× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να τελειώσει η ντροπή των σφαγείων της Επάνω Σκάλας

Με αφορμή τη συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης με θέμα κατεδάφιση των κτηρίων των πρώην Δημοτικών Σφαγείων στην περιοχή του Κάτω Κάστρου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 29/3/2024

Να τελειώσει η ντροπή των σφαγείων της Επάνω Σκάλας
Τα σφαγεία στο κάτω κάστρο το 1972. Το μπάζωμα επεκτάθηκε αργότερα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης την ερχόμενη Δευτέρα επί της εισήγησης για την κατεδάφιση της δημοτικής χωματερής που ακούει στο όνομα πρώην δημοτικά σφαγεία κάτω κάστρου να μην εκληφθεί ως πρωταπριλιάτικο αστείο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση για την κατεδάφιση αυτής της νεομυτιληνιάς αθλιότητας που προσβάλει την ιστορία, την παράδοση, το πολιτισμό, το περιβάλλον, τους ανθρώπους αυτού του τόπου ας θεωρηθεί ως απαρχή μιας νέας σχέσης των κατά καιρούς διαχειριστών της πόλης με αυτήν. Γιατί τα δημοτικά σφαγεία της Επάνω Σκάλας, που λειτούργησαν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως τέτοια, κάποιοι τα έφτιαξαν. Κάποιοι μπάζωσαν το χώρο μπροστά από το επιθαλάσσιο τείχος του κάτω κάστρου για να χωρέσουν το κτίσμα. Κάποιοι συνέχισαν μέχρι και τις πρόσφατες μέρες μας το μπάζωμα για να χωρέσουν δημοτικές λειτουργίες! Να παρκάρουν αυτοκίνητα, να αποθηκεύουν οικοδομικά υλικά (τα οποία όσα περίσσευαν τα χρησιμοποιούσαν και αυτά για μπάζωμα). Να βάλουν «προσωρινά» κάποια σκουπίδια.

Θυμάμαι μέσα στα χρόνια της χούντας ένα πρωί, μαθητής του Α Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης βγήκα στην αρχή της οδού Ερμού, κάτω από τον Άγιο Θεράποντα. Εκεί εκείνο το πρωί βρέθηκα μπροστά σε μια εικόνα που με στοίχειωσε. Ένα τεράστιο βόδι πεσμένο σε μια λίμνη αίματος να σφαδάζει και κάποιους να παλεύουν με μαχαίρια να το αποτελειώσουν για να το σηκώσουν (ένας Θεός ξέρει πώς), να το πάρουν και να φύγουν. Μισόν αιώνα και βάλε, πριν γινόταν όλα ετούτα και μην περιμένετε καλλιγραφίες οικολογικές σαν τις σημερινές. Το αρνί σφαγιάζονταν ενώπιον του πελάτη κρεμασμένο από το ποδαράκι σε ένα δένδρο.

Τι είχε συμβεί; Στο σφαγείο της Επάνω Σκάλας ο χασάπης λάθεψε με το μαχαίρι του, το βόδι ξέφυγε και με καρφωμένο το μαχαίρι στο σβέρκο μπήκε αγριεμένο στην αγορά, πέρασε όλη την οδό Ερμού, ξεμάτωσε κι ανήμπορο έπεσε εκεί στο «Πανελλήνιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από το σφαγείο έφυγε» άκουσα αργότερα στο σχολείο, τότε πρέπει να έμαθα τι είναι σφαγείο αλλά κι ότι έχουμε τέτοιο στη Μυτιλήνη.

Βλέπετε ο χώρος δεν ήταν προσβάσιμος, χώρια που γειτόνευε και με το απαγορευμένο ακόμα και να ρωτήσουμε τι είναι, άβατο για την πιτσιρικαρία χώρο των οίκων ανοχής. Αλλά και γενικότερα ο τόπος όπου βρισκόταν τα σφαγεία δεν ήταν και ότι καλύτερο για να βολτάρουμε όταν δεν είχαμε τι να κάνουμε.

Μια μυρωδιά αίματος, καβαλίνας και κάτουρων ανάκατη με μια διάχυτη γλίτζα κυριαρχούσε εκεί, στα σφαγεία, «στα μπορντέλα», στους στάβλους, στα αραμπατζίδικα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Οθωμανική Επάνω Σκάλα το 1916. Η καταστροφή της ιστορικής γειτονιάς ήρθε αργότερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε 40 χρόνια η εκτός των τειχών του κάστρου μπελ επόκ οθωμανική Μυτιλήνη είχε μετατραπεί σε ένα τόπο που σφράγισε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που απάγκιασαν εκεί.

Ήρθε και το εργοστάσιο της ΔΕΗ και «έδεσε το γλυκό».

 

Χρόνια μετά για τις ανάγκες του πασχαλινού ρεπορτάζ σε ένα έντυπο όπου εργαζόμουν πήγα στο σφαγείο της Επάνω Σκάλας μια Μεγάλη Πέμπτη.

Τα αρνιά έμπαιναν με τα φορτηγά στο χώρο από την πίσω μεγάλη πόρτα κι ένα ένα σφάζονταν. Απίστευτες συνθήκες, κυριολεκτικά... σφαγή των αμνών. Κι ύστερα με τη μάνικα πλύσιμο του χώρου και τα αίματα, τεράστιες ποσότητες με αίματα αλλά και άλλα απόβλητα οδηγιόταν στο λιμάνι. Στο αρχαίο λιμάνι της Μυτιλάνας μας!

 

Στα χρόνια της θητείας του Νότη Παναγιώτου, του μοναδικού αυτού ανθρώπου που τόσο πολύ τον ταλαιπώρησαν ως Δήμαρχο διάφοροι διαγκωνιζόμενοι για να τον διαδεχτούν, το δημοτικό σφαγείο έκλεισε.

Θα το έκαναν λέει... Ναυτικό Μουσείο! Γέλασα. Ακόμα γελάω. Ποιοι μωρέ θα το αξιοποιούσαν το ρημάδι που χώρια από όλα τα άλλα ήταν κι ετοιμόρροπο;

Και να τώρα που να ‘ναι καλά ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Έφορος των Αρχαιοτήτων της Λέσβου, που μας έκανε (σχεδόν) όλους να ξαναγαπήσουμε τον τόπο μας. Να νιώσουμε περήφανοι για αυτόν.

Αεροφωτογραφία της Επάνω Σκάλας και του κάστρου, στα τέλη του 19ου αιώνα

Κι έρχεται τώρα μια δημοτική αρχή που χωρίς δισταγμό επιτέλους προτείνει να κατεδαφιστεί η ντροπή του σφαγείο. Ναι... να κατεδαφιστεί για να ξαναδούμε το κάτω κάστρο από τη θάλασσα. Να αξιοποιηθεί ο χώρος σε όφελος της πόλης. Να τελειώσει επιτέλους ετούτη η ντροπή, σχεδόν 65 χρόνια μετά το χτίσιμο της.

Γκρεμίστε τα σφαγεία της Επάνω Σκάλας σήμερα! Γράψτε ιστορία!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου