
Με αφορμή τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Καλλονή μετά τη σφοδρή βροχόπτωση της Δευτέρας, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλλαγή Πορείας για τα Νησιά μας», Βάσω Χοχλάκα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ασκεί κριτική για την έλλειψη ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή και ζητά άμεση δράση από την Περιφέρεια. Στην τοποθέτησή της αναφέρεται στις ευθύνες της διοίκησης, την ανάγκη πρόληψης και την αγωνία των κατοίκων, υπογραμμίζοντας ότι η Καλλονή δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε χρόνο το ίδιο φαινόμενο.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή της.
«Η Καλλονή πνίγηκε ξανά. Μια δυνατή βροχή ήταν αρκετή για να μετατρέψει δρόμους σε ποτάμια και σπίτια σε λίμνες, αφήνοντας πίσω καταστροφές, ανασφάλεια και αγανάκτηση. Είναι αδιανόητο το 2025 να συνεχίζουμε να βιώνουμε το ίδιο σκηνικό κάθε φορά που βρέχει. Κάθε φορά τα ίδια λόγια,ίδιες υποσχέσεις,οι ίδιες φωτογραφίες «επιτόπου». Κουραστήκαμε από το φαίνεσθαι – χρειαζόμαστε πράξεις. Το ερώτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πού είναι το αντιπλημμυρικό έργο της Καλλονής; Είχαν γίνει οι απαραίτητοι καθαρισμοί στους ποταμούς και στα ρέματα; Οι κάτοικοι ζητούν απαντήσεις, όχι δικαιολογίες. Η Περιφέρεια οφείλει να τοποθετηθεί καθαρά: γιατί δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά ως σήμερα;
Η πρόληψη δεν μπορεί να είναι απλώς μια λέξη σε δελτίο τύπου. Είναι ευθύνη, και δυστυχώς αυτή η ευθύνη εχει χαθεί μέσα σε μελέτες, εξαγγελίες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Πόσες ακόμα ζημιές, πόσα ακόμα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις πρέπει να πληγούν για να κινηθεί κάτι; Η τοπική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Θέλουμε προστασία, συντονισμό και πολιτική βούληση, όχι υποσχέσεις μετά την επόμενη καταιγίδα. Η Καλλονή δεν ζητάει τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο: να μη βουλιάζει κάθε φορά που βρέχει. Η καταγραφή και η αποζημίωση στους πληγέντες θα πρέπει να είναι άμεση.
Η προστασία και η θωράκιση των νησιών μας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Κάθε μέρα αδράνειας κοστίζει — σε περιουσίες, σε κόπο, και πάνω απ’ όλα, στην αξιοπιστία της διοίκησης απέναντι στους πολίτες της.
Απαιτούνται πράξεις, τώρα».