× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αρτοποιοί της Λέσβου

Κάλεσμα Μπουλμπούλη για μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση στις 22 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου – Στο τραπέζι η απεργία της 25ης Νοεμβρίου, με φόντο το αυξημένο κόστος και τα λουκέτα στα αρτοποιεία

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΝΤΖΗ Δημοσίευση 4/11/2026

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αρτοποιοί της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα μικρά αρτοποιεία, με το αυξημένο κόστος ενέργειας, καυσίμων και λειτουργίας να απειλεί πλέον την επιβίωση των οικογενειακών επιχειρήσεων. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Λέσβου, Νίκος Μπουλμπούλης, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο και καλεί τους αρτοποιούς του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική συνέλευση 22 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στο Επιμελητήριο.

Μιλώντας για τα όσα συζητήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Τρίκαλα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, ο κ. Μπουλμπούλης μετέφερε την έντονη αγανάκτηση που επικρατεί μεταξύ των επαγγελματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλοι ήταν εξαγριωμένοι και απελπισμένοι. Πηγαίνουμε στα υπουργεία, στέλνουμε έγγραφα, καταθέτουμε τα αιτήματά μας, αλλά δεν γίνεται τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουν κλείσει ήδη 2.000 αρτοποιεία»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αρτοποιών Λέσβου, το συνεχώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος έχει οδηγήσει εκατοντάδες επαγγελματίες σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ, όπως υποστήριξε, περίπου 2.000 αρτοποιεία έχουν ήδη βάλει λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα.

«Το κοστολόγιο έχει ανέβει πάρα πολύ. Πετρέλαιο, ρεύμα, όλα έχουν φτάσει στα ύψη και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ο ίδιος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι μικρές επιχειρήσεις οδηγούνται σταδιακά σε αφανισμό προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τους μικρούς, τους αυτοαπασχολούμενους, για να επικρατήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες. Πάνε να εξαφανίσουν τον φούρνο της γειτονιάς», υποστήριξε.

Γενική συνέλευση στις 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Σωματείο Αρτοποιών Λέσβου προχωρά στη σύγκληση γενικής συνέλευσης την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Στη συνέλευση θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο, τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας στα Τρίκαλα και τις διεκδικήσεις των αρτοποιών, ενώ θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Μπουλμπούλης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους του στη Λέσβο να δώσουν το «παρών», τονίζοντας ότι η συλλογική δράση αποτελεί πλέον μονόδρομο.

«Καλώ όλους τους συναδέλφους εδώ στο νησί να έρθουν στις 22 Νοεμβρίου, στις 11 η ώρα, στο Επιμελητήριο. Πρέπει να συμμετάσχουν όλοι στις κινητοποιήσεις και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα», δήλωσε.

Στο τραπέζι απεργία στις 25 Νοεμβρίου

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Αρτοποιών Λέσβου αποκάλυψε ότι στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κλάδου σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Νοεμβρίου.

Όπως εξήγησε, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ αναμένεται η σχετική απόφαση της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση των επαγγελματικών κλάδων.

Στόχος είναι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες να διεκδικήσουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Περιμένουμε την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να κατέβουν όλα τα επαγγέλματα μαζί και να θέσουμε τα προβλήματα του κάθε κλάδου. Δεν βλέπω άλλη λύση πέρα από τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις», υπογράμμισε.

«Φούρνος είναι εκεί που ζυμώνεται και παράγεται το ψωμί»

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες είναι η χρήση της ονομασίας «φούρνος» από επιχειρήσεις που διαθέτουν σημεία πώλησης ή έψησης προϊόντων χωρίς να πραγματοποιούν την παραδοσιακή διαδικασία αρτοποίησης.

Ο κ. Μπουλμπούλης αναφέρθηκε στις λεγόμενες «ζεστές γωνιές», αλλά και στις μεγάλες αλυσίδες που χρησιμοποιούν, όπως υποστήριξε, την ονομασία «φούρνος», παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργούν ως παραδοσιακά αρτοποιεία.

«Έχουν πάρει το όνομα φούρνος οι ζεστές γωνιές και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Θα παλέψουμε και γι' αυτό. Φούρνος θα πει εκεί που ζυμώνεται, εκεί που παράγεται το ψωμί. Εκεί είναι ο φούρνος», τόνισε.

Με το μήνυμα αυτό, ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Λέσβου επισημαίνει ότι ο αγώνας των επαγγελματιών δεν αφορά μόνο την οικονομική τους επιβίωση, αλλά και τη διατήρηση της ταυτότητας του παραδοσιακού φούρνου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής στις γειτονιές και τα χωριά του νησιού.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ιστορία της Λέσβου ζωντανεύει στο «Καφέ της Μνήμης»

Δύο βραδιές με μουσική, θέατρο και αφήγηση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 7 και 8 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο – Μια ξεχωριστή παραγωγή για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης
Η ιστορία της Λέσβου ζωντανεύει στο «Καφέ της Μνήμης»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να μετατεθεί το κλείσιμο του αεροδρομίου της Χίου ζητά ο Μουτζούρης

«Είκοσι ημέρες συζητάμε και δεν έχουμε λύσει τίποτα» τονίζει ο Περιφερειάρχης – Στα συμβατικά πλοία προτάσσει τη λύση ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και πλοίαρχος Γιώργος Αρβανίτης, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασθενείς
Να μετατεθεί το κλείσιμο του αεροδρομίου της Χίου ζητά ο Μουτζούρης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τα σχολικά ταξί συνεχίζουν, αλλά η υπομονή τελειώνει τα Χριστούγεννα

Κανονικά συνεχίζονται τα δρομολόγια μετά τις επαφές των επαγγελματιών με την Περιφέρεια - Υπόσχεση για αυξήσεις από τον Κώστα Αστυρακάκη και προειδοποίηση Νέστορα για κινητοποιήσεις μετά τα Χριστούγεννα
Τα σχολικά ταξί συνεχίζουν, αλλά η υπομονή τελειώνει τα Χριστούγεννα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προσωπική αποτυχία Μητσοτάκη η εγκατάλειψη της Βρίσας»

Ο Παναγιώτης Δουδωνής επέστρεψε στο σημείο της πρωθυπουργικής δέσμευσης του 2017 και κατήγγειλε την κυβερνητική αδιαφορία για το χωριό, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον σεισμό
«Προσωπική αποτυχία Μητσοτάκη η εγκατάλειψη της Βρίσας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κριτική του ΚΚΕ για τη διαχείριση του αφθώδους στη Λέσβο

Στελέχη του κόμματος και επιστήμονες μίλησαν στην Καλλονή για την αντιμετώπιση της νόσου, τις αποζημιώσεις και την ανασύσταση των κοπαδιών
Κριτική του ΚΚΕ για τη διαχείριση του αφθώδους στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα για τη Mediterra και αγωνία για τους εργαζομένους

Η ΕΛΑΣ Χίου καλεί την εταιρεία και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών να δώσουν εξηγήσεις και να δεσμευτούν για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης
Ερωτήματα για τη Mediterra και αγωνία για τους εργαζομένους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από αφίξεις πάμε καλά

Ξεπέρασαν τις 125.000 οι Τούρκοι πολίτες που επισκέφθηκαν τη Λέσβο την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2026
Από αφίξεις πάμε καλά
ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2027 – Στο 9% από 17% αναμένεται να μειωθεί στη Λέσβο, λόγω του ειδικού φορολογικού καθεστώτος του νησιού
Μειωμένο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
ΧΩΡΙΑ

Νέα άσφαλτος σε φθαρμένους δρόμους της Λέσβου

Παρεμβάσεις 2,45 εκατ. ευρώ σε τμήματα του οδικού δικτύου παρουσίασε ο Κώστας Μουτζούρης – Ασφαλτοστρώσεις και τεχνικά έργα με στόχο ασφαλέστερες μετακινήσεις
Νέα άσφαλτος σε φθαρμένους δρόμους της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Η δυνατή βροχή έφερε προβλήματα σε Πλωμάρι, Πηγαδάκια και Λάμπου Μύλους

Φερτά υλικά έκλεισαν τμήματα δρόμων, νερά μπήκαν σε καταστήματα – Επί ποδός τα συνεργεία Δήμου Μυτιλήνης και Περιφέρειας
Η δυνατή βροχή έφερε προβλήματα σε Πλωμάρι, Πηγαδάκια και Λάμπου Μύλους
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Τέσσερα Σάββατα γεμάτα σινεμά στον Πολιχνίτο

Οι «Cine ΒΡΑΔΙΕΣ» του Συλλόγου «Ρίζες & Ορίζοντες» φέρνουν στο Πολύκεντρο ταινίες από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κούβα και τη Γερμανία, με ελεύθερη είσοδο
Τέσσερα Σάββατα γεμάτα σινεμά στον Πολιχνίτο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γιορτάζει 114 χρόνια ελευθερίας

Παρέλαση, έπαρση της σημαίας στο Κάστρο και εκδηλώσεις μνήμης την Κυριακή 8 Νοεμβρίου – Επισκέψιμη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου
Η Μυτιλήνη γιορτάζει 114 χρόνια ελευθερίας