× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ξανά στη Μυτιλήνη

Ο Δήμος μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας του, ζωντανεύει ξανά το πάρκο στον Καρά Τεπέ με σύγχρονο εξοπλισμό για τα παιδιά της Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/11/2025

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ξανά στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Καρά Τεπέ, στο σημείο όπου βρισκόταν η πρώην δημοτική δομή φιλοξενίας, μπαίνει ξανά σε τροχιά επαναλειτουργίας. Ο Δήμος Μυτιλήνης, μέσω της Αναπτυξιακής του Εταιρείας και αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης, προχωρά στο πρώτο στάδιο υλοποίησης του σχεδίου που είχε αρχικά εκπονηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Μυτιλήνη ΑΕ.

Η αρχική πρόβλεψη αφορούσε ένα συνολικό πακέτο παρεμβάσεων: δημιουργία Κλειστού Γυμναστηρίου, Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης και επαναλειτουργία του πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής. Το ύψος της χρηματοδότησης τότε έφτανε τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ και το έργο έμεινε στάσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα διοίκηση της Αναπτυξιακής, με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο τιμόνι, επέλεξε να προχωρήσει σε μια ρεαλιστική πρώτη φάση που αφορά αποκλειστικά την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο θα διαμορφωθεί στην αριστερή πλευρά του οικοπέδου. Αυτή η παρέμβαση αποτελεί το Υποέργο 1 της συνολικής δράσης αναβάθμιση και αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης Καρά Τεπέ, και ήδη βρίσκεται σε λειτουργική εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανατεθεί σε αρχιτέκτονα η εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και των ηλεκτρομηχανολογικών προδιαγραφών. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερις μήνες, ενώ η μελέτη θα περιλαμβάνει τοπογραφική αποτύπωση, τεύχη δημοπράτησης και όλα τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία για να προχωρήσει το έργο ομαλά. Το συνολικό κόστος της κατασκευής εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 350 χιλιάδες ευρώ, με στόχο η δημοπράτηση να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2026.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τμήμα του οικοπέδου στη δεξιά πλευρά, όπου είχαν σχεδιαστεί οι υπόλοιπες υποδομές, θα ενεργοποιηθεί σε δεύτερη φάση. Για να προχωρήσουν αυτά τα έργα θα απαιτηθούν πρώτα πολεοδομικές τροποποιήσεις, γεγονός που καθυστερεί την υλοποίηση του συνολικού αρχικού σχεδιασμού.

Η λειτουργία ενός σύγχρονου πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη Μυτιλήνη, καθώς προσφέρει σε παιδιά και μαθητές ένα ασφαλές και εκπαιδευτικό περιβάλλον για να γνωρίσουν στην πράξη τους κανόνες κυκλοφοριακής συμπεριφοράς. Η εμπέδωση της οδικής ασφάλειας από μικρή ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση ατυχημάτων και την καλλιέργεια υπευθυνότητας, ενώ ένας τέτοιος χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί από σχολεία, συλλόγους, εκπαιδευτικά προγράμματα και γονείς.

Με τη σημερινή διοίκηση της Αναπτυξιακής να επιλέγει να «ξεμπλοκάρει» ένα έργο που παρέμενε αναξιοποίητο για χρόνια, ο Καρά Τεπές φαίνεται πως εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με πρώτο βήμα την αναβίωση ενός πάρκου που συνδέεται εδώ και δεκαετίες με την εκπαίδευση και την ασφάλεια των παιδιών της πόλης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη Στύψη

Οι κάτοικοι έστησαν μια φάτνη στην πλατεία του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χάθηκε η διοίκηση, έρχονται αυξήσεις στα σκουπίδια

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Αλεξίου προειδοποιεί για τα ιδιωτικά συμφέροντα και καταγγέλλει αθέτηση συμφωνίας από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου που είχε ως αποτέλεσμα η διοικηση του ΦΟΣΔΑ να χαθεί από Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες βολές Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Η απίσχνανση της άλλοτε κραταιάς μεσαίας τάξης είναι νάρκη στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, και πάντως σίγουρα της ποιότητας και της ευρυθμίας του, σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναψε φωτιές ο Αλεξίου για ΣΔΙΤ και Γραφάκο

Η μείζονα αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης στο αποκορύφωμα των καταγγελιών για σχέδιο απομάκρυνσης της διοίκησης του ΦΟΣΔΑ από τη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική

Κάτω από άγνωστες συνθήκες ένα μικρό παιδί κλειδώθηκε μέσα σε αυτοκίνητο
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους παρουσίασαν το έργο κυκλικής οικονομίας

Εκπρόσωποι του Πράσινου Ταμείου και τοπικοί φορείς συμμετείχαν στη δημόσια παρουσίαση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πράξη ανθρωπιάς στη Σκάλα Καλλονής εν μέσω πλημμυρών εκθειάζει ο Μουτζούρης

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Λέσβου προσέφερε δωρεάν στέγαση για δύο εβδομάδες
ΧΩΡΙΑ

Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της Κοινότητας Παπάδου

Φωταγώγηση δέντρου και γιορτινή ατμόσφαιρα στην πλατεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικροί δημότες στο Δημαρχείο Μυτιλήνης με διάθεση για ιδέες και συνεργασία

Ο Παναγιώτης Χριστόφας υποδέχθηκε μαθητές του 2ου και του 15ου Δημοτικού Σχολείου παρουσιάζοντας έργα που αλλάζουν την πόλη και ακούγοντας προτάσεις για τις γειτονιές τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αγιάσος στο κέντρο ευρωπαϊκής συνεργασίας για την κοινωνική οικονομία

Ξεκινά το ELCSEE με τη συμμετοχή Visit Agiasos, Καλοτρόπιο ViModo Κύπρου και Business Incubator Βουλγαρίας μέσω Erasmus 2021 2027
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο πλευρό των αγροτών της Λέσβου

Στήριξη στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου και καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής που πλήττει τους βιοπαλαιστές παραγωγούς
ΧΩΡΙΑ

Ο Αϊ Βασίλης έφτασε από τη θάλασσα και άναψε το γιορτινό κλίμα στην Πέτρα

Μικροί και μεγάλοι γέμισαν την πλατεία στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας