× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγάλη αύξηση στις πτωχεύσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Πρωτιά στις πτωχεύσεις κερδίζουν οι κλάδοι του τουρισμού επισιτισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/11/2025

Μεγάλη αύξηση στις πτωχεύσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ
' χρόνος ανάγνωσης

Παρουσιάζοντας μια ανησυχητική εικόνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε τα νεότερα στοιχεία για τις κηρυχθείσες πτωχεύσεις επιχειρήσεων του 2024. Τα δεδομένα αντλούνται από τα Πρωτοδικεία της χώρας, τα οποία αποστέλλουν στην ΕΛΣΤΑΤ αναλυτικούς πίνακες με τις δικαστικές αποφάσεις πτώχευσης, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τον αριθμό των επιχειρήσεων που κατέρρευσαν όσο και επιμέρους στοιχεία όπως οι επαληθευμένες απαιτήσεις, το ύψος του παθητικού και ο αριθμός εργαζομένων που έχουν οικονομικές αξιώσεις. Δηλαδή στα στοιχεία που ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφονται ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων που έπαψαν να λειτουργούν κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους αλλά δεν έχει γίνει επίσημη κήρυξη της πτώχευσης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2024 καταγράφηκαν 23 πτωχεύσεις επιχειρήσεων, έναντι 13το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας έτσι άνοδο κατά 76,9%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Οι περισσότερες πτωχεύσεις εντοπίζονται στον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 30,4% επί του συνόλου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν από τους πιο ευάλωτους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ακολουθεί το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 26,1%, ενώ η μεταποίηση και οι κατασκευές καταγράφουν 13%. Σε χαμηλότερα επίπεδα, με ποσοστό 4,3%, βρίσκονται οι τομείς της ενέργειας, της ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων, οι μεταφορές και αποθήκευση, καθώς και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Η απότομη αύξηση των πτωχεύσεων το 2024, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωσή τους σε καίριους κλάδους της οικονομίας, υπενθυμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και τις πιέσεις που δέχονται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η επιστροφή ενοικίου

Οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ βασίζονται στα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων.
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς στηρίζει το έργο της Τράπεζας Τροφίμων

Kαι συμμετέχει στο 5ο Συνέδριο Τραπεζών Τροφίμων Ελλάδας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σε οριακό σημείο η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων της Λήμνου»

Οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου ζητούν άμεση στήριξη μέσα από αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή με πρωτοβουλία της Μαρίας Κομνηνάκα και άλλων βουλευτών του κόμματος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενισχύονται τα μέτρα προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη προειδοποιεί για τη ραγδαία εξάπλωση και υπενθυμίζει τα μέτρα πρόληψης σε όλες τις εκμεταλλεύσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ

20 νέες προσλήψεις στη ΔΕΥΑΛ

Διαβάστε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητούνται
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αβέβαιο το 2026 για τον τουρισμό της Λέσβου, με χαμένες πτήσεις και νέες αγορές

Μπορεί το νησί το 2025 να έσπασε ρεκόρ με 82.725 τουρίστες, όμως το κομμάτι της τουριστικής πίτας που πήρε πανελλαδικά είναι πολύ λιγότερο του 0,5%
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου και Χίου με τον Βόλο

Θετική ανταπόκριση από τον Κικίλια στην πρόταση των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας. Δείτε εδώ το σχέδιο που εξετάζουν το υπουργείο και οι περιφέρειες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινούν οι δηλώσεις ζημίας από τους πλημμυροπαθείς αγρότες

Δείτε εδώ τις ημερομηνίες υποβολής για όλα τα χωριά της Δυτικής Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς «HR Team of the Year» στα HR Awards 2025, γιατί αξίζει.

17 συνολικά βραβεύσεις για δράσεις σχεδιασμένες για τους ανθρώπους της.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Xάθηκαν δυο σημαντικές τουριστικές αγορές για τη Λέσβο

Ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Κουταλιανός περιγράφει τις σοβαρές δυσλειτουργίες που οδήγησαν δύο μεγάλες τουριστικές εταιρείες να αποχωρήσουν, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ποιότητας και υποδομών πλήττει την εικόνα του νησιού.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Η πατρίδα του ούζου είναι η Λέσβος»: τι σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Ποτοποιών

Προκλήσεις, ευκαιρίες και το επόμενο βήμα για το Ouzofest
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε καθεστώς ανασφάλειας η νέα γενιά των εργαζομένων

Η νέα έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και της ALCO αποτυπώνει μια μορφωμένη αλλά επισφαλή γενιά που εργάζεται με χαμηλές αμοιβές, περιορισμένες προοπτικές και έντονη ψυχική κόπωση