× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όλα καλά με την τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος λέει ο Αυγενάκης

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και τα όσα δηλώνουν τα αγροτικά στελέχη της Ν.Δ.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/2/2024

Όλα καλά με την τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος λέει ο Αυγενάκης

Την ώρα που οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων διαμαρτύρονται για την μείωση των τιμών του γάλακτος και καταγγέλλουν ελληνοποιήσεις μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δείχνει να κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ο κ. Αυγενάκης απαντώντας σε ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  υποστήριξε πως δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, καθώς εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel. Οι παραπάνω αναφορές δείχνουν πως ο υπουργός και συνολικά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε δεν γνωρίζουν τα όσα υποστηρίζουν τα αγροτικά στελέχη της Ν.Δ. ανά την Ελλάδα ή θεωρούν τις τοποθετήσεις αυτές και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων υπερβολικές και αβάσιμες.

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:

  • στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα»,
  • στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
  • στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία  για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του υπουργείου είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