× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το νέο «σπίτι» των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Το «Ν» ξεναγήθηκε στο νέο κτήριο Κοινωνικών Επιστημών στον λόφο της Μυτιλήνης από τον Πρύτανη, Δημήτρη Παπαγεωργίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/10/2025

Το νέο «σπίτι» των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια πρώτη ματιά στο νέο κτήριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στον λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη είχε η δημοσιογραφική ομάδα του «Ν», σε ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, Δημήτρη Παπαγεωργίου. Οι υπηρεσίες και τα τμήματα της Σχολής έχουν ήδη μεταφερθεί στο νέο συγκρότημα από το καλοκαίρι του 2025, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την πανεπιστημιακή ζωή της πόλης.


«Για το Πανεπιστήμιο το νέο κτήριο είναι ένα σημαντικό asset», τόνισε ο Πρύτανης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια πολλών ετών και πολλών διαφορετικών πρυτανικών αρχών, καθώς και για ένα έργο στο οποίο συνέβαλε ουσιαστικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. «Είμαστε πολύ ευτυχείς που έχει φτάσει στο τέλος της. Έχουν μετακινηθεί εδώ τα τμήματα και τα εργαστήριά τους, καθώς και ένα μέρος της βιβλιοθήκης, η οποία θα ολοκληρώσει τη μετακόμισή της μέσα στον επόμενο μήνα. Είμαστε ακόμα σε μια φάση αναταραχής, αλλά λειτουργούμε και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το νέο συγκρότημα λύνει πάρα πολλά προβλήματα χώρων και ερευνητικών υποδομών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τα Τμήματα και οι χώροι
Στο νέο κτήριο έχουν εγκατασταθεί ήδη τα τρία τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών – Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και Κοινωνιολογίας – μαζί με τα περισσότερα από τα εργαστήρια και τα γραφεία τους. Κάποια εξειδικευμένα εργαστήρια παραμένουν προσωρινά στους παλαιούς χώρους, μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η μετάβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα μαθήματα που αφορούν εργαστήρια, όπως υπολογιστών ή με μηχανικό εξοπλισμό, θα γίνονται εδώ», εξήγησε ο Πρύτανης. «Τα μαθήματα θεωρητικού τύπου, διαλέξεις και σεμινάρια, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα των κάτω κτηρίων».Όπως ανέφερε, το feedback από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι θετικό: «Οι συνάδελφοι που έχουν μετακινηθεί δηλώνουν ευχαριστημένοι. Το κτήριο είναι καινούργιο, λειτουργικό, και δίνει άλλον αέρα στη δουλειά τους. Πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες».


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο παράρτημα της Βιβλιοθήκης

Σημαντικό κομμάτι του νέου συγκροτήματος αποτελεί η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Παράρτημα Μυτιλήνης, η οποία μεταφέρεται και αυτή σταδιακά στον νέο χώρο. Ανάμεσα σε κούτες και βιβλιοστάσια, η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, Καλλιόπη Τσιλικλή, μάς μίλησε για τη διαδικασία εγκατάστασης:
«Αυτή τη στιγμή οργανώνουμε τη συλλογή μας. Έχουν τοποθετηθεί τα βιβλιοστάσια και βάζουμε τα βιβλία στα ράφια με το ταξινομικό σύστημα Dewey. Είναι πολύς ο κόπος και η σωματική κούραση, αλλά και μεγάλη η χαρά και η προσμονή για τη λειτουργία του νέου κτιρίου. Ήρθαμε από τις αρχές Αυγούστου και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ώστε στις αρχές του νέου χρόνου να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τους φοιτητές και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας – και φυσικά το κοινό της Μυτιλήνης».

Ένα έργο που αλλάζει τον πανεπιστημιακό χάρτη της Μυτιλήνης
Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, ύψους 9,1 εκατομμυρίων ευρώ, ανεγέρθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο 24.744 τ.μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον λόφο Ξενία. Χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014–2020) και περιλαμβάνει τρία νέα κτήρια – ένα τριώροφο, ένα διώροφο και ένα ισόγειο – σχεδιασμένα με βάση τη λειτουργικότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα.


