Αλλη μια παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με τη γη σε μέγιστο κίνδυνο
Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/6/2024
Με σύνθημα « Η Γη μας το Μέλλον μας. Είμαστε η γενιά της Αποκατάστασης» η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών, στην ανάσχεση της απερήμωσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη ξηρασία.
Όπως προβλέπει ηΣύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση τηςΑπερήμωσης έως και το 40% του εδάφους του πλανήτη μας είναι υποβαθμισμένο, επηρεάζοντας άμεσα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας με κατάρρευση περίπου πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ο αριθμός και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά 29% από το 2000.
Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση εκτιμάται ότι η ξηρασία θα επηρεάζει δυσμενώς ποσοστό μεγαλύτερο από τα ¾ του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.
Η αποκατάσταση των εδαφών συνιστά κεντρικό πυλώνα της δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων (2021-2030) και κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχωντους για βιώσιμη ανάπτυξη.
Το 2024 είναι η 30ή επέτειος της Σύμβασης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της Απερήμωσης.
Στα νησιά μας η κλιματική κρίση είναι , ήδη, παρούσα, και το αποτύπωμα της προβλέπεται ιδιαίτερα οδυνηρό:
-Η λειψυδρία σοβεί, ανελέητη, καθώς τα δημόσια ύδατα, κατά το πλείστον αναξιοποίητα, υδρεύουν τη θάλασσα…
- Τα δάση μας αφρόντιστα, απροσπέλαστακαι σε κίνδυνο διαρκείας και τα σαθρά νησιωτικά μας εδάφη αγεώργητη βορά των πυρκαγιών και της αποίμενης κτηνοτροφίας στησταθερή πορεία τους προς την απερήμωση.
- Οι προστατευόμενες περιοχές μας κοινωνικά και νομοθετικά απροστάτευτες σε διαρκήτροχιάαπαξίωσης και επιπρόσθετα στη σεισμόπληκτη Σάμο ο πληγωμένος από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου οικιστικός και μνημειακός ιστός σε πλήρη και προκλητική εγκατάλειψη .
Κοντά στην περιβαλλοντική και η δημογραφική απερήμωση σε ευθεία, αλληλένδετη και ολέθρια πολιτική αιτιολογική συνάφεια και σχέση..
Το Περιβάλλον, ως γνωστόν, είναι ταυτόχρονα το μικρό και το μεγάλο μας σπίτι.
Έτσι αν δεν το φροντίσουμε θα πέσει και θα μας πλακώσει όπως λέει, χαρακτηριστικά, ο θυμόσοφος Λαός.
Ας λάβουμε, επιτέλους σοβαρά υπ’ όψη μας αυτή τηπατρογονική αλήθεια σαν καθοδήγηση Ζωής, όσο υπάρχει καιρός ακόμα.
Είναι αδήριτη ανάγκη οι τοπικές μας Κοινωνίες, συντεταγμένα, να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση, το βαθύ Κράτος των Αθηνών και τους περιφερικούς του ακρεμόνες να εγκαταλείψουν, άμεσα, τα περιβαλλοντικά αντίμετρα που νομοθετούν και εφαρμόζουν κατά κόρον από μακρού και να προχωρήσουν, κατά προτεραιότητα, στη νομοθέτηση και κυρίως στην πιστή εφαρμογή πολιτικών διάσωσης, προστασίας,ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του τόπου μας με βασικό κριτήριο και αποκλειστικό στόχο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Δεν είναι καιρός για αναβολές..
Γιατί αύριο μπορεί να μην υπάρχει επιστροφή.
* Ο Μανώλης Κάρλας είναι γιατρός και πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου