× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το σουαρέ του Σαββάτου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι αγρότες στα κάγκελα και ο Χατζηδάκης κάνει εμφανίσεις με casual ντύσιμο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/11/2025

Το σουαρέ του Σαββάτου στον ΟΠΕΚΕΠΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Σαββατιάτικα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, με ντύσιμο casual σαν αυτό που φορά όταν πηγαίνει εκδρομή στην ύπαιθρο, επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα. Όσο κι αν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ένα κλίμα ανεμελιάς, στην πραγματικότητα στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δεν γίνουν σοβαρές πληρωμές προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Συγκεκριμένα φοβούνται πως την 1η Δεκεμβρίου θα χάσουν τις καρέκλες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πολλοί και διάφοροι. Μεταξύ αυτών ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Πρωτοψάλτης, Αργυρώ Ζέρβα και Αντώνης Φιλιππής, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Καββαδάς, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ (βλέπε εταιρείες Cognitera και Neuropublic).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τα γεγονότα της Αλεξανδρούπολης με τον Πρωθυπουργό που έφυγε μέσα από τα χωράφια, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν έχει ούτε μία ημέρα ανοχής από τους αγρότες. Την ίδια στιγμή αντιλαμβάνεται πως η Κομισιόν, που χρόνια τώρα έκανε πως δεν βλέπει το «πάρτι» που είχε στηθεί με τις αγροτικές επιδοτήσεις, ρίχνει στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του όλη την ευθύνη, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως αθώα περιστερά. Έτσι δεν είναι απίθανο να δούμε είτε νέα καθυστέρηση στις πληρωμές, με τις κοινοτικές αρχές να γίνονται πιο απαιτητικές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, κρύος ιδρώτας πιάνει τα κυβερνητικά στελέχη όταν σκέφτονται την οργή των αγροτών που θα βγει στους δρόμους μέσα από τα αγροτικά μπλόκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:
«Αυτή την ώρα είμαστε ανάμεσα στην εύλογη πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλει να δημιουργηθεί ένα σύστημα απολύτως διαφανές, με έναν υβριδικό τρόπο το 2025 και με έναν οριστικό τρόπο το 2026, και από την άλλη πλευρά την πίεση των αγροτών, που επίσης εύλογα θέλουν να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Η υποβολή των δηλώσεων έληξε φέτος στις 20 Οκτωβρίου. Εργαζόμαστε λοιπόν από τότε και μετά, για την εφαρμογή των νέων κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επιβραβευθούν οι πραγματικοί αγρότες και να μην υπάρξουν νέα πρόστιμα για τη χώρα. Αυτή η άσκηση δεν είναι εύκολη, αλλά εργαζόμαστε συστηματικά κάθε μέρα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Η μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση με αρκετές δυσκολίες και πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό η κατεύθυνση προς τα στελέχη της ΑΑΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να βάλουν τα δυνατά τους. Ειδικά σε αυτή τη φάση που πλησιάζουμε την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, να εργάζονται αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Προσωπικά είμαι αποφασισμένος να κάνω οτιδήποτε προκειμένου να πληρωθούν έγκαιρα οι αγρότες μας και να επιβραβευτούν από το καινούργιο σύστημα οι έντιμοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι».

Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα

— Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πληρωθούν τις επιδοτήσεις τους χωρίς την τεχνική λύση, διότι άλλο σύστημα δεν έχει βρεθεί. Τα όποια πρόσθετα μέτρα δεν αλλάζουν σε τίποτα τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και φέτος.
— Ο σαματάς των προηγούμενων μηνών για το ΑΤΑΚ αποδεικνύεται άνευ περιεχομένου και για τα μάτια του κόσμου.
— Ανούσια είναι η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τεχνικών ζητημάτων και των ελέγχων. Τα στελέχη της ΑΑΔΕ δεν γνωρίζουν τη λειτουργία του ΟΣΔΕ και δεν γίνεται να την μάθουν μέσα σε λίγους μήνες. Επιπλέον η διαχείριση του ΟΣΔΕ θα συνεχίσει να στηρίζεται στις εταιρείες τεχνικούς συμβούλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατά ορισμένους εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
— Η κυβέρνηση καίγεται να πληρώσει τις επιδοτήσεις εδώ και τώρα, αλλά η Κομισιόν στέλνει μηνύματα πως τώρα που σας βρήκαμε αδύναμους θα σας στριμώξουμε άγρια.
— Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα συνεχίσουν να ζουν με αγωνία ως την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου. Κι ελπίζουμε η αγωνία τους να μην πάρει νέα παράταση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Ισπανοί αγρότες

Αγωνίζονται ενάντια στην περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων και την συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Ισπανοί αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνη ‑ Ηράκλειο

Η σύνδεση θα ξεκινήσει 28 Μαΐου και θα διαρκέσει έως 4 Οκτωβρίου
Αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνη ‑ Ηράκλειο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυναμική προβολή της Μυτιλήνης στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου

Οργανωμένη δράση προβολής του Visitlesvos από το Δήμο Μυτιλήνης στο πλαίσιο της ITB Berlin
Δυναμική προβολή της Μυτιλήνης στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

100.000 αγρότες χάνουν επιδοτήσεις

Αλλά η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πετάνε αετό…
100.000 αγρότες χάνουν επιδοτήσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο πρόσωπο στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου αναλαμβάνει καθήκοντά στην θέση του Μιχάλη Πασπάτη
Νέο πρόσωπο στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Μπαλώματα» αντί στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών

Συμβάσεις τριών μηνών και στρατιωτικοί κτηνίατροι αντί για μόνιμο μηχανισμό απέναντι στις επιζωοτίες
«Μπαλώματα» αντί στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ταξίδι γευσιγνωσίας στο Οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο

Καθημερινές γευσιγνωσίες 11:00 έως 16:00 με 5 επιλεγμένες ετικέτες και τοπικά εδέσματα στον μοναδικό ηφαιστειακό αμπελώνα της δυτικής Λέσβου
Ταξίδι γευσιγνωσίας στο Οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο
ΑΓΟΡΑ

Συναντήσεις Τατάκη με Δήμαρχο Μυτιλήνης και Περιφερειάρχη

Ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου συζήτησε με την δημοτική και την Περιφερειακή αρχή ζητήματα που αφορούν την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων
Συναντήσεις Τατάκη με Δήμαρχο Μυτιλήνης και Περιφερειάρχη
ΑΓΟΡΑ

Κοινό βηματισμό για την αγορά της Λέσβου επιβεβαίωσαν Περιφέρεια και Επιμελητήριο

Μουτζούρης και Τατάκης έθεσαν ως προτεραιότητα τη συνεργασία για καλύτερα αποτελέσματα στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο
Κοινό βηματισμό για την αγορά της Λέσβου επιβεβαίωσαν Περιφέρεια και Επιμελητήριο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Η εστίαση της Μυτιλήνης σε μεταβατική χρονιά με το βλέμμα στις πέργκολες

Ο Φώτης Κουλουμαριέτος από τον Σύλλογο «Ασπίδα» μιλά για χωρητικότητα, άδειες, ομπρέλες και το βάρος των ελέγχων στα καταστήματα εστίασης
Η εστίαση της Μυτιλήνης σε μεταβατική χρονιά με το βλέμμα στις πέργκολες
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διερεύνηση των ποινικών ευθυνών Βόριδη και Αυγενάκη ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου αποκλείει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και εν τέλει την απονομή της δικαιοσύνης δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Διερεύνηση των ποινικών ευθυνών Βόριδη και Αυγενάκη ζητά το ΠΑΣΟΚ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ναι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης από τον Τσιάρα

Παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ με αιχμή την απλούστευση της νέας ΚΑΠ και τη σταθερή χρηματοδότηση
Ναι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης από τον Τσιάρα