× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ούτε χωρίς σκοπό σε θηλάζω Εσένα πού το γάλα χορηγείς» (Ρωμανός ο Μελωδός). Με αφορμή τη συζήτηση για τον δημόσιο θηλασμό

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2019

«Ούτε χωρίς σκοπό σε θηλάζω Εσένα πού το γάλα χορηγείς» (Ρωμανός ο Μελωδός). Με αφορμή τη συζήτηση για τον δημόσιο θηλασμό

Ο θηλασμός είναι πράξη ιερή. Όπως ιερή είναι και η μητρότητα, όταν και τα δύο περιβάλλονται με σοβαρότητα και σεβασμό. Όπου κι αν βρίσκεται η μητέρα με το παιδί της στην αγκαλιά: στο σπίτι, στη δουλειά, στο πάρκο, μπορεί να το θηλάσει. Κάθε άρνηση του δημόσιου θηλασμού μόνο για λόγους υγιεινής θα μπορούσε να αποφευχθεί σε χώρους πολυκοσμίας (κι αυτό μόνον η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να το κρίνει)• για λόγους όμως ευπρέπειας, δήθεν προσβολής της δημόσιας αιδούς, αυτό παραπέμπει σε πουριτανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφήνω στην άκρη αν ο δημόσιος θηλασμός δεν προάγει τον πολιτισμό, γιατί μια τέτοια θεώρηση του πολιτισμού, μάλλον δείχνει άγνοια της βαριάς κληρονομιάς μας, κυρίως της Ορθόδοξης χριστιανικής, η οποία ουδέποτε υπήρξε ιδιωτική ή απλώς ατομική υπόθεση.

Στέκομαι ιδιαίτερα σ’ αυτή και τη συνδέω με την ιερότητα του δημόσιου θηλασμού. Η θηλάζουσα γυναίκα άνθρωπος τρέφει το παιδί της όχι μόνο με γάλα αλλά με στοργή και αγάπη, γιατί μητέρα και βρέφος, τη στιγμή του θηλασμού είναι δύο άγγελοι του φωτός. Είναι το ψωμάκι και το νεράκι του βρέφους, που μόνο η μάνα μπορεί να του δώσει. Άρνηση του δημόσιου θηλασμού σχηματίζει τη γελοιογραφία των αρνητών του. Γι’ αυτό και ο άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης λέγει: ή ο άνθρωπος είναι άγγελος του φωτός, δηλαδή εικόνα του Θεού, ή φέρει προσωπεία και μάσκες φαρισαϊσμού.

Κι επειδή όσα γράφω εδώ τα στηρίζω σε θεολογικό λόγο, οφείλω να υποστηρίξω και ετούτο: είναι πιθανόν πίσω από την άρνηση του δημόσιου θηλασμού να βρίσκονται θρησκευτικές πεποιθήσεις, όσοι όμως τον αρνούνται, ας κατανοήσουν κάποια στιγμή πως η Ορθοδοξία, ως αντι-θρησκευτική που είναι, στην ψυχή και στο σώμα της φέρει τα αντισώματα που την κάμουν ελεύθερη από προσταγές του είδους αυτό επιτρέπεται, το άλλο δεν επιτρέπεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παραδείγματα πολλά, τόσο στην Παλαιά όσο και την Καινή Διαθήκη. Όμως, αυτό που αφορά στη φυσικότητα του δημόσιου θηλασμού είναι τεκμήριο και πράξη ιερότητας, άρρηκτα δεμένης με τα κατά καιρούς συστήματα πολιτισμικών αξιών.

Άξιο προσοχής το πρόσωπο της Θεοτόκου, της Γαλακτοτροφούσας Θεομήτορος, με αρκετές εικόνες σε μοναστήρια, ναούς κι ξωκλήσια, όπου γης. Ξεχωριστή για το κάλλος της κι άγνωστη βέβαια, αυτή που δημοσιεύω εδώ, με τη Θεοτόκο να θηλάζει τον Κύριο τη στιγμή της Γέννησης• βρίσκεται στη Μονή Maria Laach της Κολωνίας και χρονολογείται τον 13ο αιώνα.

Στην προκειμένη περίπτωση, ας μην ξεχνάμε και την μεταφορική ή συμβολική εικόνα της πιστής γριούλας από τους Δαιμονισμένους του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που λέγει ότι η Θεοτόκος ως ΜΑΝΑ - όπως και κάθε μάνα - είναι «ποτισμένη γη», τροφός της γης που γεννά νέους κόσμους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός