Όλα τα είχαμε ακούσει, ακούσαμε και αυτό. Πες μας και προδότες κ. Χατζηδάκη!
Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2020
Το είδα σε ανάρτηση φίλου και νόμιζα ότι ήταν τρολιά οπότε μπήκα στην σελίδα του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη να το τσεκάρω.
Πράγματι ο υπουργός έχει αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook απόσπασμα από ομιλία του στη βουλή όπου αναφέρει ότι εάν απαγόρευαν την εξόρυξη των υδρογονανθράκων όπως ζήταγαν και ζητάνε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τότε χιλιάδες κόσμου (και όχι μόνο 300, θέλοντας προφανώς να προγκάρει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τη διαμαρτυρία εν μέσω καραντίνας που κατά τον κ Χατζηδάκη δεν μάζεψαν πολύ κόσμο) θα διαμαρτύρονταν για την προδοτική στάση της κυβέρνησης. Ο κ Χατζηδάκης επιλέγει να συνδέει από το βήμα της βουλής το αίτημα για το πάγωμα των σχεδίων εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ανακήρυξη ΑΟΖ. Κατά τον κ Χατζηδάκη εάν σταματούσαμε το πλάνο για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θα εξυπηρετούσαμε τα σχέδια της Τουρκίας.
Όλα τα είχαμε ακούσει, ακούσαμε και αυτό. Πες μας και προδότες κ. Χατζηδάκη
Δεκάδες πρωτοβουλίες έχουν ενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, πρωτοβουλίες που εντάσσονται σε ένα παγκόσμιο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με το άμεσο τερματισμό των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων και την ταχύτατη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα, στο φυσικό περιβάλλον αλλά και τις τοπικές οικονομίες, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και υποθηκεύοντας το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Τα υποτιθέμενα προσδοκόμενα οικονομικά οφέλη από τις εξορύξεις είναι πολύ χαμηλότερα του κόστος των εξορύξεων τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού κ Μητσοτάκη την περασμένη βδομάδα στη βουλή κατά τη συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, όπου και ο ίδιος σημείωσε ότι το πιο πιθανό είναι να μην γίνουν οι εξορύξεις καθόλου τελικά αφού οι τιμές των καυσίμων είναι παρά πολύ χαμηλές. Όμως οι έρευνες και τα έργα για αυτές προχωράνε ακόμα και στην καρδιά των περιοχών Νατούρα και δυστυχώς με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του κ Χατζηδάκη τα σχέδια αυτά θα επιταχυνθούν!
Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, που συστήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας έχει κοστολογήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα στα 700 δισ. ευρώ μέχρι το 2100, ενώ το κόστος αντιμετώπισης της υπολογίζεται σωρευτικά στα 113 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 και 142 δισ. ευρώ μέχρι το 2100. Τόσο οικολογικά, όσο και οικονομικά η προώθηση σχεδίων για την εξόρυξη των υδρογοναθράκων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που στηρίζεται στο πλούσιο φυσικό της περιβάλλον και τον τουρισμό είναι καταστροφική.
Ο κ. Χατζηδάκης στρυμωγμένος προφανώς από την τεράστια έκταση των διαμαρτυριών για το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή, καταφεύγει στο έσχατο σημείο πολιτικής ανηθικότητας, τη χρήση του «πατριωτικού κινδύνου» για τη στήριξη των επιχειρημάτων του. Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει αυτό στο παρελθόν από πολλές κυβερνήσεις. Στα δύσκολα, όσοι αντιτίθενται σε κυβερνητικές επιλογές χαρακτηρίζονται ανθέλληνες και προδότες. Δυστυχώς τέτοιες πρακτικές μας θυμίζουν αυτά που έκανε το παρακράτος της μετεμφυλιακής δεξιάς και η Χούντα των πραξικοπηματιών γεμίζοντας τα ξερονήσια με αντιφρονούντες. Το κάνει ο Άδωνις σε όλα τα κανάλια καθημερινά, το κάνει και ο Βορίδης, μάλλον ακολουθώντας τους σκέφτηκε να καταφύγει εκεί και ο κ. Χατζηδάκης.
“Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων” είχε γράψει τον 18ο αιώνα ο βρετανός συγγραφέας Σάμουελ Τζόνσον και μετά τη διαχείρισή του ζητήματος με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά το προσφυγικό βλέπουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση επιλέγει να χρησιμοποιήσει τον «πατριωτισμό» σε ένα ξεκάθαρα άσχετο ζήτημα με στόχο να υποδαυλίσει τα ένστικτα της κοινής γνώμης απέναντι σε άλλον έναν κατασκευασμένο εθνικό κίνδυνο. Με την τακτική αυτή όσοι μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα νεαρά παιδιά που κατά χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους το τελευταίο έτος συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης «Fridays for future” ακόμα και η επιστημονική κοινότητα, τα Πανεπιστήμια και οι επιστημονικές ενώσεις που σύσσωμα τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη είναι προδότες της πατρίδας.
«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό» είχε πει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και εάν θελήσουμε να δούμε τι είναι πραγματικά πατριωτικό στο θέμα αυτό είναι η υπεράσπιση του τόπου μας, όπως το έκαναν οι πρόγονοι μας, η υπεράσπιση της σωτηρίας του πλανήτη, η υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και του οφέλους των μελλοντικών γενεών απέναντι σε αυτούς που εξυπηρετούν συμφέροντα πολυεθνικών, υπονομεύοντας το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη.