση δεν είχε σκοπό να λύσει το πρόβλημα, γιατί οι αριθμοί αφίξεων ήταν εξωπραγματικοί και ξεραμε ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα άφηναν κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά να πιέσει και να παραδειγματίσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συμμετέχουν στο εθελοντικό σχήμα μετεγκατάστασης.
«Αφού μπορεί η Λέσβος, μπορούν οι πόλεις. Κι αφού μπορούν οι πόλεις σίγουρα μπορούν και τα κράτη» ήταν το απλό αφήγημα πίσω από τη πρόταση.
Αναφορά στο δίκτυο πόλεων κάναμε με κάθε επικοινωνιακή ευκαιρία. Την παρουσιάσαμε και στην ολομέλεια της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επειδή η ανταπόκριση αργούσε, κάναμε την πρώτη κίνηση με την Δήμαρχο Βαρκελώνης τον Μάρτιο του 2016 και υπογράψαμε το πρώτο σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας. Λίγο αργότερα έρχεται ενημέρωση για την επίσημη επίσκεψη των «τριών Ιεραρχών» στη Λέσβο. Αφού το συζητήσαμε με το Δήμαρχο, έστειλα την πρόταση στην Αγία Έδρα χωρίς, η αλήθεια είναι, να περιμένω απάντηση.
Η απάντηση τελικά ήρθε και οδήγησε στην πρώτη Διάσκεψη Ευρωπαίων Δημάρχων υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Επιστημών (Pontifical Academy of Sciences) τον Δεκέμβρη του 2016. Το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε ήρθε με το τελικό κείμενο της Διάσκεψης υπογεγραμμένο από όλους τους Δημάρχους (link πρώτο σχόλιο) στο οποίο δηλώνεται η δημιουργία του δικτύου. Στην τελική δήλωση βάλαμε μέχρι και την ανάγκη της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους.
Όταν τελείωσε η Διάσκεψη ο Πατέρας Σορόντο, μας ρώτησε αν είμαστε ευχαριστημένοι με την τελική δήλωση. Του είπα ότι θα μπορούσε να είναι ένα μικρό θαύμα οπότε κι εκείνος μας οδήγησε μέσα από διαδοχικές πόρτες και διαδρόμους μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. «Είτε μικρό είτε μεγάλο θαύμα αξίζει να πει κανείς ένα ευχαριστώ» μας είπε και έφυγε.
Για την ιστορία, τον Μάρτιο του 2016, η Βαρκελώνη υποδέχεται τους πρώτους 100 πρόσφυγες. Η δεύτερη συνάντηση του δικτύου που θέλαμε να γίνει στη Λέσβο δεν έγινε ποτέ. Εμείς, μια μέρα μετά την επιστροφή μας «μπλέξαμε» με τη φράση «πάντρεμα των πολιτισμών» και την έντονη δυσαρέσκεια του Υπουργείου Εξωτερικών που έλεγε πως μεγαλοπιανόμαστε και θέλουμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική.

Η ίδρυση του δικτύου πόλεων ήταν ένα μικρό θαύμα του Πάπα των φτωχών και αυτή η ιστορία είναι ένας ταπεινός χαιρετισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Ο Μάριος Ανδριώτης ήταν στενός συνεργάτης του αείμνηστου δημάρχου Σπύρου Γαληνού 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αρμοδιότητες…

Γράφειο ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και Σάμου
Αρμοδιότητες…
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, Δικηγόρος
Αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παρέμβαση στο εμβληματικό κτήριο της θαλάσσιας εισόδου της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗΣ, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Μέλος ΕΛΙΝΤ
Παρέμβαση στο εμβληματικό κτήριο της θαλάσσιας εισόδου της Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ξεχασιάρης και ανιστόρητος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ*
ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ξεχασιάρης και ανιστόρητος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθελοντισμός και Συνδικαλισμός

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΟΣ
Εθελοντισμός και Συνδικαλισμός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αρχαία, νεανικοί έρωτες και ψυχολογία ...

Γράφει ο Β.Α.ΓΕΩΡΓΑΣ, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας
Αρχαία, νεανικοί έρωτες και ψυχολογία ...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεν έχει «μα», ο βιασμός δεν έχει πολιτικό χρώμα

Γράφει ο κοινωνιολόγος ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΜΠΑΣ
Δεν έχει «μα», ο βιασμός δεν έχει πολιτικό χρώμα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα…

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΠΙΩΤΑΣ, πρώην Δντης Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου &Σάμου
Τα στερνά τιμούν τα πρώτα…
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Έλεος με τους… χομπίστες δημοσιογράφους

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έλεος με τους… χομπίστες δημοσιογράφους
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυο αεροπορικά ατυχήματα‑ Μια τραγική σύμπτωση!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
Δυο αεροπορικά ατυχήματα‑ Μια τραγική σύμπτωση!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ανάσα για τους φαντάρους το Φεστιβάλ της ΚΝΕ‑ Οδηγητή

Γράφει ο Γιώργος Κατσίκας-Μουρούτσος, στρατιώτης ΠΖ 221 ΜΠ ΤΕ, Μυτιλήνη
Ανάσα για τους φαντάρους το Φεστιβάλ της ΚΝΕ‑ Οδηγητή
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια βραδιά στο Μουσείο!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
Μια βραδιά στο Μουσείο!