
Η Περιφερειακή Αρχή ανακοίνωσε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών του έργου Παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου στο Κόκκαλα ορίζεται η 12η Ιανουαρίου 2026. Με αυτή την απόφαση ανοίγει ένας νέος κύκλος για ένα πολύπαθο έργο που πέρασε από μακρά πορεία ωρίμανσης, τεχνικών εκκρεμοτήτων και διοικητικών διαδικασιών, καθυστερώντας για χρόνια την υλοποίησή του. Πρόκειται για τη βελτίωση του οδικού τμήματος Παπάδου – Πλωμαρίου και συγκεκριμένα για το πρώτο τμήμα της παράκαμψης Αγίου Ισιδώρου, με συνολικό προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ με ΦΠΑ 17%. Το έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Γέρας και του Πλωμαρίου, που ζητούν εδώ και χρόνια μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη οδική σύνδεση.
Η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί αρχικά τον Ιούλιο του 2017, λίγες ημέρες μετά τον σεισμό που έπληξε τη Βρίσα, όταν η Περιφέρεια Αττικής και η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ενέκριναν 2,9 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της παράκαμψης. Η ίδια είχε επισκεφθεί τότε τη Λέσβο και συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, θέτοντας τις βάσεις για ένα έργο που θεωρήθηκε κρίσιμο για την αντισεισμική ανθεκτικότητα και την οδική ασφάλεια της περιοχής.
Ακολούθησε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος τεχνικής ωρίμανσης. Μελέτες, εγκρίσεις, περιβαλλοντικές διαδικασίες και απαλλοτριώσεις καθυστέρησαν την πορεία του έργου, όμως αποτέλεσαν αναγκαία προϋπόθεση για να διαμορφωθεί ένας πλήρης φάκελος. Από την αρχική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής διατέθηκαν περίπου 980.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις, βήμα που επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία.
Με την αλλαγή της περιφερειακής αρχής, ο Κώστας Μουτζούρης συνέχισε την προετοιμασία του έργου και εξασφάλισε 1 εκατομμύριο ευρώ από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το ποσό αυτό καλύπτει τις πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν στην πορεία, καθώς και το κονδύλι για τις πιθανές αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνται κατά την κατασκευή.
Καθοριστικό ρόλο είχε η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, η οποία εργάστηκε συστηματικά ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση. Μετά από χρόνια αναμονής, το έργο της παράκαμψης Αγίου Ισιδώρου βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την υλοποίησή του, δημιουργώντας νέες προσδοκίες για την αναβάθμιση των οδικών υποδομών στη Γέρα και το Πλωμάρι.