× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκκλησία και φασισμός στα χρόνια του εμβολιασμού

Γράφει ο ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ

Δημοσίευση 11/11/2021

Εκκλησία και φασισμός στα χρόνια του εμβολιασμού

Η διαμάχη μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων καλά κρατεί. Σε μια χώρα που εξ ιδρύσεως μαστίζεται από διλήμματα και διαχωρισμούς, ο οπαδισμός, χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός υποβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος, οδηγεί όποιον δεν επιλέγει «στρατόπεδο» στην κοινωνική απομόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια αποσιωποιημένη φασιστική νοοτροπία, εξαιτίας των σκοτεινών χρόνων της σύγχρονης ιστορίας, υποβόσκει χρόνια και υποθάλπεται από κλειστούς κύκλους που διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στην πολιτική σκηνή. Πολιτικά νομιμοποιημένοι να ασκούν την ακραία ιδεολογία τους, τα «πρωτοπαλίκαρα» του φασισμού με νέα προσωπεία και υπό την αίγλη της επιστημονικότητας, κατορθώνουν να διχάσουν την κοινωνία με ένα νέο πρόσχημα… την πανδημία!

Βασιζόμενοι στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με κριτική ικανότητα και αποτελεσματικό τρόπο την εξάπλωση του ιού, πρώτα σπείρουν την αμφισβήτηση και ύστερα «δείχνουν με το δάχτυλο» τον υπαίτιο της παρακμής. Ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί την σκοπιμότητα, ενίοτε ευθύνεται ο εμβολιασμένος που υποκύπτει στις πολιτικές πιέσεις και άλλοτε ο ανεμβολίαστος που δε συνεργάζεται, αρκεί τα φώτα της δημοσιότητας να παραμένουν μακριά από τους πραγματικούς υπεύθυνους. Έτσι, ο φασισμός χαίρει της ανοχής μιας κυβέρνησης αμφίβολης δημοκρατικής υπόστασης και εξαπλώνεται.

Σύμμαχος στο «θεάρεστο» έργο των κρυφοφασιστών και η Εκκλησία. Όχι φυσικά το ποίμνιο που ακολουθεί πιστά και επί το πλείστον άκριτα τον πνευματικό ηγέτη της, αλλά άνθρωποι του χώρου με εξουσία και τις κατάλληλες γνωριμίες για να επωφελούνται από την πολιτική εμπλοκή τους. Εκείνοι που πρωτοστατούν όποτε γίνεται λόγος για αποστασιοποίηση της ελληνικής κοινωνίας από την Ορθοδοξία ή τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που στις εκλογές υποδεικνύουν τον «καλύτερο» υποψήφιο και κατευθύνουν μαζικά τις ψήφους του εκλογικού σώματος, ως εναλλακτικά φερέφωνα των πολιτικών συμπαραστατών τους. Αυτοί που δημιούργησαν μια Εκκλησία, η οποία αντί να κηρύττει την ομόνοια, την αλληλεγγύη και την αγάπη, προτιμούν να καλλιεργεί τον οπορτουνισμό και να εκδιώκει όσους δε συμμερίζονται τις απόψεις της.

Στενά συνδεδεμένη με την Πολιτεία μέχρι σήμερα, η Εκκλησία επιλέγει από μόνη της και προς έκπληξη όλων να αποστασιοποιηθεί στα θέματα της πανδημίας και να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση με «τον δικό της τρόπο». Ήτοι με καθυστερημένες αντιδράσεις, ανοχή σε αντάρτες ιερείς και υποστηρίζοντας «πίσω από της κάμερες» διάφορους θρησκευτικούς κύκλους που αντιτίθενται στα μέτρα της κυβέρνησης, όταν υποτίθεται ότι βρίσκονται στον έλεγχο της.

Με τις ευλογίες μιας συντηρητικής κυβέρνησης και ορισμένων φασιστοειδών πολιτικών μονάδων, η Εκκλησία στηρίζει έμπρακτα τον διαχωρισμό, επιβάλλοντας κοινωνικές εντάσεις για την εκπλήρωση ενός ακόμα άγνωστου, αλλά προφανώς υπαρκτού σκοπού. Η κοινωνία αντιμέτωπη με πλασματικά αδιέξοδα και αναζητώντας «εξιλαστήριο θύμα» για να εκτονώσει την οργή της, αντιλαμβάνεται πλέον τον συμφεροντολογικό χαρακτήρα μιας μερίδας του κλήρου και βάλει έντονα κατά των θρησκευτικών ομάδων τους, ανταποδίδοντας όσα έχει εισπράξει από την επί σειρά ετών πολιτική εμπλοκή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εκκλησία και η Πολιτεία φαίνεται να συμπορεύονται πάλι, όχι όμως προς όφελος της κοινωνίας, αλλά προς την υποδαύλιση των αψιμαχιών, τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής συνείδησης και τη διασφάλιση της εκ νέου εκλογής των κρυφοφασιστικών μορφωμάτων στην εξουσία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός