× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περιηγήσεις και φωτογραφήσεις

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ*

Δημοσίευση 23/3/2022

Περιηγήσεις και φωτογραφήσεις

Σε όλες τις παραθαλάσσιες πόλεις των νησιών του Αιγαίου, μάλλον και του Ιονίου, τα πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού δένουν μέσα στα λιμάνια αυτών των πόλεων. Δένουν δίπλα στα επιβατηγά πλοία, στις ανεμότρατες, στις βάρκες, στα ιστιοφόρα και στα τουριστικά σκάφη. Συχνά οι Δήμαρχοι των πόλεων διαμαρτύρονται γιατί, κυρίως, κατά τον απόπλου τα καπναέριά τους ρυπαίνουν τις προκυμαίες και ζητάνε να δένουν εκτός των επιβατηγών λιμανιών. Κάνοντας βόλτα οι κάτοικοι κι οι επισκέπτες περνάνε από κοντά, οι δε επιβάτες των γιοτ απολαμβάνουν τον καφέ και το ποτό τους πλάι· γιατί τα καταστρώματα βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Δηλαδή τίποτα δεν είναι κρυφό. Σχεδόν όλοι μας έχουμε βγει φωτογραφίες στο λιμάνι και στο φόντο τους υπάρχουν αυτά τα πλοία. Ας μην αναφέρουμε ότι όλα είναι αποτυπωμένα στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπότε με κάποια έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις προηγούμενες μέρες ότι συνελήφθη ο Νορβηγός φωτογράφος και σκηνοθέτης Knut Bry με την κατηγορία της κατασκοπίας. Γιατί φωτογράφιζε την είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης και στις φωτογραφίες του, απεικονιζόταν και πλοία του Λιμενικού. Ο κ. Knut έρχεται στη Λέσβο περίπου 24 χρόνια, φωτογραφίζει το νησί, τον τόπο, τους ανθρώπους του και έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά άλμπουμ με θέματα του νησιού.

Τη Δευτέρα απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση και με την υποχρέωση να ενημερώνει τις Λιμενικές και Αστυνομικές αρχές κάθε φορά που έρχεται ή φεύγει από την Ελλάδα. Είδα τις φωτογραφίες ενός ανθρώπου με χειροπέδες, έτσι προβλέπεται, σκυφτός να οδηγείται για ανάκριση· τι να σκεφτόταν άραγες; Και μετά την ελευθέρωσή του ένα γελαστό πρόσωπο, ανακουφισμένο. Με ένα βλέμμα χαρούμενο, ζωντανό. Πάλι αναρωτιέμαι· τι σκέφτεται τούτη τη φορά;

Στα πολύ παλιά χρόνια, μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, δίπλα στο παλιό Δημαρχείο λειτουργούσε, από τις αρχές του 17ου αιώνα, το πολεμικό ναυπηγείο του Οθωμανικού στόλου. Λίγες δεκαετίες αργότερα το ναυπηγείο εκσυγχρονίστηκε και για την ασφάλειά του περιτειχίστηκε ο χώρος, όπου ο αρχιναύαρχος του στόλου, Χασάν πασάς Τζεζάερλη, «εγκατέστησεν εν αυτώ καρφοποιούς αθιγγάνους διά την κατασκευήν των πλοίων». Σε δυο επιδρομές ο ρωσικός στόλος, με αρχιναύαρχο τον Αλέξιο Ορλώφ, καίει πλοία που ήταν στο ναυπηγείο, και οι Ρώσοι «απήλθον παραλαβόντες όλα τα εκεί ελλιμενισμένα πλοία, εν οις και τρία πολεμικά». Στις αρχές του επόμενου αιώνα τον χώρο του ναυπηγείου θέλησε να επισκεφτεί ο Γάλλος γιατρός Jean Giraudeau. Αλλά ως στρατιωτικός χώρος φυλασσόταν κι «οι φρουροί που φοβήθηκαν μήπως θελήσουμε να μπούμε διά της βίας, έριξαν κατά πάνω μας ένα κοπάδι αγριόσκυλα» γράφει ο γιατρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαχρονικά οι φύλακες αγρυπνούν, οι περιηγήσεις κι οι φωτογραφήσεις ελέγχονται, παρ’ όλα αυτά καύσεις και βομβαρδισμοί γίνονται.           

*Του Συγγραφέα, διδάκτορα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας