× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Λέσβος μπορεί να γίνει τόπος βιωματικής μάθησης»

Σε εξέλιξη η τριήμερη δράση που αναδεικνύει το νησί ως προορισμό εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2025

«Η Λέσβος μπορεί να γίνει τόπος βιωματικής μάθησης»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 21 Νοεμβρίου στη Λέσβο η δράση «Μαθητές και Εκπαιδευτικές Κοινότητες στη Λέσβο», μια τριήμερη πρωτοβουλία που έφερε στο νησί εκπαιδευτικούς από κάθε γωνιά της χώρας με στόχο την ανάδειξη της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου ως τόπου εκπαιδευτικών εμπειριών και μαθητικού τουρισμού. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Optimum Target και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Η δράση συνεχίζεται την Κυριακή  23 Νοεμβρίου, με τους συμμετέχοντες να εξερευνούν δομές, χώρους πολιτισμού και εκπαιδευτικές υποδομές, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συνδέει το νησί με τη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών είναι έντονο από την πρώτη στιγμή και ήδη έχουν εκφραστεί πολλές σκέψεις για πιθανές σχολικές επισκέψεις και νέα προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, οι προσκεκλημένοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση των τμημάτων και των υποδομών του. Πολλοί μίλησαν για τη σημασία της διασύνδεσης σχολικών μονάδων με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την ανάγκη ενίσχυσης του επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Θεόφιλου και στο Μουσείο Tériade, όπου οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν με την εικαστική και λαϊκή παράδοση του νησιού. Οι εκπαιδευτικοί στάθηκαν ιδιαίτερα στη δυνατότητα αξιοποίησης των μουσείων στο πλαίσιο θεματικών εβδομάδων, λογοτεχνικών περιπάτων και προγραμμάτων πολιτιστικής αγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική εντύπωση προκάλεσε και η ξενάγηση στη βιβλιοθήκη των Κεντρικών Λυκείων  Μυτιλήνης, όπου οι επισκέπτες είδαν από κοντά σπάνια βιβλία και αρχειακό υλικό. Πολλοί χαρακτήρισαν την επίσκεψη «μοναδική εμπειρία» και ήδη συζητούν τρόπους ενσωμάτωσης αντίστοιχων δραστηριοτήτων στα σχολικά τους προγράμματα.

Στο Δημαρχείο Μυτιλήνης  οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα,  για τις προτεραιότητες των τοπικών αρχών στον τομέα του μαθητικού και πολιτιστικού τουρισμού, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη - ενημέρωση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα, η επίσκεψη στον Μανταμάδο και στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών έδωσε μια εικόνα της παραδοσιακής τέχνης και της θρησκευτικής παράδοσης της Λέσβου.

Οι πρώτες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα θετικές. Πολλοί εξ αυτών δήλωσαν ότι βλέπουν τη Λέσβο ως έναν τόπο που μπορεί να υποστηρίξει πολυήμερες σχολικές εκδρομές, συνδυάζοντας περιβάλλον, ιστορία, πολιτισμό και τοπική φιλοξενία. Όπως ανέφεραν, το νησί προσφέρει ένα πλούσιο υλικό για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βιωματικές δράσεις και δημιουργικές θεματικές εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπεύθυνος της Optimum Target, Θεόδωρος Κούσκος, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να φέρει τους εκπαιδευτικούς σε άμεση επαφή με την πραγματικότητα του νησιού ώστε να διαπιστώσουν από κοντά τις δυνατότητες του τόπου ως εκπαιδευτικού προορισμού. Η υπεύθυνη του Mythical Coast, Δήμητρα Κούσκου, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών είναι μεγάλο και ότι ήδη αναζητούνται τρόποι για τη μεταφορά μαθητικών ομάδων στη Λέσβο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στη συνεργασία με μεγάλα πρακτορεία.

Σήμερα, η δράση συνεχίζεται με επισκέψεις και συναντήσεις που θα ολοκληρωθούν το απόγευμα, δίνοντας στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων του νησιού. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα μαγευτικό ταξίδι στα αστέρια από την Πέτρα

Παιδιά, γονείς και επισκέπτες παρατήρησαν τον νυχτερινό ουρανό μέσα από τηλεσκόπιο, σε μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση
Ένα μαγευτικό ταξίδι στα αστέρια από την Πέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Τα Παιδία Παίζει…» στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης

Ένα απόγευμα με παραδοσιακά παιχνίδια, τραγούδια και κεράσματα, μακριά από οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές
«Τα Παιδία Παίζει…» στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα δυναμική αρχή για το TEDx University of the Aegean στη Μυτιλήνη

Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών ολοκληρώθηκε το Open Day Εθελοντών στον λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Νέα δυναμική αρχή για το TEDx University of the Aegean στη Μυτιλήνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης για νεαρό με πλαστά έγγραφα

Συνελήφθη 28χρονος στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για πλαστογραφία πιστοποιητικών και παραβάσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας
«Μπλόκο» στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης για νεαρό με πλαστά έγγραφα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην καρδιά του παγκόσμιου ψηφιακού διαλόγου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το EGOV-CeDEM-ePart 2026 με επίκεντρο τον μετασχηματισμό του κράτους και τις έξυπνες πόλεις
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην καρδιά του παγκόσμιου ψηφιακού διαλόγου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πετάλι στα πέτρινα σοκάκια του Υψηλομέτωπου

Έντονος συναγωνισμός, δύσκολα μονοπάτια και εικόνες μοναδικής ομορφιάς στον δεύτερο αγώνα του Τοπικού Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας
Πετάλι στα πέτρινα σοκάκια του Υψηλομέτωπου
ΓΕΥΣΗ

Η λεσβιακή γαστρονομία συναντά το Απολιθωμένο Δάσος

Εβδομαδιαίες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου οι γυναίκες του Μεσοτόπου παρουσιάζουν την παραδοσιακή χάχλα
Η λεσβιακή γαστρονομία συναντά το Απολιθωμένο Δάσος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα ξύλινα καΐκια «μίλησαν» ξανά στο Πλωμάρι

Επιστήμονες, ερευνητές και παλιοί τεχνίτες ένωσαν μνήμες και γνώσεις σε μια βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη ναυτική κληρονομιά του τόπου
Τα ξύλινα καΐκια «μίλησαν» ξανά στο Πλωμάρι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Λέσβος στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας για τη νησιωτική βιωσιμότητα

Το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο ISLAS συγκέντρωσε 43 φοιτητές και νέους ερευνητές από 29 χώρες, με αντικείμενο τον θαλάσσιο και χερσαίο χωρικό σχεδιασμό
Η Λέσβος στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας για τη νησιωτική βιωσιμότητα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΥΣΗ

Από την κουζίνα της γιαγιάς στο «Taste Lesvos»

Αναδείχθηκαν οι γεύσεις της λεσβιακής γαστρονομίας με αφετηρία τη Γιορτή του Γκιουσλεμέ
Από την κουζίνα της γιαγιάς στο «Taste Lesvos»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα για μη χρήση κράνους

1.904 έλεγχοι από την αστυνομία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε μια εβδομάδα
Επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα για μη χρήση κράνους
ΕΛΛΑΔΑ

«Τέλος στο ψυχοφθόρο διόδιο προς τη γνώση»

Το σχέδιο της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για την Παιδεία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και μεταξύ άλλων προβλέπτεται κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τη Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης
«Τέλος στο ψυχοφθόρο διόδιο προς τη γνώση»