× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισχνή αύξηση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η ανεργία μειώθηκε με συνταξιοδοτήσεις και φυγή στην ξενιτιά, η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς της ΕΛΣΤΑΤ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/12/2024

Ισχνή αύξηση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 οι απασχολούμενοι (είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ για τους εργαζόμενους) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανήλθαν σε 78.200 άτομα, οι άνεργοι ήταν 4.700, εντυπωσιακά λιγότεροι από αυτούς που μέτρησε η ΔΥΠΑ την ίδια περίοδο (11.810). Στον μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό των νησιών της Περιφέρειας περιλαμβάνονται 82.200 άτομα. Έτσι το ποσοστό ανεργίας στα νησιά διαμορφώθηκε στο 5,6%, ενώ οι οικονομικά ενεργοί κάτοικοι αντιστοιχούσαν στο 50,2%. Μια πενταετία πριν, το τρίτο τρίμηνο του 2019 οι απασχολούμενοι στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 76.400 (1.800 λιγότεροι από το 2024), οι άνεργοι ήταν 14.800 και οι μη οικονομικά ενεργοί κάτοικοι των νησιών ήταν 74.800 . Το ποσοστό της ανεργίας ήταν 16,2% και ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ήταν στο 55% του συνόλου των κατοίκων.

Πως λοιπόν φθάσαμε στην μείωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο αφού δημιουργήθηκαν μόλις 1.800 νέες θέσεις εργασίας; Είναι απλό 7.400 άνεργοι μεταφέρθηκαν στον μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό (πιθανότατα βγήκαν στην σύνταξη). Αν προσθέσουμε την αύξηση των εργαζομένων, τους άνεργους που βγήκαν στην σύνταξη και τους άνεργους που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ το τρίτο τρίμηνο του 2024 τότε φθάνουμε σε ένα σύνολο 13.900 ατόμων, το οποίο υπολείπεται από τους 14.800 ανέργους του τρίτου τριμήνου του 2019 κατά 900 άτομα, πιθανότατα πρόκειται για ανθρώπους που μετακόμισαν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περιορισμός του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσα σε μια πενταετία οικονομικής ανάπτυξης (έστω και ισχνής) της χώρας κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες αποτελεί εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα. Είναι άλλη μια έκφανση της απίσχνασης του παραγωγικού ιστού των νησιών η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρωθεί. Διότι στην νησιωτική Ελλάδα η δημιουργία νέων παραγωγικών δομών ή η ανάπτυξη των υφιστάμενων είναι πολύ δυσκολότερη από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπρόσθετα θα μπορούσαμε να πούμε πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που διαχρονικά υποεκτιμούν τον αριθμό των ανέργων δείχνουν η όποια οικονομική ανάπτυξη έχει σημειωθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα ελάχιστα έχει αγγίξει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Νότιο Αιγαίο, το τρίτο τρίμηνο του 2024, στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό εντάσσεται το 58,7 του πληθυσμού, στην Κρήτη το 56,9% στα Ιόνια Νησιά το 59,7%, στην Πελοπόννησο το 54,5%, στην Αττική το 54,1%, στην Κεντρική Μακεδονία το 52,5% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το 51%, στη Δυτική Ελλάδα το 51,2%. Σε χειρότερη θέση από το Βόρειο Αιγαίο ως προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό βρέθηκαν η Θεσσαλία με 46%, η Ήπειρος με 47,4%, η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα με 49,9%

Η εξέλιξη της ανεργίας πανελλαδικά

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.323.859 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 428.424 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 16,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το Γ΄ τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 9,0%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Β’ 2024) ήταν 9,8% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Γ’ 2023) ήταν 10,8%. Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.263.142. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.031.115. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διάλογος για το μέλλον της γεωργίας «στο πόδι»

Κριτική παρέμβαση του Χαράλαμπου Κασίμη για την ΚΑΠ, τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τις διεθνείς συμφωνίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συρρικνώνεται η οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Οριακά λιγότερες οι οικοδομικές άδειες αλλά σημαντική μείωση της επιφάνειας και του όγκου των νέων οικοδομών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός αλλάζει και η Λέσβος πρέπει να προσαρμοστεί

Ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος σε μίλησε για την ανάγκη να παρουσιάσει ένα ανανεωμένο, δυναμικό και ελκυστικό τουριστικό προϊόν
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζημιά για τους κτηνοτρόφους που άργησαν να πουλήσουν τα αρνιά

Πτώση της τιμής παραγωγού για τα σφάγεια στα 7,5 ευρώ ανά κιλό λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά του 2026
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτουν οι τιμές των καυσίμων αλλά εδώ είναι Ελλάδα

Τα στοιχεία από τα παρατηρητήρια τιμών των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα δείχνουν μια πολύ μικρή μείωση των λιανικών τιμών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα μήνα ανάσα για τις επιχειρήσεις πριν τα πρόστιμα του ΓΕΜΗ

Παράταση έως 31 Ιανουαρίου 2026 για τη δημοσίευση ισολογισμών χρήσης 2024 πριν την αυτόματη επιβολή κυρώσεων που φθάνουν τις 100.000 ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρα στήριξης των αγροτών από τη Δυτική Λέσβο

Προχώρησε σε μείωση δημοτικών τελών κατά 90%
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Επιβεβαιώθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που δίνει έμφαση στους Τούρκους τουρίστες»

Δήλωση του Κώστα Μουτζούρη μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ σε ρεπορτάζ του «Ν» όπου αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι τουρίστες καταγράφουν μεγαλύτερα έσοδα για τα νησιά μας
ΑΓΟΡΑ

Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές

Από τον Έβρο έως την Κρήτη οι πάγκοι κατεβάζουν ρολά στο πλευρό αγροτών και καταναλωτών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα 202 ευρώ η μέση ημερήσια δαπάνη των Τούρκων τουριστών

Όμως το 2024 καταγράφηκε μείωση του μέσου όρου διανυκτερεύσεων σε σχέση με το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιτέλους πληρώθηκε η εξισωτική αποζημίωση

To απόγευμα της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου εμφανίστηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες με μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα

Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 4 Γενάρη στα Μάλγαρα με αιχμή την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα