Όλα καλά με την τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος λέει ο Αυγενάκης
Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και τα όσα δηλώνουν τα αγροτικά στελέχη της Ν.Δ.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/2/2024
Την ώρα που οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων διαμαρτύρονται για την μείωση των τιμών του γάλακτος και καταγγέλλουν ελληνοποιήσεις μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δείχνει να κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ο κ. Αυγενάκης απαντώντας σε ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, καθώς εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα).
Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel. Οι παραπάνω αναφορές δείχνουν πως ο υπουργός και συνολικά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε δεν γνωρίζουν τα όσα υποστηρίζουν τα αγροτικά στελέχη της Ν.Δ. ανά την Ελλάδα ή θεωρούν τις τοποθετήσεις αυτές και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων υπερβολικές και αβάσιμες.
Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
- στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα»,
- στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
- στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».
Όπως αναφέρεται στην απάντηση το υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του υπουργείου είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».