× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κάνουν θέατρο για την ψυχή μας, 40 χρόνια τώρα

Με αφορμή την παράσταση του «Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης» με το έργο του Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο «ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές» - Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Δημοσίευση 30/10/2023

Κάνουν θέατρο για την ψυχή μας, 40 χρόνια τώρα

Την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου το βράδυ. παρακολούθησα την παράσταση του «Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης» με το έργο του Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο «ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιάστηκα – για μια ακόμα φορά εντυπωσιάστηκα – από το κέφι, την όρεξη αλλά και από το αποτέλεσμα της παρέας αυτής των συμπολιτών μας που καταπώς έλεγε ο μακαρίτης ο Κάρολος Κουν «κάνουν θέατρο με την ψυχή τους». Της παρέας αυτής με τις σαραντάχρονες ρίζες, που – γεροί να είναι οι παλιότεροι – κάνουν θέατρο για την ψυχή τους αλλά και για την ψυχή μας. Γιατί το Θεατρικό Εργαστήρι, το κατά τα άλλα Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης, κάποιοι δείχνουν πως δεν καταλαβαίνουν το τι προσφέρει στον τόπο μας.

Την περασμένη Τρίτη, το Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης γέμισε ασφυκτικά για να παρακολουθήσει τη μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές το χτυπημένο από την τελευταία οικονομική κρίση του ευρωπαϊκού νότου, ζευγαριού των δανειοληπτών που μη μπορώντας να κάνει αλλιώς... απήγαγε το μεγαλύτερο τραπεζίτη της χώρας! Και γελάσαμε με τα χάλια μας, γελάσαμε πολύ με τα χάλια μας και όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και με τα αδιέξοδα μας οικονομικά, κοινωνικά και γιατί όχι και πολιτικά.

Οι ηθοποιοί μοναδικοί. Και δεν αναφέρομαι μοναχά στις «παλιές καραβάνες» το Φώτη Ξενέλλη και το Γιώργο Καραγιαννάκη που απέδωσαν τους ρόλους τους ζηλευτά ακόμα και από τους επονομαζόμενους «επαγγελματίες». Λέω και για τα μέλη από τις νεότερες γενιές του Εργαστηρίου, τη Μαρίνη Λαμπρινού, το Γιώργο Τσαούση και τη Νατάσα Βαϊράμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέω όμως και για τη σκηνοθεσία από έτερη «παλιά καραβάνα» του ερασιτεχνικού θεάτρου στο Αιγαίο τον Παναγιώτη Μανωλάκα,  με τον οποίο συνοδοιπόρησα ένα φεγγάρι στο θεατρικό εργαστήρι του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στο διαμέρισμα της οδού Καραντώνη στον Πλάτανο.

Μαζί του στην ευρηματική σκηνοθεσία η νεότερη Βίκυ Μαρμαρινού που έδειξε πόσο καλά τα καταφέρνει πιστή στην παράδοση της ποιότητας του Εργαστηρίου αλλά και του ερασιτεχνικού θεάτρου στον τόπο μας γενικότερα. Που λειτουργεί και παράγει θέατρο με αποτελέσματα που μας κάνουν όλους, όσοι καταλαβαίνουμε την αξία της προσφοράς τους αλλά και των θυσιών στις οποίες οι συμμετέχοντες υποβάλλονται να δηλώνουμε περήφανοι για το πολιτισμικό απόθεμα του τόπου μας.

Κοντά στους παραπάνω και όλοι οι άλλοι συντελεστές της παράστασης. Η Μαρία Χατζηεμμανουήλ που μετέφρασε το έργο. Ο Σταύρος Πλατσής και η Αγγελική Τουραμάνη στην επιμέλεια της αφίσας και της μουσικής. Η Ανδρομάχη Βουγιούκα στις μάσκες και τις κατασκευές της παράστασης. Η Σοφία Καραγιαννάκη στις κομμώσεις. Ο Κώστας Καρατζάς και η «Ηχώ» Art Studio στους φωτισμούς.
Το «Θεατρικό Εργαστήρι» του Δήμου Μυτιλήνης είναι ένα πολύτιμο πολιτισμικά κύτταρο για τον τόπο μας. Αναρωτιέμαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στήριξη του από την τοπική κοινωνία είναι δεδομένη; Και δεν αναφέρομαι μόνο σε όσους τους αναγνωρίζουμε, τους παρακολουθούμε και τους χαιρόμαστε. Δεδομένη δεν ήταν η στήριξη του από το Δήμο Μυτιλήνης τα τελευταία τέσσερα χρόνια που.... «αλλού έψελνε» ποικιλοτρόπως.

Η νέα δημοτική αρχή λοιπόν, αυτή από τη 1η του ερχόμενου Ιανουαρίου ας κάνει αυτό που πρέπει. Ας σταθεί δίπλα στο «Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης» και στους ανθρώπους του. Δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού σε αυτόν τον τόπο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*