× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γυναίκες... μονομάχοι για τη ζωή τους!

Με αφορμή τη μέρα του άλλου μισού του κόσμο, ένα αρχαίο ανάγλυφο στη μνήμη γυναικών που σκοτωνόταν για να διασκεδάζουν οι άνδρες!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 8/3/2021

Γυναίκες... μονομάχοι για τη ζωή τους!

Πολλά χρόνια πριν πέρασα την πόρτα του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο. Του Μουσείου της λεηλασίας των πολιτισμών ιδιαίτερα της Ανατολής και μάλιστα της καθ’ ημάς Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί το λοιπόν ανάμεσα σε πολλά γνωστά και άγνωστα, εντυπωσιακά και λιγότερο εντυπωσιακά έως και αδιάφορα για έναν μη ειδικό, «ανακάλυψα» ένα μαρμάρινο ανάγλυφο από την αρχαία Μικρασιατική Αλικαρνασσό, με την εικόνα δυο γυναικών μονομάχων και τις επιγραφές ΑΠΕΛΥΘΗΣΑΝ πάνω από τις μορφές τους και ΑΜΑΖΩΝ και ΑΧΙΛΛΙΑ κάτω από δαύτες. 

Ήταν η εικόνα δυο μονομάχων γυναικών των Ρωμαϊκών χρόνων, η επιγραφή στο πλάι θυμάμαι ότι επέμενε πως είναι του 2ου με 3ου μετά Χριστό αιώνα κι η έκπληξη μου ήταν μεγάλη αφού δεν μπορούσα να καταλάβω πώς γινόταν δυο γυναίκες να ήταν μονομάχοι σε μια διαδικασία που για αυτές ως θεατές ήταν απαγορευμένη. Η είσοδος γυναικών στα θέατρα όπου δίνονταν οι έως θανάτου παραστάσεις απαγορευόταν.

Κι αυτό το «απελύθησαν» για την Αμαζώνα και την Αχίλλια τι σήμαινε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρασε καιρός για να μάθω πως οι δυο γυναίκες ήταν απελεύθερες κοινώς μετά τη μονομαχία στην οποία πάλεψαν με τόση μανία να νικήσουν διεκδικώντας τη ζωή τους και που κατέληξε ισόπαλη, ήταν ελεύθερες πια. Δεν ήταν δούλες και μπορούσαν να ζήσουν και μάλιστα χωρίς να σκοτώνουν για αυτό!

 

Μέσα στις μέρες της ατέλειωτης σε εξέλιξη ακόμα, καραντίνας, τακτοποιώντας φωτογραφίες (και σκέψεις) βρήκα και μια ανακοίνωση περί του ανάγλυφου των γυναικών μονομάχων της Αλικαρνασσού,  σύμφωνα με την οποία οι δυο γυναίκες πάλεψαν με τόσο πάθος για τη ζωή τους που εντυπωσίασαν το ανδρικό κοινό και φυσικά τους τοπικούς παράγοντες που για αυτό και συνέδραμαν για την φιλοτέχνηση του ανάγλυφου που μάλιστα τιμητικά τοποθετήθηκε στην αγορά της αρχαίας πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά γυναίκες μονομάχοι σε μια κοινωνία με την ευαισθησία της Ρωμαϊκής για τα ήθη και τη γυναικεία φύση ανεξάρτητα από την τάξη στην οποία οι γυναίκες ανήκαν;

Σα να ακούω τον καθηγητή μου τον Παναγιώτη Παρασκευαϊδη που εκτός από Λατινικά μας δίδασκε μέσω αυτών και την κοινωνική – ανθρωπολογική προσέγγιση στο Ρωμαϊκό πολιτισμό.

«Μη μπερδεύεσαι. Η Ρώμη και οι αξίες της καταρρέουν. Είσαι πια στο 2ο με 3ο μετά Χριστό αιώνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σωστά. Έχει περάσει κιόλας ο Νέρωνας  που χρησιμοποίησε γυναίκες από την Αιθιοπία, άνδρες και παιδιά σε ένα αγώνα για να εντυπωσιάσει τον βασιλιά της Αρμενίας. Ο Δομιτιανός που διοργάνωνε μάχες μεταξύ γυναικών μονομάχων και νάνων. Ακόμα κι αυτός ο Κόμοδος.

Η κοινωνία που καταρρέει υποτιμά τη γυναίκα, το ρόλο της, την αξία της. Διαχρονικά...

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*