× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πολλά Πολυτεχνεία...

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2019

Πολλά Πολυτεχνεία...
Φοιτητική κινητοποίηση στην Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2019

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 όλα έδειχναν να βαδίζουν σημειωτόν, μια μέρα που θα ήταν όπως όλες οι άλλες. Τρεις μέρες μετά τίποτα δεν ήταν ίδιο, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Η ιστορική συνέχεια διαλύεται από την ιδιότητα των χρονικών στιγμών να φέρουν στοιχειακά μέσα τους τον σπόρο της αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ο «κεραυνός» που ήρθε να ανατινάξει το συνεχές, την ομαλότητα, τα σχέδια της Χούντας και των αστών για φιλελευθεροποίηση, για μια ομαλή μετάβαση όπως στην Ισπανία του Φράνκο ή στην Χιλή του Πινοσέτ που οι δικτάτορες ουσιαστικά ποτέ δεν πλήρωσαν για τα εγκλήματα τους και απλά παρέδωσαν τη σκυτάλη στις αστικές κυβερνήσεις.

Το Πολυτεχνείο ταυτόχρονα διέλυσε την ηττοπάθεια της ρεφορμιστικής αριστεράς, που θεωρούσε ότι ο λαός δεν ήταν –και ποτέ δεν θα είναι- έτοιμος, που από τότε βλέπει σε όλες τις συγκρούσεις και τις μάχες που δίνονται προβοκάτορες και ύποπτα στοιχεία.Η εξέγερση όμως αποτελούσε και ματιά στο παρελθόν, πίσω στο Β΄ Αντάρτικο, στα Δεκεμβριανά, στην Εαμική Αντίσταση.

Η διακήρυξη της εργατικής συνέλευσης του Πολυτεχνείου αναφέρει « Ο χαρακτήρας του σημερινού αγώνα, που ξεκινώντας από τους φοιτητές αγκαλιάζει τώρα όλο το λαό είναι αγώνας τόσο ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία όσο και στα ξένα και ντόπια μονοπώλια που τη γέννησαν και τη στηρίζουν. Είναι αγώνας για το πέρασμα της εξουσίας στον εργαζόμενο Λαό και όχι στους δημαγωγούς που επί δεκάδες χρόνια τον καπηλεύονται με τα γενικά περί Δημοκρατίας συνθήματα τους...».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνειδητοποίηση των ανθρώπων που έζησαν την εξέγερση, υπήρξε αλματώδης. Η δυνατότητα να αλλάξουν οι ίδιοι την ζωή τους άμεσα, η τάση να προχωρήσουν τον αγώνα, και να αναμετρηθούν με το σύστημα που γεννά και στηρίζει δικτατορίες, η πάλη για μια διαφορετική κοινωνία, συνδέει άρρηκτα το Πολυτεχνείο με τους προηγούμενους αγώνες.

Το σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ- Πολυτεχνείο » που ακούστηκε στην διαδήλωση στην Καισαριανή το 1976 αποτυπώνει την ιστορική συνέχεια.

Γι’ αυτό οι αστικές κυβερνήσεις ήθελαν από την αρχή να «ξεμπερδέψουν» με τον Νοέμβρη. Οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι και οι φασιστικές συμμορίες προσπαθούν και σήμερα να πείσουν ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δίπολο ενσωμάτωση-καταστολή ξεκίνησε από την πρώτη «επέτειο» της εξέγερσης. Η μετατροπή του Πολυτεχνείου σε μουσείο, σε φοιτητική, δημοκρατική διαμαρτυρία, η αποσιώπηση του ταξικού του χαρακτήρα, η κατάργηση του ασύλου, η παρέλαση επισήμων του «συνταγματικού» τόξου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να ενσωματώσει την εξέγερση. Ανεπιτυχώς γιατί το Πολυτεχνείο έχει έναν «ηλεκτρισμό» που διαπερνά τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Το 1980 μετά από πρωτοβουλία των οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς και της μειοψηφίας του Κ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης Ράλλη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοεμβρίου.

Στις πολύωρες συγκρούσεις που ακολουθούν δολοφονούνται ο Ιάκωβος Κουμής και η Σταματίνα Κανελοπούλου ενώ τραυματίζονται εκατοντάδες. Το 1985 μετά το τέλος της πορείας δολοφονείται από τον αστυνομικό Μελίστα ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως το Πολυτεχνείο είναι ανατρεπτικό κυρίως γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς των σύγχρονων αγώνων. Η εξέγερση του Δεκέμβρη το 2008 το υπενθυμίζει, δεν είναι απλό σύμβολο, σηματοδοτεί την δυνατότητα για την σύγχρονη, απελευθερωτική προοπτική.

Την προσπάθεια και την πεποίθηση για να συνεχιστεί ο αγώνας «ενάντια στις αιτίες που γεννούν και στηρίζουν δικτατορίες». Την δυναμική που έχει η ταξική πάλη κόντρα στην ηττοπαθή βεβαιότητα των επιτελείων, στον ρεαλισμό της υποχώρησης και της συνθηκολόγησης.

Το Πολυτεχνείο δεν τέλειωσε για μας. Οι δρόμοι περιμένουν ξανά να δώσουν την απάντηση, να διαλύσουν τις βεβαιότητες, να μετατρέψουν την «παντοδυναμία» των συσχετισμών, τις λογικές του εφικτού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου