× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δύο αρνήσεις (δεν) ισοδυναμούν πάντα με μία κατάφαση

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος

Δημοσίευση 26/3/2024

Δύο αρνήσεις (δεν) ισοδυναμούν πάντα με μία κατάφαση
' χρόνος ανάγνωσης

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα Τέμπη, τα διαδοχικά λάθη της κυβέρνησης και η αίσθηση ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να το επιθυμεί, μπορεί να εξελιχθεί στον καταλύτη της συζήτησης για την προοπτική της κεντροαριστεράς και να συμβάλει στο να ξεπεραστούν διαχρονικές αδυναμίες και εμπόδια. Η πολιτική ανισορροπία αναγνωρίζεται πλέον ως σοβαρό πρόβλημα και οι εμπλεκόμενοι είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν το διάλογο, να πάρουν θέση και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους.

Η συζήτηση για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά, άνοιξε βίαια μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ψηφίσει την απλή αναλογική, αλλά κουβαλώντας στις πολιτικές του αποσκευές την ήττα του 32%, στήριξε το αφήγημά του στη συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης το επανέλαβε λίγο αργότερα, το ίδιο ισχυρίζεται και ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δημόσιο διάλογο εμφανίζεται μία αόριστη ανάγκη ένωσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, όμως η συζήτηση διεξάγεται αποσπασματικά, αγνοώντας δεδομένα και θεωρώντας λανθασμένα ότι ο πολιτικός χώρος ανήκει και, δικαιωματικά θα καλυφθεί από τα υπάρχοντα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Σε ένα ανισόρροπο πολιτικό περιβάλλον όπου όλες οι βεβαιότητες αμφισβητούνται και η πραγματικότητα διαμορφώνεται με βάση την κυρίαρχη αντίληψη για την πραγματικότητα, η συζήτηση για την κεντροαριστερά μοιάζει ελαττωματική και αμήχανη. Είναι ασταθής και ετεροκαθορίζεται με βάση την προσδοκώμενη αδυναμία του αντιπάλου. Θέτει ως στόχο την εκλογική νίκη, αλλά αδυνατεί να αντιτάξει πειστικά επιχειρήματα ακόμη και σε αυταρχικές κυβερνητικές πρακτικές που ανατρέπουν το υπόδειγμα της μεταπολίτευσης. Δυσκολεύεται να αποδεχθεί την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εκτός από κοινοβουλευτική εξελίσσεται σε ιδεολογική και κοινωνική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επιτακτικό ερώτημα που αναδεικνύεται είναι εάν μπορούν οι κυρίαρχες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να θέσουν τις βάσεις για την εκκίνηση του διαλόγου, να αμφισβητήσουν δηλαδή ακόμη και την πολιτική τους ταυτότητα, παραχωρώντας την και ενισχύοντας μία ευρύτερη κοινωνικοπολιτική δυναμική.

Μάλλον όχι.

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παράξει πολιτικά γεγονότα. Το αφήγημα χτίζεται γύρω από την persona του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εγκλωβισμένος στην εικόνα του, υπάρχει μόνο όταν τροφοδοτεί τις αδηφάγες lifestyle ορέξεις των ΜΜΕ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επίσης είναι δύσκολο να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο διάλογο αν δεν εξασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία. Κάτι που επίσης αμφισβητείται, καθώς υποτάχθηκε στην ευμετάβλητη δημοσκοπική ευδαιμονία της δεύτερης θέσης και τώρα την παρατηρεί αμήχανα να τον τιμωρεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεξάρτητα από την δυνατότητα των ηγεσιών, η πρωτοβουλία για την εκκίνηση του διαλόγου οφείλει να ληφθεί άμεσα και ανεξάρτητα από το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπεράσει τις πιέσεις, κάτι που μοιάζει πιθανό (όπως ξεπερνά κάθε σοβαρή κρίση, πανδημία, υποκλοπές, ναυάγιο Πύλου, ανασφάλεια, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια κλπ.). Οφείλει να ξεκινήσει γιατί ακόμη και αν ο πρωθυπουργός χάσει το προβάδισμα των 20 ή 15 μονάδων στις ευρωεκλογές ή αν προκηρύξει εθνικές εκλογές, θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία του;

Μάλλον όχι.

