× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ιστορικό του νέου αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

Δημοσίευση 24/2/2025

Το ιστορικό του νέου αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Σηφουνάκης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Θ. Χοχλάκας, ο Νομάρχης Α. Μαθιέλλης,
' χρόνος ανάγνωσης

Πριν ακριβώς 30 χρόνια, 25 Φεβρουαρίου 1995, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, που έντεκα χρόνια πριν το 1984 έθεσα τον θεμέλιο λίθο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο μετά την τοποθέτηση μου στην Νομαρχία Λέσβου (1983) επισκέφθηκα το Παλιό Μουσείο στο Παλιό Αρχοντικό που στεγάζονταν, και πριν εισέλθω το βλέμμα μου έπεσε στην απλωμένη μπουγάδα στο μπαλκόνι του ορόφου.

Εισερχόμενος, αντιλήφθηκα ότι Μουσείο ήταν μόνο οι δύο χώροι στο ισόγειο, και στον όροφο ήταν κατοικία της οικογένειας του Εφόρου Αρχαιοτήτων.

Λίγο μετά, από τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Γ. Γιαννουλέλη, πληροφορήθηκα ότι υπήρχε στο κιόσκι Μουσείο το οποίο λόγω καθίζησης του εδάφους κατέρρευσε, και ότι υπάρχει στο υπουργείο Πολιτισμού μελέτη από το 1964 του αρχιτέκτονα Λοΐζου για Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1978 ο τότε Δήμαρχος Α. Αποστόλου, αποτάθηκε στον τότε υπουργό πολιτισμού Δημήτρη Νιάνια, ζητώντας να επικαιροποιηθεί η μελέτη.

Επισκέφθηκα αρχές του 1984 την υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, την οποία ενημέρωσα για την ύπαρξη μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλήθος κόσμου και έξωθεν του Μουσείου

Μετά από λίγες μέρες ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. Κ. Αλαβάνος με ενημέρωσε ότι πράγματι υπήρχαν προσχέδια από το 1968 του Υπουργείου Παιδείας (το Υπουργείο Πολιτισμού δημιουργήθηκε το 1971), και ότι το 1979 είχε αρχίσει πράγματι η αναμόρφωσή της.

Έδωσε εντολή ολοκλήρωσης της μελέτης την οποία ανέλαβαν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ με υπεύθυνο της μελέτης εφαρμογής τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. Φ. Γουλιέλμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ολοκλήρωση της, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (Τ.Α.Π.Α.), εντάσσοντας το ταυτόχρονα στα Μ.Ο.Π..

Τότε ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, κυρίως από τους περίοικους, και με τον τότε Δήμαρχο Στρατή Πάλλη αντικρούσαμε με δηλώσεις μας τους δυσπιστούντες για την αναγκαιότητα κατασκευής νέου μουσείου.

Δημοπρατήθηκε η Α’ φάση (Αύγουστος 1984) προϋπολογισμού 85 εκατ. δραχμών, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, και στις 18 Ιουλίου 1985, κηρύχθηκε έκπτωτος διότι επί έντεκα μήνες είχε εκτελέσει μόλις το 5% της σύμβασης.

Στις 7 Οκτωβρίου 1985, ανατέθηκε σε νέο εργολάβο η κατασκευή των επειγουσών εργασιών προστασίας του σκάμματος ύψους 25 εκατ. δραχμών, οπότε και αναδείχθηκαν θέματα στατικής φύσεως.

Έγινε αναθεώρηση της στατικής μελέτης θεμελίωσης από τον καθηγητή του Ε.Μ.Π.

Π. Καρύδη με την τεχνική: ‘’Δημιουργίας Ανεξάρτητων Άκαμπτων Όγκων’’ .

Το 1987 έγινε η νέα δημοπράτηση ολοκλήρωσης του υπόλοιπου έργου της Α’ φάσης, προϋπολογισμού 410 εκατ. δραχμών, που ολοκληρώθηκε το 1991, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της στατικής μελέτης.

Επιβλέπων του έργου ορίστηκε ο Πολιτικός Μηχανικός του ΥΠΠΟ, Βασίλης Χανδακάς.

Την περίοδο 1990 - 1993, ο τότε Δήμαρχος αείμνηστος Π. Παναγιώτου συνέχισε και οριστικοποίησε την παραχώρηση παρακείμενου οικοπέδου, αναγκαίου χώρου για το Μουσείο, που είχε ξεκινήσει από τους προκατόχους του Δημάρχους, Α. Αποστόλου και Στρ. Πάλλη.

  • 7 Μαρτίου 1991, Διεθνής Ημέρα Αφιερωμένη στην Γυναίκα ήλθε και μίλησε στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης η Μέλινα Μερκούρη, την οποία προηγουμένως είχα συνοδεύσει στο χώρο του σκάμματος του μουσείου. Ήδη της είχε εκδηλωθεί ο καρκίνος και όμως με δύναμη είπε: ‘’Το αρχίσαμε και θα το ολοκληρώσουμε ‘’.
  • Το 1994 τοποθετήθηκα υφυπουργός Πολιτισμού, και ο τότε Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Ρωμαίος υπέγραψε την υπολειπόμενη πίστωση ολοκλήρωσης του έργου, του οποίου το συνολικό κόστος ανήλθε στις 1,4 δις δραχμές.
  • Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 1995 μαζί με τον Γεν. Γραμ. του ΥΠ.ΠΟ. Γ. Θωμά, πραγματοποιήσαμε τα εγκαίνια, και ξεναγηθήκαμε στην έκθεση: ‘’ΛΕΣΒΟΣ – ΜΑΚΑΡΙΑ - Καλλιέργειες ,εμπόριο, επαγγέλματα’’.

Πολύς κόσμος μέσα και έξω από το Μουσείο, και στην ομιλία μου μνημόνευσα την Μέλινα Μερκούρη που έντεκα μήνες πριν μας είχε αποχαιρετήσει για πάντα, αναφέρθηκα στο ιστορικό του έργου ξεκινώντας από το παρακάτω τηλεγράφημα:

‘’Δυνάμει των εις χείρας μας στοιχείων, έχομεν την τιμήν να γνωρίσωμεν προς υμάς ότι εξεδόθει χρηματικόν ένταλμα πληρωμής δι ανέγερσιν μουσείου εν Μυτιλήνη, εκ δραχμών 500 χιλιάδων.

Παρακαλούμε υμάς όπως εντός ενός μηνός από σήμερον μας αναγγείλετε την έναρξην ως και την πρόοδον των εργασιών της ανεγέρσεως του μουσείου, καθόσον ως εξώδικως πληροφορούμεθα δεν ήρχισαν εισέτι αι εργασίαι’’

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Γεώργιος Παπανδρέου 

Εν Αθήναις τη 21 Μαρτίου 1932

Έμοιαζε ως ένα φανταστικό κείμενο αλλά ήταν ένα πραγματικό ιστορικό ντοκουμέντο του ιδρυτή του αρχαιολογικού μουσείου Λέσβου το οποίο χρηματοδότησε τότε η  ‘’Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών’’.

Το 1932 ξεκίνησε η κατασκευή του και το 1936 λειτούργησε ως Μουσείο, ήτοι σε τέσσερα χρόνια ολοκληρώθηκε, ενώ για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο χρειαστήκαν έντεκα χρόνια.

Αισθάνομαι τυχερός γιατί σπάνια συμβαίνει να θεμελιώνεται και να εγκαινιάζεται ένα μεγάλο έργο από το ίδιο πολιτειακό πρόσωπο.

Συνέβη βέβαια το ίδιο και με το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου.

 

Αισθάνομαι όμως και τώρα ευτυχής γιατί έχει δρομολογηθεί από τον άξιο Έφορο Αρχαιοτήτων Λέσβου κύριο Π. Τριανταφυλλίδη να αναστηλωθεί και να ξαναλειτουργήσει ως Μουσείο το παλαιό κτίριο, ενταγμένο στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Εμείς βέβαια, το μακρινό 1994 όταν και με Προεδρικό Διάταγμα που συνέταξα, ιδρύθηκαν στη Μυτιλήνη η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Νεότερων Μνημείων προορίζαμε να στεγαστούν αυτές στο παλιό Μουσείο.

Όμως η εγγύτητα του Παλαιού με το Νέο και εφόσον υπάρξει μια ολοκληρωμένη μελέτη περιπατητικής σύνδεσης, θα είναι κάτι που θα προσθέσει πολλαπλά στην πόλη της Μυτιλήνης, ενοποιώντας ουσιαστικά τους δύο χώρους, όπως το έχει οραματιστεί ο κ
Π. Τριανταφυλλίδης

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Τι παναπεί… πας και τρως ψουμάρες;»

Η 92χρονη θεία Δέσποινα μίλησε για δίαιτα, αλλά και για την αναγκαιότητα ο άνθρωπος να «αυτοκυβερνιέται» στην παρουσίαση του βιβλίου του ανηψιού της, Βασίλη Κατσίλα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

Η υποδοχή του Χριστού με τα Βάγια και τα έθιμα της νηστείας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτη νίκη της ζωής

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λέσβο και στη Μικρασία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μάθημα ιστορίας σε μεγάλο ακροατήριο με τον Σταύρο Παναγιωτίδη

Αγαπήθηκαν και στη Μυτιλήνη οι «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η συμβολή της Λέσβου στην Επανάσταση του 1821 από την έρευνα του Στρατή Αναγνώστου

Σημαντική εκδήλωση ιστορικής μνήμης από την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών σε συνεργασία με τις εκδόσεις REPRO Graphics και την Αντωνία Σάββα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα ...Fake News της Επανάστασης!

Πως οι ψεύτικες ειδήσεις κυκλοφορούσαν ακόμη και από τους ίδιους τους οπλαρχηγούς του 1821. Στο επίκεντρο της φημολογίας, οι Ρώσοι, ο Υψηλάντης, η κατάληψης της πόλης και η «Αόρατος Αρχή»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι ζωγραφιές – «φωτογραφίες» των ηρώων της επανάστασης του 1821

Ο άγνωστος Βαυαρός φιλέλληνας που ζωγράφισε και διέσωσε τις μορφές των ηρώων της επανάστασης στα πεδία των μαχών-Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Κώτσος Λούης, ένας γραφικός πατριώτης

Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 91 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μικρών τόπων αφηγήσεις στο «Μουσικό Καφενείο»

Δράση του Εργαστηρίου του Τμήματος κοινωνιολογίας με τη Βάσω Καραπιπέρη- Αλατζά
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έφυγε για έναν «άλλο κόσμο» ο άστεγος κιθαρίστας της Ερμού στη Μυτιλήνη

Ο Ιορδάνης που ζούσε στο δρόμο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα και έπαιζε κιθάρα, πέθανε πριν μερικές μέρες κουρασμένος και άρρωστος από τις κακουχίες και τις δυσκολίες της ζωής