× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η Δυτική Λέσβος, χάρισε την προεδρία του νέου ΦΟΔΣΑ στη Χίο»

Ο Γιώργος Αλεξίου ως υποψήφιος πρόεδρος για το νέο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχασε την προεδρία από τον Γιάννη Μαλαφή δήμαρχο Χίου. Όπως υποστηρίζει στο αποτέλεσμα ήταν καθοριστικός ο ρόλος της Δυτικής Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/12/2025

«Η Δυτική Λέσβος, χάρισε την προεδρία του νέου ΦΟΔΣΑ στη Χίο»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η προεδρία του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βορείου Αιγαίου δεν έμεινε στη Λέσβο, παρότι η ΔΕΔΑΠΑΛ διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του φορέα. Με 7 ψήφους έναντι 5 εξελέγη πρόεδρος ο δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, επικρατώντας του Γιώργου Αλεξίου, στη διάρκει της συνεδρίασης του Δ.Σ. που έγινε την Πεμπτη το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο και ήδη δημιουργεί σοβαρές απορίες για τις σχέσεις των νησιών και κυρίως για τις επιλογές που έγιναν από τη Δυτική Λέσβο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Γιώργος Αλεξίου, ο ρόλος της Δυτικής Λέσβου ήταν καθοριστικός. Ο μέτοχος Παναγιώτης Δήσσος φέρεται να στήριξε την υποψηφιότητα του Γιάννη Μαλαφή, επιλογή που άλλαξε τους συσχετισμούς και οδήγησε την προεδρία στη Χίο. Η στάση αυτή, όπως σχολιάζεται ήδη έντονα, δεν ευθυγραμμίστηκε με μια κοινή γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πολλούς στη Μυτιλήνη, η επιλογή της Δυτικής Λέσβου λειτουργεί σαν πολιτική μετατόπιση που αφήνει τη Λέσβο εκτός ελέγχου ενός κρίσιμου φορέα. Οι αντιδράσεις πλέον δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του μετόχου αλλά αγγίζουν και τις επιλογές του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, αφού θεωρείται απίθανο μια τόσο κομβική ψήφος να δόθηκε χωρίς συνολική κατεύθυνση.

Ο Γιώργος Αλεξίου δηλώνει εμφανώς ενοχλημένος και υποστηρίζει ότι υπήρχε από καιρό διάχυτη αίσθηση πως η κυβέρνηση δεν ευνοούσε τη δική του υποψηφιότητα. Αναφέρει πως η πλάστιγγα έγειρε από πιέσεις και συμφωνίες που δεν έγιναν με βάση το συμφέρον του νησιού. Τονίζει ακόμη ότι και ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, αν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, στήριξε τελικά την επιλογή του Γιάννη Μαλαφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αλεξίου, η Λέσβος δεν στηρίχθηκε από εκεί όπου υπήρχε η μεγαλύτερη προσδοκία. Η αναφορά του αφήνει ξεκάθαρα υπονοούμενα για επιλογές που δεν ενίσχυσαν τον τόπο και έδωσαν τη διοίκηση άλλου νησιού σε έναν φορέα όπου η Λέσβος έχει κεντρικό ρόλο και σημαντικά έργα που πρέπει να προχωρήσουν. Η απώλεια της προεδρίας συνοδεύτηκε από μία ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη για τη Λέσβο, αφού εκτός θέσεων έμεινε και ο Γιώργος Μακρογιάννης από τη Δυτική Λέσβο.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγη Α αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και Β αντιπρόεδρος ο Γιάννης Χατζηκωνσταντής από τη Σάμο, ενώ συμμετέχει και ο Βαγγέλης  Χασάπης από τη Λήμνο. Στη  θέση του Γενικού Γραμματέας εκλέχθηκε ο Νικος Καρασάββας. Παρά τις θέσεις αυτές, η απώλεια της κορυφής και η απουσία ενιαίας στάσης του νησιού προκαλούν έναν έντονο προβληματισμό.

Το αποτέλεσμα αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για το αν υπάρχει πραγματική συνεργασία των δύο δήμων της Λέσβου ή αν διαμορφώνονται πλέον δύο διαφορετικές πολιτικές πορείες. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κρατική αυθαιρεσία

Η «Κίνηση Μνήμη και Δράση» καλεί στην κινητοποίηση την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 19:00 στην πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κρατική αυθαιρεσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λέσβος «μίλησε» και η ΕΛΑΣ απαντά με μήνυμα συνέχειας

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συμπαράταξης Παναγιώτης Σελάχας ευχαριστεί τους πάνω 650 πολίτες που παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση «Τώρα Μιλάμε» με τον Αλέξη Τσίπρα
Η Λέσβος «μίλησε» και η ΕΛΑΣ απαντά με μήνυμα συνέχειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έμμεση απάντηση Δουδωνή σε Τσίπρα για την νησιωτικότητα

Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Η νησιωτικότητα έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και είναι παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου»
Έμμεση απάντηση Δουδωνή σε Τσίπρα για την νησιωτικότητα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προχωρά η ανάδειξη του Γεωτόπου Φαλακρού στη Λήμνο

Συνάντηση της Δημάρχου Ελεονώρας Γεώργα με τον καθηγητή Ιωάννη Κουκουβέλα για τις επόμενες παρεμβάσεις στο μοναδικό γεωλογικό μνημείο
Προχωρά η ανάδειξη του Γεωτόπου Φαλακρού στη Λήμνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία Τσίπρα στη Λέσβο

Η ΤΕ Λέσβου του κόμματος υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και καταλογίζει ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και της κερδοφορίας.
Σκληρή ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία Τσίπρα στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της Νίκης βρέθηκαν ο αφθώδης πυρετός και τα προβλήματα της Λέσβου

Στελέχη του κόμματος παρουσίασαν τις θέσεις τους για την κτηνοτροφία, την ακρίβεια, τους ενστόλους και τη νησιωτικότητα
Στο επίκεντρο της Νίκης βρέθηκαν ο αφθώδης πυρετός και τα προβλήματα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Στο έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου Ακράσι – Δρώτα και στο Παλαιοχώρι ο Χριστόφας

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση προς τις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς επίσης να διευκολυνθεί η προσέγγιση των επισκεπτών
Στο έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου Ακράσι – Δρώτα και στο Παλαιοχώρι ο Χριστόφας
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό σε εννέα χωριά της Λέσβου την Τετάρτη

Λόγω εργασιών αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του Συνδέσμου
Χωρίς νερό σε εννέα χωριά της Λέσβου την Τετάρτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο Πράσινο Ταμείο το έργο του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας

Για το ηφαιστειακό τοπίο και τη βιοποικιλότητα
Στο Πράσινο Ταμείο το έργο του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το «Θαλασσινό Αντάμωμα» επιστρέφει στην Παναγιούδα

Με μουσική, χορούς και γεύσεις δίπλα στη θάλασσα
Το «Θαλασσινό Αντάμωμα» επιστρέφει στην Παναγιούδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το μέλλον των συμβασιούχων των Σχολικών Επιτροπών

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης ζητά ρύθμιση για τη συνέχιση της απασχόλησής τους μετά την κατάργηση των Επιτροπών
Στη Βουλή το μέλλον των συμβασιούχων των Σχολικών Επιτροπών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» καταγγέλλει εικόνες εγκατάλειψης στη Μυτιλήνη

Για συσσωρευμένα απορρίμματα, ογκώδη αντικείμενα και ξερά χόρτα που, δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την πυρασφάλεια, κάνει λόγο η παράταξη Κουφέλου
Η «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» καταγγέλλει εικόνες εγκατάλειψης στη Μυτιλήνη