Η Ελλάδα δορυφόρος της Τουρκίας
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ*
Δημοσίευση 26/3/2025

Η Τουρκία, στην μεθοδική και πολύχρονη προσπάθεια της, να καταστεί περιφερειακή δύναμη, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, διεκήρυξε σε κάθε κατεύθυνση, όπου της αφήνουν περιθώριο φυσικά, ότι τίποτα δεν θα γίνεται στις παραπάνω περιοχές από τους γείτονες χωρίς την έγκρισή της !!!!, καταλύοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Την θέση αυτή, την εφαρμόζει στο πεδίο, δια των Ενόπλων Δυνάμεων της, ανενόχλητη από γειτονικές χώρες και Διεθνείς Οργανισμούς (Ο.Η.Ε., Ε.Ε.,), είτε για την περιφρούρηση παράνομων ενεργειών και σχεδίων της, όπως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, ή το νέο αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, είτε για την αποτροπή, σε συνδυασμό με απειλές (casus belli) γειτονικών χωρών, εν προκειμένω της Ελλάδας, άσκησης νομίμων δικαιωμάτων τους, όπως η επέκταση χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ., η αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Αιγαίου, την οποία δεν αναγνωρίζει, κατά παράβαση της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, μολονότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, αντιδρά 5 χρόνια τώρα, με τις Κυβερνήσεις κ. Μητσοτάκη, συνεχώς υποχωρητικά και κατευναστικά, απέναντι στην προκλητική, αυτή, συμπεριφορά, που στόχο έχει την ανατροπή του status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μη ασκώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας - μέλους της ΕΕ, καταγγέλλοντας την αλλά και μπλοκάροντας με το δικαίωμα του βετο, κάθε χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, προκειμένου να βάλει φραγμό στην παράνομη επεκτατική της πολιτική.
Μετατρέπεται η χώρα, σιγά - σιγά και σταθερά, σε δορυφόρο της Τουρκίας, ακυρώνοντας ουσιαστικά, την θέση της στην ΕΕ και αποποποιούμενη το διεθνές κύρος της.
Το 2020, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης της ΝΔ, υπό τον κ. Μητσοτάκη, η Τουρκία πέτυχε ότι δεν κατάφερε, με τρεις (3) απόπειρες, τα προηγούμενα 50 χρόνια.
Να δημιουργήσει τετελεσμένα σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο Πέλαγος, με την ανοχή της Κυβέρνησης, αφού αρνήθηκε να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα, δια των ενόπλων δυνάμεών της, τις οποίες είχε σε επιφυλακή για επικοινωνιακούς λόγους, για την Αποτροπή τετελεσμένων εντός χώρου Ελληνικής δικαιοδοσίας, όπως έπραξαν ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου το 1987, ο Α. Τσίπρας το 2018, όταν το Αντιτορπιλικό «Νικηφόρος», διετάχθη να εμπλακεί και έκοψε τα καλώδια του Τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους.
Κατεγράφη, η πρώτη μεγάλη εθνική υποχώρηση, που θα την βρει η χώρα μπροστά της, σε μελλοντική τυχόν οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου.Δεν υπερασπίστηκε, στο πεδίο, την Οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, στην περιοχή της Κάσου, έναντι του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου, υπονομεύοντας το κύρος και την αξιοπιστία της, έναντι της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην νέα ρευστή κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά το κυριότερο, νομιμοποίησε εμμέσως πλην σαφώς, στο πεδίο, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και οδηγώντας σε εμπλοκή και ακύρωση, το στρατηγικής σημασίας έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Είναι τραγικό να έχουμε χαρίσει μια φέτα από την ΑΟΖ στην Αίγυπτο, προκειμένου να οριοθετήσουμε μερική ΑΟΖ, άρον – άρον, μαζί της, δεχόμενη μειωμένη επήρεια στην Κρήτη!!!, για να ακυρώσουμε δήθεν το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και στο πεδίο να το νομιμοποιούμε.
Αναρωτιέται εύλογα ο καθείς, τι επήρεια θα καθοριστεί για το μικρό νησί του Καστελόριζου !!!, σε μελλοντική οριοθέτηση ΑΟΖ.
Η στάση της Τουρκίας στην Κάσο κατέστησε «κουρελόχαρτο», την Συμφωνία των Αθηνών μεταξύ κ. Μητσοτάκη – κ. Ερντογάν, έπληξε το κύρος και την αξιοπιστία στα μάτια των συμμάχων και φίλων, διότι, όταν δεν υπερασπίζεσαι τα εθνικά σου συμφέροντα, ουδείς θα σε εμπιστευτεί ως στρατηγικό εταίρο για την δημιουργία και υπεράσπιση κοινών στρατηγικών συμφερόντων.
Δεν έχει υποβάλλει η Ελλάδα, ως όφειλε, Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, και πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η καταδικαστική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με υπέρογκο πρόστιμο που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, διότι η Τουρκία έχει ενστάσεις!!!, καθότι η εκπόνηση του θα στηρίζεται στη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS, 1982), που η Τουρκία δεν έχει ψηφίσει και δεν αναγνωρίζει και προβλέπει όσα η Τουρκία αμφισβητεί στο Αιγαίο.
Σημειώνω ότι ενστάσεις είχε και με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Κύπρου, για τους ίδιους λόγους, αλλά η Κύπρος τον κατέθεσε και αποτελεί, ήδη, μέρος του Ευρωπαϊκού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου.
Εξαγγέλει ο κ. Μητσοτάκης, Θαλάσσιο Πάρκο στο Αιγαίο, αντιδρά η Τουρκία και το επαναχωροθετούμε!!!Η χώρα χάνει το κύρος και την αξιοπιστία της, με αυτή την ενδοτική και υποχωρητική, έναντι της Τουρκίας, συμπεριφοράς, στα μάτια των φίλων και συμμάχων, σε συνδυασμό με τις άστοχες επιλογές της, πέραν του πλαισίου της πολυδιάστατης Εξωτερικής Πολιτικής, να εμπλακεί πρωταγωνιστικά στον πόλεμο της Ουκρανίας, διαρρηγνύοντας τις ιστορικές φιλικές σχέσεις με την Ρωσία, την διάρρηξη των σχέσεων με την Σερβία, μετά την στήριξη του Κοσσυφοπεδίου από την κ. Ν. Μπακογιάννη, της επιπόλαιας εμπλοκής της στις Αμερικανικές εκλογές, έχουν οδηγήσει την χώρα στη δυσμενή θέση, να μην την υπολογίζουν ούτε οι σύμμαχοί της.
Η Ευρώπη συζητά για την Ευρωπαϊκή Άμυνα με την συμμετοχή της Τουρκίας!!!, μολονότι Τρίτη χώρα, ξεπλένοντας όλα τα εγκλήματα και τις παρανομίες της, αφού πρώτα τα ξέπλυνε ο κ. Μητσοτάκης, με την συμφωνία των Αθηνών.
Θα τολμήσει, βέβαια, η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, που δυστυχώς για μας θα έχει ως στόχο και προσανατολισμό την αντιμετώπιση του νεοφυούς Ρωσικού Κινδύνου και όχι την προστασία της Ελλάδας από τον Τουρκικό κίνδυνο, όπως δεν έχει και από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.