
Νέος πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες με αφορμή το τεράστιο πρόστιμο της Κομισιόν στο «Χ» του άλλοτε συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ, Έλον Μασκ. Το γάντι σήκωσε ο ίδιος ο Μασκ αλλά και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για επίθεση στον αμερικανικό λαό.
«Το πρόστιμο ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλώς μια επίθεση κατά του @X, αλλά μια επίθεση κατά όλων των αμερικανικών τεχνολογικών πλατφορμών και του αμερικανικού λαού από ξένες κυβερνήσεις. Οι μέρες της λογοκρισίας των Αμερικανών στο διαδίκτυο έχουν τελειώσει», σημείωσε ο Μάρκο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στο X.
Εντωμεταξύ ο Έλον Μασκ αντέδρασε και αυτός με ανάρτηση στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Η τυραννική, μη εκλεγμένη γραφειοκρατία που καταπιέζει τους λαούς της Ευρώπης βρίσκεται στη δεύτερη εικόνα», γράφει ποστάροντας μία εικόνα όπου από τη μία απεικονίζονται οι χώρες τις ΕΕ και από την άλλη δύο κουκίδες που δείχνουν Στρασβούργο και Βρυξέλλες όπου κατά τον ίδιο βρίσκεται η μη εκλεγμένη γραφειοκρατία της ΕΕ.
Γιατί επιβλήθηκε το πρόστιμο
Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 140 εκατ. δολαρίων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ για τα μπλε σήματα επαλήθευσης – προκαλώντας οργισμένη αντίδραση από τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επιτρέποντας στους χρήστες να πληρώνουν για το μπλε σήμα επαλήθευσης στο προφίλ τους, η πλατφόρμα «παραπλανά τους χρήστες», επειδή η εταιρεία δεν «επαληθεύει ουσιαστικά» ποιος βρίσκεται πίσω από κάθε λογαριασμό.
«Αυτή η παραπλάνηση εκθέτει τους χρήστες σε απάτες, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων πλαστοπροσωπίας, καθώς και σε άλλες μορφές χειραγώγησης από κακόβουλους παράγοντες», ανέφερε.
Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) επέκριναν τον ευρωπαϊκό ρυθμιστή, κατηγορώντας τον ότι επιτίθεται και λογοκρίνει αμερικανικές εταιρείες.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρόεδρος της FCC, Μπρένταν Καρ, είχε κατηγορήσει την Επιτροπή πως στοχοποιεί την X απλώς επειδή είναι «μια επιτυχημένη αμερικανική τεχνολογική εταιρεία».
«Η Ευρώπη φορολογεί τους Αμερικανούς για να επιδοτεί μια ήπειρο που εμποδίζεται από τους δικούς της ασφυκτικούς κανονισμούς», έγραψε.
Τα σχόλιά τους ηχούν παρόμοια με εκείνα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, την Πέμπτη.
Επιτέθηκε στην ΕΕ για το επικείμενο πρόστιμο – ισχυριζόμενος ότι η πλατφόρμα τιμωρείται «επειδή δεν συμμετέχει σε λογοκρισία».
«Η ΕΕ θα έπρεπε να στηρίζει την ελευθερία του λόγου, όχι να επιτίθεται σε αμερικανικές εταιρείες για ανοησίες», είπε.
Ο ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ματ Ναβάρα δήλωσε ότι τα σχόλια δείχνουν πως το πρόστιμο δεν είναι «απλώς τιμωρία [αλλά] δήλωση» για την προθυμία της ΕΕ να εφαρμόσει τους κανονισμούς της σχετικά με τις τεχνολογικές εταιρείες.
«Αποφυγή λογοδοσίας»
Εκτός από τις ενστάσεις της σχετικά με τη χρήση των μπλε σημάτων, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανέφεραν ότι η X απέτυχε επίσης να παρέχει διαφάνεια σχετικά με τις διαφημίσεις της, και ότι δεν έδινε στους ερευνητές πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα.
«Το πρόστιμο που εκδόθηκε σήμερα υπολογίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τη φύση αυτών των παραβάσεων, τη σοβαρότητά τους όσον αφορά τους επηρεαζόμενους χρήστες της ΕΕ, και τη διάρκειά τους», ανέφερε η Επιτροπή.
Η Χένα Βίρκουνεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος του ρυθμιστικού φορέα για την τεχνολογική κυριαρχία, δήλωσε ότι η Επιτροπή «καθιστά την X υπεύθυνη για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των χρηστών και την αποφυγή λογοδοσίας».
«Η παραπλάνηση των χρηστών με μπλε σημάδια επαλήθευσης, η συγκάλυψη πληροφοριών σχετικά με διαφημίσεις και ο αποκλεισμός των ερευνητών δεν έχουν θέση στο διαδίκτυο στην ΕΕ», είπε.
Η απόφαση σημαίνει ότι η X πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή για το πώς θα φέρει τα μέτρα που φέρονται να παραβιάζουν τη νομοθεσία σε συμμόρφωση με τους νόμους της ΕΕ, αλλιώς θα αντιμετωπίσει περαιτέρω, περιοδικά πρόστιμα.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί την πρώτη απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τη «μη συμμόρφωση» μιας πλατφόρμας με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) — έναν από τους δύο κώδικες κανόνων που πρέπει να ακολουθούν οι διαδικτυακές εταιρείες για να λειτουργούν τις υπηρεσίες τους στην ΕΕ.
Ο DSA καθορίζει υποχρεώσεις για τις πλατφόρμες σχετικά με το περιεχόμενο, τα δεδομένα και τη διαφήμιση, ενώ ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) ορίζει πώς πρέπει να λειτουργούν οι εταιρείες ώστε να ωφελούνται οι καταναλωτές και ο ανταγωνισμός.
Τέτοιοι κανόνες έχουν αποτελέσει αντικείμενο αυξημένης κριτικής από Αμερικανούς ηγέτες, που έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε αυστηρότερη ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών από κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές.