× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεχειλίζει η οργή στο μπλόκο των αγροτών της Λέσβου

Σύσκεψη αργά το απόγευμα για να αποφασιστεί η κλιμάκωση του αγώνα. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και δηλώσεις από τις κινητοποιήσεις των παραγωγών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/12/2025

Ξεχειλίζει η οργή στο μπλόκο των αγροτών της Λέσβου
Φωτογραφίες βίντεο και μοντάζ: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με μεγάλη συμμετοχή παραγωγών από όλη τη Λέσβο πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στη Λάρσο, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι από Γέρα, Πλωμάρι, Μανταμάδο, Αγιάσο, Άντισσα, Μεσότοπο, Λουτρόπολη Θερμής και άλλες περιοχές έφτασαν με κάθε μέσο και με τα αγροτικά τους μηχανήματα, παρά τη βροχή και τον κακό καιρό. Η προσέλευση θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς οι βιοπαλαιστές του πρωτογενούς τομέα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, θέλοντας να στείλουν σαφές μήνυμα ότι τα προβλήματα του κλάδου δεν μπορούν να περιμένουν.

Στον κόμβο έχουν παραταχθεί δεκάδες τρακτέρ και οχήματα, ενώ πανό εκφράζουν την οργή για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και την αβέβαιη οικονομική προοπτική των εκμεταλλεύσεων. Οι παραγωγοί τονίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ζωοτροφών, καυσίμων και λιπασμάτων, την ώρα που μειώνονται οι επιδοτήσεις και καθυστερούν οι πληρωμές, οδηγώντας πολλές μονάδες σε απόγνωση. Η κτηνοτροφία βρίσκεται σε οριακό σημείο, αφού οι τιμές στο γάλα και στο κρέας δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα, με συνέπεια ολόκληρος ο κλάδος να απειλείται με συρρίκνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες δηλώσεις ήρθαν από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Ο Δημήτρης Καραγιάννης τόνισε ότι τα αιτήματα δεν περιορίζονται μόνο στις καθυστερημένες πληρωμές και υπογράμμισε πως βασικό ζητούμενο είναι το κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα. Όπως ανέφερε, αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματα οι αγρότες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Ο Στρατής Κόμβος μίλησε για δυναμική κινητοποίηση παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και σημείωσε ότι η αγανάκτηση του κόσμου είναι τόσο έντονη όσο και η βροχή που πέφτει. Ο ίδιος κάλεσε σε ένταση του αγώνα, αναφέροντας πως η μάχη αυτή δίνεται για την επιβίωση των παραγωγών αλλά και για να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει τρόφιμα σε προσιτές τιμές.

Στην κάμερα του Ν μίλησαν και αγρότες της Λέσβου, περιγράφοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Ένας παραγωγός είπε ότι δεν μπορεί να πλησιάσει το σούπερ μάρκετ και ζήτησε η ενιαία ενίσχυση να δίνεται με βάση την παραγωγή, εξηγώντας ότι μαζεύει 100 με 200 μόδια ελιές και λαμβάνει 600 με 700 ευρώ, ενώ παλαιότερα έπαιρνε έως και 10 χιλιάδες ευρώ. Ο Παντελής Σκυβαλάκης από το Παλαιοχώρι Πλωμαρίου μίλησε για εγκατάλειψη της υπαίθρου και σημείωσε ότι τα χωριά ερημώνουν και πως οι αγρότες έχουν γίνει κυριολεκτικά ζητιάνοι, περιμένοντας κάποια χρήματα για να βγάλουν τον μήνα. Τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το μέλλον και ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλευρό των αγροτών δήλωσε ότι βρίσκεται και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Ο πρόεδρος Γιάννης Ζαφειρίου υποστήριξε ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον ούτε να καλλιεργήσουν ούτε να φροντίσουν τα ζώα τους και ζήτησε να σταματήσει η κυβέρνηση να στέλνει τα ΜΑΤ σε αγρότες, τονίζοντας ότι η αστυνομία πρέπει να στραφεί σε όσους λεηλάτησαν τις ενισχύσεις με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παρόντες ήταν και αυτοδιοικητικοί. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας δήλωσε ότι η παρουσία του είναι μια πράξη ηθικής συμπαράστασης στους ανθρώπους που μοχθούν για τη γη και τα κοπάδια τους, την ώρα που βλέπουν τα ευρωπαϊκά χρήματα να διοχετεύονται σε λίγους. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και σημείωσε ότι ακόμη και ο Δήμος περιμένει εγκρίσεις χρηματοδότησης για έργα αγροτικής οδοποιίας, τα οποία λιμνάζουν εδώ και μήνες.

Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη ανέφερε ότι η Περιφέρεια στέκεται αρωγός στους ανθρώπους του τόπου, επισημαίνοντας πως έχει έρθει η ώρα να πάψουν οι αγρότες να πληρώνουν τα σπασμένα των σκανδάλων. Ζήτησε άμεσα μέτρα για το κόστος παραγωγής, επεσήμανε ότι η νησιωτικότητα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς και υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά εργαλεία όπως το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής που πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης δήλωσε ότι οι παραγωγοί έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση και πως αντί να επιδοτείται η παραγωγή επιδοτούνται οι μεγάλες εκτάσεις και όσοι δεν παράγουν. Επισήμανε ότι τα χρήματα που έπρεπε να φτάσουν στους παραγωγούς χάθηκαν μέσα από τις τρύπες ενός πελατειακού συστήματος.

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε ότι ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και κοινός για όλη την κοινωνία, σημειώνοντας ότι πρέπει άμεσα να δοθούν όλα τα χρωστούμενα, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να υπάρξει πραγματικό αφορολόγητο πετρέλαιο όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους.

Τέλος, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής είπε ότι λείπουν έως και 3,4 δισεκατομμύρια από τις ενισχύσεις εξαιτίας σκανδάλων και πως τα αγροτικά εφόδια έχουν εκτοξευτεί κατά 50% μέσα σε 4 χρόνια. Τόνισε ότι το μέλλον της αγροτιάς συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό και την επιβίωση των νησιωτικών κοινωνιών και ότι απαιτείται σχέδιο, προγραμματισμός και ενεργειακές κοινότητες για μείωση του κόστους παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, με τον δρόμο της Λάρσου να είναι ανοιχτός στα οχήματα.  Μετα τις  8 το βράδυ, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αγώνα της Ομοσπονδίας και να αποφασίσει την επόμενη κλιμάκωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο ραντεβού μπορεί να δοθεί είτε στο λιμάνι είτε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, δείχνοντας ότι οι νησιωτικές αγροτικές κοινωνίες δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν χωρίς ουσιαστικές λύσεις για να παραμείνει ζωντανή η παραγωγή της Λέσβου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το λεσβιακό ελαιόλαδο αναζητά το μέλλον του στις ρίζες του

Σε εξέλιξη το «Roots of Lesvos 2026» στην Αγία Παρασκευή, με επίκεντρο την αξία της προέλευσης, την ένδειξη ΠΓΕ Λέσβος και τις προοπτικές που δημιουργεί για το προϊόν
Το λεσβιακό ελαιόλαδο αναζητά το μέλλον του στις ρίζες του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εφιαλτικό σενάριο για άνοδο του πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ εκτιμούν μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι στο βασικό σενάριο, στα 99 δολάρια στο δυσμενές και στα 132 δολάρια στο ακραίο σενάριο
Εφιαλτικό σενάριο για άνοδο του πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι
ΑΓΡΟΤΕΣ

53 εκατ. ευρώ για την νέα προκήρυξη των γεωργικών συμβούλων

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσκληση – Επαγγελματίες αγρότες και νέοι γεωργοί οι ωφελούμενοι, με κάλυψη του συνόλου του κόστους των υπηρεσιών
53 εκατ. ευρώ για την νέα προκήρυξη των γεωργικών συμβούλων
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έναρξη πληρωμών τη Δευτέρα για τα θανατωμένα ζώα ανακοινώνει ο Αθανασίου

Συνολικά 136 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 7.358.000 ευρώ — Κάλεσμα στους υπόλοιπους δικαιούχους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που εκκρεμούν
Έναρξη πληρωμών τη Δευτέρα για τα θανατωμένα ζώα ανακοινώνει ο Αθανασίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Στους 10.139 οι δηλωμένοι άνεργοι τον Αύγουστο – Μείωση κατά 7,66% καταγράφει ο μέσος όρος στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 σε σύγκριση με πέρυσι
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των προβλημάτων στο νέο ΟΣΔΕ

Η γεωπόνος – μελετήτρια και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΓ Μαρία Δημάκου μίλησε στον 99 FM «Στο Νησί» για τη δυσλειτουργία του MyAgro, τις ασυμφωνίες με το κτηματολόγιο και το ενδεχόμενο προκαταβολής επιδοτήσεων με τα στοιχεία του 2025
Στον αέρα οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των προβλημάτων στο νέο ΟΣΔΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη

Ο περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφία, σχολιάζει τη στάση της Περιφέρειας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ακριβό πετρέλαιο βγάζει στο δρόμο τους Ισπανούς αγρότες

Κατά 48% αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του αγροτικού πετρελαίου
Το ακριβό πετρέλαιο βγάζει στο δρόμο τους Ισπανούς αγρότες
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πλαίσιο για την αλιεία

Οικονομική ενίσχυση 25.000 ευρώ για την απόσυρση της βιντζότρατα
Νέο πλαίσιο για την αλιεία
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Κανονικά» η υποβολή των αιτήσεων για την ΕΑΕ 2026

ΑΑΔΕ, ΕΘΕΑΣ και ΓΕΩΤΕΕ διαβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και δεν υπάρχει συστημικό ή τεχνικό πρόβλημα που να εμποδίζει τη διαδικασία. Ωστόσο οι γεωτεχνικοί μελετητές, τα ΚΥΔ και οι αγρότες άλλη παγματικότητα βιώνουν
«Κανονικά» η υποβολή των αιτήσεων για την ΕΑΕ 2026