Μπορούν αυτές οι δύο αρνήσεις, να δημιουργήσουν μία κατάφαση. Είναι πιθανό, γιατί ο πολιτικός χώρος παραμένει πλειοψηφικός. Όσο κι αν η κυρίαρχη ρητορική επιμένει για το αντίθετο, η πλειοψηφία των πολιτών διατηρεί ισχυρό το αίτημα για κοινωνική Δικαιοσύνη, αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της υπεράσπισης του δημόσιου (Παιδεία, Υγεία, Υποδομές κλπ) έναντι του ιδιωτικού. Παραμένει ισχυρή η ανάγκη διαμόρφωσης συνεκτικού αφηγήματος που θα προσφέρει λύσεις στα διογκούμενα προβλήματα της κοινωνίας. Η ανάγκη εκκίνησης σοβαρού διαλόγου για την Κεντροαριστερά.

Οι δυνάμεις υπάρχουν, αλλά δεν αναγνωρίζουν ιδιοκτήτες ούτε έχουν απεριόριστη υπομονή.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αφιέρωμα στον αγγειοπλάστη Αντώνη Αγα

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ πρώην διδάσκουσα του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν
Αφιέρωμα στον αγγειοπλάστη Αντώνη Αγα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Νέτα ‑ Σκέτα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Νέτα ‑ Σκέτα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Με αφορμή τις επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στο ΓΝ Μυτιλήνης και Νίκαιας

Γράφουν οι γιατροί ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ και ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΥ από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου
Με αφορμή τις επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στο ΓΝ Μυτιλήνης και Νίκαιας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ζητείται άνθρωπος

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
Ζητείται άνθρωπος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πλημμύρες στην παράκτια ζώνη από άνοδο της στάθμης θάλασσας

Η πρόγνωσή του φαινομένου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ωκεανογραφίας και οι συνεργάτες του
Πλημμύρες στην παράκτια ζώνη από άνοδο της στάθμης θάλασσας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η πορεία των τοπικών πολεοδομικών και χωροταξικών μελετών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΛΑΣ*
Η πορεία των τοπικών πολεοδομικών και χωροταξικών μελετών
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τῶν οἰκιῶν ἡμῶν ἐμπιπραμένων ἡμεῖς ᾄδομεν;

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
Τῶν οἰκιῶν ἡμῶν ἐμπιπραμένων ἡμεῖς ᾄδομεν;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Εργατιά χωρίς λεφτά...»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
«Εργατιά χωρίς λεφτά...»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Αγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης παραμένει ένα αναξιοποίητο πολιτιστικό κεφάλαιο

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του ενιαίου Δήμου Λέσβου
Ο Αγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης παραμένει ένα αναξιοποίητο πολιτιστικό κεφάλαιο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ζητείται πολιτική διέξοδος

Το αίσθημα αδιεξόδου δεν αποτελεί πολιτική υπερβολή αλλά κοινωνική εμπειρία. Χωρίς ουσιαστικές συγκλίσεις στον προοδευτικό χώρο, η προοπτική διεξόδου παραμένει αβέβαιη -Γράφει η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΤΟΥΛΙΑΝΟΥ, μέλος της ΚΕΓ του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών
Ζητείται πολιτική διέξοδος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ανθρωπισμός χωρίς Χάος. Ασφάλεια χωρίς Μίσος

Γράφει ο Άγγελος Τόλκας, πρώην Υφυπουργος Μεταναστευτικής πολιτικής και Ασύλου, Δικηγόρου ΑΠ
Ανθρωπισμός χωρίς Χάος. Ασφάλεια χωρίς Μίσος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Déjà vu με της κατάρτισης το… κάγκελο

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Déjà vu με της κατάρτισης το… κάγκελο