× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψωμί Παιδεία Ελευθερία από το 1973 στο σήμερα

Εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς της Λέσβου καλούν σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 52η επέτειο, συνδέοντας το ιστορικό μήνυμα με τα σημερινά προβλήματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2025

Ψωμί Παιδεία Ελευθερία από το 1973 στο σήμερα
' χρόνος ανάγνωσης

Η 52η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει τη Λέσβο, όπως και ολόκληρη τη χώρα, μέσα σε μια περίοδο κοινωνικού αναβρασμού και έντονης πολιτικής συζήτησης γύρω από τα δικαιώματα, την Παιδεία, την οικονομική δυσπραγία και τον αυταρχισμό του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, φορείς και συλλογικότητες του νησιού δημοσιοποιούν ανακοινώσεις που επιχειρούν να συνδέσουν το ιστορικό γεγονός με τα σύγχρονα αιτήματα, καλώντας τον κόσμο σε ενεργή συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης.

Σε ανακοίνωση του  το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών υπογραμμίζει ότι η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβρη του 1973 αποτέλεσε καθοριστικό σταθμό για την πτώση της δικτατορίας και τη διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων. Το Δίκτυο θυμίζει πως το σύνθημα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο, καθώς συνδέεται με την ιστορική συνέχεια των αγώνων του ελληνικού λαού, από το ’21 έως την Εθνική Αντίσταση και από το 1-1-4 έως τις σημερινές διεκδικήσεις για δημόσια Υγεία και Παιδεία. Η ανακοίνωση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των ανισοτήτων, καθήλωση μισθών, φτωχοποίηση και πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη δημόσια εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων, τα κενά στα σχολεία, η αξιολόγηση και ο επιθεωρητισμός διαμορφώνουν ένα σχολείο υποστελεχωμένο και ελεγχόμενο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Δίκτυο καλεί σε ενιαία αντίσταση του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος, επιμένοντας ότι η υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σύγχρονου νοήματος του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μια εξίσου αιχμηρή ανακοίνωση η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών τονίζει ότι τα τρία ιστορικά συνθήματα παραμένουν δραματικά επίκαιρα. Στο σκέλος του «Ψωμί» αναφέρεται στην ακρίβεια, την ανεργία, τη φορολογία και στα πανάκριβα ενοίκια που αποδυναμώνουν τα λαϊκά στρώματα, ενώ απέναντι «μια χούφτα καρχαρίες» συσσωρεύουν αμύθητο πλούτο. Για την Παιδεία υπογραμμίζει ότι τα χιλιάδες κενά, τα γηρασμένα σχολικά κτίρια, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η πίεση της αξιολόγησης συνιστούν μια πραγματικότητα που μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα. Στο σκέλος της Ελευθερίας επισημαίνει την ενίσχυση της καταστολής, τις διώξεις αγωνιστών και τον αυταρχισμό του κράτους απέναντι στις διεκδικήσεις εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών. Σημαντική θέση καταλαμβάνει και η αντιπολεμική αναφορά με την καταγγελία της δράσης του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής της χώρας σε διεθνείς πολεμικές συγκρούσεις, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα «μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων» εξαιτίας των επιλογών αυτών. Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα για μαζική παρουσία στη φετινή συγκέντρωση και πορεία της 17ης Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη.

Στις ανακοινώσεις για την επέτειο συμμετέχει και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Ο Σύλλογος καλεί τις γυναίκες της Λέσβου να δώσουν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου στις 18:30 στην πλατεία Σαπφούς, δίνοντας χαρακτήρα μαχητικής απάντησης στα «βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια» που, όπως υπογραμμίζεται, σπέρνουν πόλεμο, φτώχεια και εκμετάλλευση. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο», για όξυνση της ελληνικής εμπλοκής σε πολεμικές συρράξεις και για κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς την ώρα που η ανισοτιμία των γυναικών μεγαλώνει. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό και στις γυναίκες που βιώνουν τις συνέπειες πολέμου και προσφυγιάς. Ο Σύλλογος συνδέει την επέτειο του Πολυτεχνείου με τον καθημερινό αγώνα για δικαιώματα, ισότητα, προστασία της οικογένειας και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι τρεις ανακοινώσεις συγκλίνουν σε ένα κοινό μήνυμα που διατρέχει κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά αποκτά νέο βάρος στις σημερινές συνθήκες. Το ιστορικό κάλεσμα για «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» λειτουργεί ως υπενθύμιση μιας πολύπλευρης μάχης που συνεχίζεται: για αξιοπρέπεια στην εργασία, πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, κοινωνικά δικαιώματα, ειρήνη και δημοκρατία.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα

Συγκλονισμένος ο Σύλλογος καθώς ο πατέρας του ενός παιδιού είναι μέλος του
Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε «απογραφή» των ελλείψεων σοβαρά σε προσωπικό και υποδομές σε 38 υγειονομικές και 6 προνοιακές μονάδες του Αιγαίου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Ιονίου
Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης

Ανείπωτη τραγωδία στη Λέσβο με θύματα έναν 16χρονο και έναν 18χρονο
Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναμονή για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μπακάλμπασης ενώ γραμματέας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τατάκης
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μία 74χρονη
Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου βρέθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας stonisi.gr για ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη μήνυση του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατή Τσομπανέλλη για το live streaming από το Μεσότοπο
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια

Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Πάνω από 2.000 τροχονομικοί έλεγχοι σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με δεκάδες παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους
Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στους νέους μαθητές

Μέχρι τις 2 Ιουνίου οι αιτήσεις για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου για τη σχολική χρονιά 2026-2027
Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στους νέους μαθητές