× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς σοδειά

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 24/11/2025

Χωρίς σοδειά
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τους στίχους του Ελύτη θυμήθηκα, καθώς περιφερόμουνα στο χτήμα: “και κάθε γινομένη ελιά / στοιχίζει και μια φαμελιά”. Κόντευε να πέσει ο ήλιος κι εγώ μάζευα βρώσιμες ελιές. Στο κατόπι τις βάζω σε γυάλινα βάζα με θάλασσα και κλαριά σκίνου, ωριμάζουν αργά και είναι έτοιμες. Στο χτήμα πήγα λίγο μετά τη μια. Πρώτα καθάρισα τους κορμούς στις μπολιασμένες αχλαδιές από τα άγρια -τα οποία συνεχίζουν να βλασταίνουν αν και τελειώνει το φθινόπωρο. Μετά άρχισα να μαζεύω ελιές από τα “σατζάκια”, τα περιφερειακά κλαδιά των δέντρων, τα οποία έχουν λίγες και μεγάλες ελιές. “Κισίρ'” λέγανε οι παλιοί τις χρονιές σαν τη φετινή. Δηλαδή δεν έχουν ελιές τα δέντρα, κι είναι ελάχιστη η παραγωγή λαδιού.
Τέτοιες χρονιές, τα παλιά χρόνια, οι ξωμάχοι αναγκαζόταν να δανειστούν από τους τσιφλικάδες, τους δανειστές βάζοντας ενέχυρο τη μικρή γεωργική περιουσία τους. Και κάποιες φορές την έχαναν για μικρά ποσά δανείου. Τους βρίσκανε στην ανάγκη κι έτσι πάει το κτηματάκι στην Ποταμιά, όπως το θέλει η παλιά ελληνική ταινία.

“Είμαι η ελιά η Τρυλιανή,/ Κολοβή Αδραμυτιανή,/ Καρολιά και Λαδολιά/ η Μυτιλημιά είμαι η ελιά”, γράφει ο δημοσιογράφος και ποιητής Στρατής Παπανικόλας. Όσο κι αν μάζεψα απ' όλες τις ποικιλίες που λέει στο ποίημά του, μόλις που γίνανε 4-5 κιλά. Από αυτές τις πράσινες θα τις τσακίσω, θα τους αλλάξω μερικά νερά κι όταν ξεπικρίσουν με λίγο αλάτι θα καταναλωθούν. Είναι οι “κλαστάδες”· αρχαιοελληνικό κατάλοιπο στον καθημερινό προφορικό λόγο κάποιων χωριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γύρω σιγή, σε κανένα χτήμα δεν ακουγόταν ήχος ραβδίσματος των ελιών. Γιατί σχεδόν όλες οι ελιές είναι άδειες, με σχεδόν μηδενική παραγωγή. Πώς συμβαίνει αυτό; Ποιοι παράγοντες, ποιες αιτίες έχουν φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Όταν πριν από αρκετά χρόνια είπα στη μητέρα μου “ότι το κτήμα δεν έχει ελιές”, εκείνη κατάλαβε ότι έχει λίγες. Γιατί ήταν η πρώτη χρονιά που το πατρογονικό της κτήμα είχε μηδέν παραγωγή και δεν θα βγάζαμε για πρώτη φορά φρέσκο λάδι, ώστε να βάλουμε τη σοδειά μας! Κι αυτό το κτήμα ήταν για εκατό χρόνια οικογενειακό. Από το τότε που ήρθε, στον πρώτο διωγμό, το 1914-1915, ο παππούς μου Χρήστος από το Αϊβαλί.

“Κάθε δυο χρόνια καρπίζω/ και τα κιούπια σας γεμίζω/ με χυμό κεχριμπάρι/ που αξίζει όσο βαρεί”, συνεχίζει ο Παπανικόλας. Τώρα ούτε σε τέσσερα χρόνια δεν καρπίζουν οι ελιές. Απομακρυνθήκαμε από τη γης, στραφήκαμε προς τις υπηρεσίες, ξεχάσαμε τα χωράφια, τα χτήματα έτσι μας παράτησαν κι αυτά. Πληγώσαμε τη γης, τη θάλασσα, τον ουρανό και τώρα το αίμα στάζει πάνω μας. Μόνο που δεν φυτρώνουν νάρκισσοι, κόκκινα κρίνα κι άλλα λουλούδια κατά τη μυθολογία.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επιστολή για την ανακαίνιση του Παλαιού Λιμεναρχείου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΖΙΜΗΣ, πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων
Επιστολή για την ανακαίνιση του Παλαιού Λιμεναρχείου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ πρώην διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και Σάμου
Το Παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το διακύβευμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα

Η θεσμική θωράκιση του μαθήματος των Θρησκευτικών και η εισαγωγή του μαθήματος της Ηθικής -Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ*
Το διακύβευμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αρμοδιότητες…

Γράφειο ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και Σάμου
Αρμοδιότητες…
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, Δικηγόρος
Αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παρέμβαση στο εμβληματικό κτήριο της θαλάσσιας εισόδου της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗΣ, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Μέλος ΕΛΙΝΤ
Παρέμβαση στο εμβληματικό κτήριο της θαλάσσιας εισόδου της Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ξεχασιάρης και ανιστόρητος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ*
ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ξεχασιάρης και ανιστόρητος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθελοντισμός και Συνδικαλισμός

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΟΣ
Εθελοντισμός και Συνδικαλισμός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αρχαία, νεανικοί έρωτες και ψυχολογία ...

Γράφει ο Β.Α.ΓΕΩΡΓΑΣ, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας
Αρχαία, νεανικοί έρωτες και ψυχολογία ...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεν έχει «μα», ο βιασμός δεν έχει πολιτικό χρώμα

Γράφει ο κοινωνιολόγος ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΜΠΑΣ
Δεν έχει «μα», ο βιασμός δεν έχει πολιτικό χρώμα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα…

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΠΙΩΤΑΣ, πρώην Δντης Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου &Σάμου
Τα στερνά τιμούν τα πρώτα…
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Έλεος με τους… χομπίστες δημοσιογράφους

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έλεος με τους… χομπίστες δημοσιογράφους