× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Να αναζητήσουμε τρόπους, να επιστρέψει ο κόσμος στα χωράφια του»

Στην κατάσταση του πρωτογενούς τομέα στη Λέσβο, στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και στους δασικούς χάρτες αναφέρεται ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/3/2022

«Να αναζητήσουμε τρόπους, να επιστρέψει ο κόσμος στα χωράφια του»

Στα προβλήματα και στις προοπτικές της Λέσβου για  την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aναφερόμενος στο ρόλο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αποτελεί επιστημονικό σύμβουλο και συνεργάτη του ελληνικού δημοσίου ενώ προσπαθεί στο πλαίσιο του δυνατού να βρίσκεται και δίπλα στους ανθρώπους που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, για να τους στηρίζει με παρεμβάσεις που πραγματοποιεί σε δήμους και Περιφέρειες και το ίδιο το Υπουργείο.

Στην  παρούσα περίοδο, σημείωσε ο Παναγιώτης είναι σε εξέλιξη πολλές παράλληλες δράσεις στα νησιά μας όπως τα Προγράμματα Βελτίωσης, το πρόγραμμα νέων αγροτών και άλλες δράσεις που απαιτούν σε κάθε περίπτωση τη στήριξη των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων από ειδικούς επιστήμονες.

«Το μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα αφορά στις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και φυσικά στα υλικά και στα μηχανήματα που συμπεριλαμβάνονται στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι αγρότες και και  οι κτηνοτρόφοι των νησιών μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης η διαφορά στην τιμή των υλικών είναι πολύ μεγάλη, αφού οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και το 60% σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην περίπτωση του σιδήρου. «Οι επενδυτές αναγκαστικά προχωρούν σε τροποποίηση του αρχικού τους σχεδίου και αφήνουν εκτός πολλά από  τα μηχανήματα που σκόπευαν να αγοράσουν. Δυστυχώς όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία».

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης στην πορεία του πρωτογενούς τομέα στη Λέσβο και στους δύο βασικούς κλάδους, την  κτηνοτροφία και την ελαιοκομία σημείωσε ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι αρκετά αναπτυγμένος, ωστόσο πρόσθεσε δεν λείπουν τα προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με αυξημένο κόστος παραγωγής και το μεγάλο κόστος των ζωοτροφών.

«Το κόστος παραγωγής ενός κτηνοτρόφου στα νησιά μας, είναι πολλαπλάσιο από το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Στα επιδοτούμενα η Λέσβος παίρνει το μερίδα του λέοντος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, παρολ΄ αυτά όμως δεν μπορεί να καλυφθεί το αυξημένο κόστος της παραγωγής το οποίο συνδέεται άμεσα με τις τιμές των ζωοτροφών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα προβλήματα της ελαιοκομίας, ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι ποσότητες ελαιολάδου που παράγονται στο νησί μας εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στον ελαιώνα του νησιού. «Στην ελαιοκομία γενικότερα θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι και λογικές ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στην καλλιέργεια και στο χωράφι. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα δεν είναι μόνο η τιμή του ελαιολάδου αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου στο νησί μας, επομένως  σημείωσε οι υπάρχουσες ποσότητες δεν επαρκούν για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα του ένας παραγωγός».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στο ζήτημα των δασικών χαρτών και απηύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες γεωργικής γης, να σπεύσουν να καταθέσουν τις ενστάσεις του τις επόμενες εβδομάδες διότι όπως είπε, πολύ σύντομα η προθεσμία θα λήξει και είναι αμφίβολο αν θα δοθεί παράταση.

«Δυστυχώς όπως είπε οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για το ζήτημα των δασικών χαρτών, ωστόσο η προθεσμία λήγει τέλος Μαρτίου και η παράταση που θα δοθεί δεν ξεπερνά τον 1 μήνα. Ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσίας, με ενημέρωσε ότι έχουν κατατεθεί πολύ λίγες ενστάσεις και αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη. Κατανοώ ότι ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά από τη μία πλευρά και από την άλλη το κόστος όλων αυτών των ενστάσεων πιθανόν για κάποιους συμπολίτες μας είναι πολύ υψηλό».   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»