× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι ελιές καίγονται, η βόσκηση μπορεί να τις σώσει

Η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών – Ανάγκη για άμεση αλλαγή πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/9/2025

Οι ελιές καίγονται, η βόσκηση μπορεί να τις σώσει
' χρόνος ανάγνωσης

Χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων έχουν καεί στη Μεσόγειο το φετινό καλοκαίρι. Αυτό μαρτυρούν τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες. Το ίδιο συνέβη στη Λέσβο και στη Χίο, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Στην περίπτωση των παραδοσιακών ελαιώνων, οι φωτιές αυτές οδηγούν σε εγκατάλειψή τους, καθώς το κόστος ανασύστασης είναι τις περισσότερες φορές αδύνατο να καλυφθεί από τους αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρατεταμένη ανομβρία, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο μεγάλος όγκος ξερής βλάστησης μέσα στους ελαιώνες είναι ορισμένες από τις αιτίες που, μαζί με τις δασικές εκτάσεις, καίγονται και οι ελαιώνες. Σε αυτές πρέπει να προστεθεί και η εγκατάλειψη πρακτικών όπως η βόσκηση σε ελαιώνες και δασικές εκτάσεις, που περιορίζουν τη βιομάζα και μειώνουν το κόστος καθαρισμού. Όταν μάλιστα η βόσκηση γίνεται στο πλαίσιο επιστημονικού σχεδιασμού για τη διαχείριση της βλάστησης, μπορεί να λειτουργεί ευεργετικά για τους ελαιώνες και τα δάση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βόσκηση από μόνη της δεν μπορει να σταματήσει τις πυρκαγιές, μπορεί όμως να περιορίσει την έκταση που θα κάψουν και να κάνει ευκολότερη την κατάσβεση τους.

Στη Λέσβο, σε παλαιότερες εποχές, οι κτηνοτρόφοι της δυτικής πλευράς του νησιού κατέβαζαν τα κοπάδια τους για βόσκηση στους ελαιώνες της ανατολικής Λέσβου (Γέρα, Θερμή, Μιστεγνά κ.λπ.). Τα πρόβατα καθάριζαν τους ελαιώνες από τα αγριόχορτα και τα κατσίκια τα δάση από τα πουρνάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ξεκίνησε η καθήλωση των τιμών του ελαιολάδου και η αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, πολλοί ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου δημιούργησαν τα δικά τους κοπάδια αιγοπροβάτων, τα οποία έβοσκαν στα λιοχώραφά τους. Όμως οι κοινοτικοί κανονισμοί δεν δέχονταν να επιδοτήσουν τη συνύπαρξη των δύο αγροτικών δραστηριοτήτων. Έτσι, ο παραγωγός μπορούσε να δηλώσει μια έκταση είτε ως βοσκότοπο είτε ως ελαιώνα. Ο γεωτεχνικός όρος «ελαιοβοσκότοπος» ακουγόταν από τους παράγοντες της Ε.Ε. σαν συνθηματικό μεταξύ παρανόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χρόνια πέρασαν και η επιστημονική γνώση κατέληξε να αντιμετωπίζει ως απολύτως θεμιτή πρακτική τη βόσκηση σε ελαιώνες και δάση, υπό όρους και προϋποθέσεις. Ενδιαφέρουσες αναφορές για τη βόσκηση των ελαιώνων έγιναν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Γεωτεχνική Αιγαίου στην Αγία Παρασκευή τον περασμένο Μάρτιο, με τίτλο «Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για το Έδαφος και τη Γεωργία στη Λέσβο – Από την Ευαισθητοποίηση στην Πράξη».

Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου στην Ισπανία άνοιξε η συζήτηση για την υπερβολικά μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που υπάρχει στα δάση και η οποία δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πότε θα «ξυπνήσουν» οι πολιτικοί ταγοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να προωθήσουν αποφασιστικά και με σχέδιο τη βόσκηση στους ελαιώνες και τα δάση, δεν το γνωρίζουμε. Είναι όμως καιρός οι αγρότες, οι γεωτεχνικοί, οι δήμοι και οι περιφέρειες, στην Ελλάδα και σε όλη τη Μεσόγειο, να πιέσουν την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία να δράσει το ταχύτερο δυνατόν. Γιατί τότε θα μειωθούν οι καμένες εκτάσεις ελαιώνων και δασών και ταυτόχρονα θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Όχι στη συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur από τους Ισπανούς αγρότες

Φόβοι για μεγάλο πλήγμα στον ελαιοκομικό τομέα της Ανδαλουσίας. Μια συζήτηση που αφήνει αδιάφορη τον Ελληνικό ελαιοκομικό τομέα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 12 Σεπτεμβρίου

Θα καταβληθούν 65,88 εκατ. ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αραιώνουν τα δρομολόγια του «Αγιος Γεώργιος» στο Βόρειο Αιγαίο

Δείτε εδώ τις ώρες άφιξεις και αναχώρησης του πλοίου στο τελευταίο προγραμματισμένο δρομολόγιο του
ΕΛΛΑΔΑ

Επιβράδυνση στο 1,7% για το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2025

Υποχώρηση κατανάλωσης, ισχυρή άνοδος επενδύσεων και μικτή εικόνα στις εξαγωγές διαμορφώνουν το σκηνικό της οικονομίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βρίσα: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων από τους πυρόπληκτους

Ζημιές υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προθεσμίες για δηλώσεις και αιτήσεις μελισσοκόμων στα νησιά Αιγαίου

Έως 20 Οκτωβρίου οι αιτήσεις και δηλώσεις. Αναλυτικά οι ημερομηνίες για παραγωγή και πώληση μελιού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μπαίνει Ro – Ro στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σίγρι – Μεστά ‑ Πειραιάς

12,5 εκατ. ευρώ δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας για τριετή δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τα «παντοτινά χημικά» στα αυγά

Ερευνα «συντοπιτών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ: Νάσος Στασινάκης και Νικόλαος Θωμαΐδης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αθλητικός σύλλογος Μυτιλήνης Tαεκβοντό

Ένα άθλημα, ένας δρόμος για σωματική και πνευματική εξέλιξη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επίδομα 150 ευρώ στους κτηνιάτρους των Περιφερειών

Εντάσσονται στο καθεστώς επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2025
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς μειώνει τις τιμές σε πάνω από 30 αρτοσκευάσματα κατά 13%

Πανελλαδική πρωτοβουλία για να ελαφρύνει το βάρος των καταναλωτών και να αυξήσει την καθημερινή απόλαυση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Blue Star Myconos»

Αναλαμβάνει ξανά την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών του Βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