Με την πλήρη ολοκλήρωση και λειτουργία του συγκροτήματος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενισχύει περαιτέρω την ακαδημαϊκή του παρουσία στη Μυτιλήνη, ενώ η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών αποκτά έναν χώρο αντάξιο του επιστημονικού της έργου.Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου, όπως ανέφερε ο Πρύτανης, προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα:«Θα καλέσουμε σύντομα τις αρχές και, πιθανόν, και εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας. Θέλουμε πρώτα να τακτοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, για να δείξουμε με υπερηφάνεια ένα έργο που πραγματικά αξίζει στο Πανεπιστήμιο και στη Μυτιλήνη».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μπάσκετ αλληλεγγύης στο Πλωμάρι για οικογένεια που έχασε το σπίτι της

Ποσειδών Πλωμαρίου και Παγγεραγωτικός ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν αγώνα φιλανθρωπικού σκοπού την Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 20:00 – Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην πληγείσα οικογένεια
Μπάσκετ αλληλεγγύης στο Πλωμάρι για οικογένεια που έχασε το σπίτι της
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βεγγαλικό, απειλές και χειροπέδες σε νύχτα έντασης στο Πλωμάρι

Ο άνδρας φέρεται να πέταξε βεγγαλικό σε κατάστημα όπου βρίσκονταν ανήλικοι – Όπλο, 89 φυσίγγια, μαχαίρι και πυροτεχνήματα εντόπισαν οι αστυνομικοί
Βεγγαλικό, απειλές και χειροπέδες σε νύχτα έντασης στο Πλωμάρι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας

Περισσότεροι από 20 νέοι συμμετέχουν σε αγροτικές και περιβαλλοντικές δράσεις της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη επιχειρηματία στη Λήμνο για τραπεζοκαθίσματα στον αιγιαλό

Αστυνομικός έλεγχος σε παραθαλάσσια επιχείρηση – Διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνταν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις
Σύλληψη επιχειρηματία στη Λήμνο για τραπεζοκαθίσματα στον αιγιαλό
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη επιχειρηματίας στο Πλωμάρι

Αιτία η παραβίαση σφράγισης του καταστήματος του
Συνελήφθη επιχειρηματίας στο Πλωμάρι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοίγουν οι εγγραφές στην ΕΠΑΣ Μαθητείας Μυτιλήνης

156 θέσεις σε έξι ειδικότητες – Αμειβόμενη μαθητεία, ασφάλιση και επιδόματα στέγασης και σίτισης για τους δικαιούχους
Ανοίγουν οι εγγραφές στην ΕΠΑΣ Μαθητείας Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τετ α τετ Χριστόφα – Χρυσοχοΐδη στη Μυτιλήνη

Στο παλαιό Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Τετ α τετ Χριστόφα – Χρυσοχοΐδη στη Μυτιλήνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Μειώθηκαν οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο, όχι όμως και οι υποτροπές»

Ο υπουργός μίλησε για ασφάλεια, μεταναστευτικό και τα δύο θανατηφόρα τροχαία στη Μόρια τα οποία όμως απέδωσε σε λάθη των οδηγών και όχι στην κατάσταση του δρόμου
«Μειώθηκαν οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο, όχι όμως και οι υποτροπές»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ανακύκλωση κερδίζει έδαφος στη Λέσβο

Μέσα από οργανωμένες τοπικές πρωτοβουλίες
Η ανακύκλωση κερδίζει έδαφος στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό λεύκωμα για τον «Σάτυρο» της Αγιάσου

Με την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού
Ψηφιακό λεύκωμα για τον «Σάτυρο» της Αγιάσου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων, τώρα αντιμέτωπος με δικογραφία

Με τη δικογραφία στο χέρι ο Δημήτρης Κόνσουλας -«Η αλληλεγγύη δεν είναι αδίκημα», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων, τώρα αντιμέτωπος με δικογραφία
ΑΓΟΡΑ

Στους χώρους δουλειάς η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου

Συνεχίζονται οι περιοδείες στα εμπορικά καταστήματα ενόψει της απεργίας της 19ης Ιουλίου, με αιτήματα αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
Στους χώρους δουλειάς η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου