× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η επιστροφή ενοικίου

Οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ βασίζονται στα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/11/2025

Έρχεται η επιστροφή ενοικίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί σε ένα μηνιαίο ενοίκιο σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, καθώς η ΑΑΔΕ μπαίνει στην τελική ευθεία των ελέγχων. Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με ορίζοντα την 28η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ βασίζονται στα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ενεργά μισθωτήρια και τα ακριβή ποσά των μισθωμάτων. Η διαδικασία είναι αυτόματη και δεν απαιτεί αίτηση ή πρόσθετα δικαιολογητικά από τους ενοικιαστές, καθώς όλα τα δεδομένα αντλούνται από τα δηλωμένα στοιχεία τόσο των ενοικιαστών όσο και των ιδιοκτητών.


Η ενίσχυση για την κύρια κατοικία ανέρχεται έως τα 800 ευρώ τον χρόνο, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί. Έτσι, μια οικογένεια με δύο παιδιά που καταβάλλει ενοίκιο 1.000 ευρώ μηνιαίως θα λάβει 900 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, για τη φοιτητική κατοικία το ποσό φτάνει έως τα 800 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή, με την ενίσχυση να χορηγείται μία φορά όταν περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα στεγάζονται στο ίδιο μίσθιο. Σε περιπτώσεις φοιτητών έως 25 ετών που υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση και έχουν δηλώσει τη μισθωμένη κατοικία ως κύρια, η στέγη αυτή αντιμετωπίζεται ως κύρια κατοικία για τον υπολογισμό της ενίσχυσης. Έτσι, μια οικογένεια που πληρώνει 800 ευρώ για την κύρια κατοικία και 300 ευρώ για φοιτητική στέγη θα λάβει συνολικά 1.100 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι, παρά το ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δεν θα δουν αυτόματα το ποσό στον λογαριασμό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενοικιαστές μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση της περίπτωσής τους μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE. Η υποβολή του αιτήματος, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορεί να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης. Οι λόγοι μη καταβολής ενδέχεται να σχετίζονται με ελλιπή στοιχεία στις δηλώσεις μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών, με αδυναμία επαλήθευσης προϋποθέσεων όταν υπάρχουν περισσότερες από μία μισθώσεις για φοιτητές της ίδιας οικογένειας, ή με ασυμφωνίες μεταξύ συμφωνημένου και δηλωθέντος μισθώματος, όπου απαιτούνται τραπεζικά παραστατικά και αντίγραφα μισθωτηρίων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συνέπεια στις πληρωμές του ενοικίου: όσοι έχουν αφήσει απλήρωτα μισθώματα θα λάβουν μειωμένη ή μηδενική ενίσχυση. Ο αυτόματος μηχανισμός της ΑΑΔΕ υπολογίζει το επίδομα μόνο βάσει των πραγματικά εισπραχθέντων μισθωμάτων, όπως δηλώνονται στο έντυπο Ε2 από τον εκμισθωτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενίσχυση παραμένει αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές προς το Δημόσιο. Ωστόσο, για όσους έχουν δηλώσει ψευδή ή παραποιημένα στοιχεία προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις: το ποσό θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται με τόκους και προσαυξήσεις, ενώ ο ενοικιαστής αποκλείεται από αντίστοιχα μελλοντικά προγράμματα για τρία χρόνια.

 

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΑΣ Λέσβου: «Σταματήστε το πινγκ πονγκ στις πλάτες των κτηνοτρόφων»

Καθημερινή και επίσημη ενημέρωση από τη ΔΑΟΚ για την πορεία της ιχνηλάτησης, τον αριθμό των ελεγχόμενων εκτροφών και τα αποτελέσματα των ελέγχων ζητά η Ομοσπονδία
ΟΑΣ Λέσβου: «Σταματήστε το πινγκ πονγκ στις πλάτες των κτηνοτρόφων»
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα ενισχυθεί και δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση στην υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας

Η εφαρμογή του μέτρου μεταφέρθηκε στην 1η Ιουλίου 2027
Παράταση στην υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα υπουργό Γεωργίας Ανί Ζενεβάρντ
Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής
ΑΓΟΡΑ

Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες

Ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού μοντέλου ELCSEE με τρεις συναντήσεις για την κοινωνική οικονομία και την αξιοποίηση των τοπικών πόρων
Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες
ΑΓΟΡΑ

Στο επίκεντρο η τροφοδοσία των στρατιωτικών πρατηρίων από τη λεσβιακή αγορά

Το Επιμελητήριο Λέσβου ζήτησε από τον διοικητή της 98 ΑΔΤΕ να στηρίξει τη διατήρηση των προμηθειών από τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς
Στο επίκεντρο η τροφοδοσία των στρατιωτικών πρατηρίων από τη λεσβιακή αγορά
ΑΓΟΡΑ

Aeolian Shop: Η Λέσβος μέσα από τα προϊόντα της

Ένας νέος χώρος στην Προκυμαία Μυτιλήνης αφιερωμένος στα προϊόντα της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου, με στόχο την προβολή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Aeolian Shop: Η Λέσβος μέσα από τα προϊόντα της
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά όλα τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας από τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα, που ζητά αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και συνέχιση της προσπάθειας
Αρνητικά όλα τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 9.500 τόνοι γάλακτος χάθηκαν σε πέντε μήνες στη Λέσβο

Τα μέτρα καταπολέμησης του αφθώδους πυρετού σκοτώνουν την κτηνοτροφία του νησιού. Έρχεται ερημοποίηση στα κτηνοτροφικά χωριά
Πάνω από 9.500 τόνοι γάλακτος χάθηκαν σε πέντε μήνες στη Λέσβο
ΕΡΓΑΣΙΑ

11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις

Εγκρίθηκε το ένα τρίτο των θέσεων που είχε ζητήσει ο Δήμος-Aναλυτικά οι ειδικότητες που ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή
11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων

Πάνω από 10 λεπτά αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα η μέση τιμή της αμόλυβδης στη Λέσβο. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Μαλλής προειδοποιεί για πρατήρια που δεν είναι πλέον βιώσιμα και για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα
Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κληρονομικό δίκαιο με «ασπίδα» απέναντι στα χρέη

Οι βασικές αλλαγές για την προσωπική περιουσία των κληρονόμων, τη νόμιμη μοίρα, τις διαθήκες και τις κληρονομικές συμβάσεις – Οι επιφυλάξεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολόγηση του νέου θεσμού
Νέο κληρονομικό δίκαιο με «ασπίδα» απέναντι στα χρέη