× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλα μελετούν τα βόδια...

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ*

Δημοσίευση 8/6/2026

Αλλα μελετούν τα βόδια...
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Είναι προφανές ότι η επάνοδος του Αλέξη Τσίπρα, με την ίδρυση της ΕΛΑΣ, έχει αναδιατάξει και ανασυνθέσει το πολιτικό σκηνικό και παράλληλα, έχει δώσει ξανά, μετά από καιρό προοπτική και δυναμική, ώστε μέσα από το προοδευτικό χώρο να προκύψει μια αξιόπιστη και σοβαρή κυβερνητική πρόταση, που στις επερχόμενες εκλογές θα μπορέσει να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία και το “αήττητο” της Νέας Δημοκρατίας. 

Εάν κάτι, εκτός της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα, έχει λειτουργήσει καταλυτικά στο να παρουσιάζει αυτή της δυναμική η ΕΛΑΣ, είναι αν μη τι άλλο η παρουσία νέων, άφθαρτων προσώπων σε καίριες και νευραλγικές θέσεις του κόμματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κόσμος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, όντας βαθύτατα απογοητευμένος, από τον τρόπο που λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ιδίως από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε ανούσιες εσωκομματικές διαμάχες και βυζαντινισμούς, βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να πλαισιώνεται αυτή τη φορά, από νέα πρόσωπα, που μπορούν να σταθούν επάξια στα τηλεοπτικά πάνελ, με δυναμισμό και επάρκεια, αποστομώνοντας τα θρασύτατα στελέχη της ΝΔ και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα προσδοκίες, ότι κάτι καλό, με προοπτικές ξεκινάει, που αξίζει να στηριχτεί.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσε η ΕΛΑΣ να έχει “πόρτα” και face control, στο ποιος θα μετέχει. Αλίμονο εάν υπήρχαν αποκλεισμοί, “αριστερόμετρα” και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, σε μια Συμπαράταξη που απευθύνει, ως οφείλει, κάλεσμα συστράτευσης, σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας, που συμμερίζονται την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από μια κυβέρνηση που λειτουργεί πλέον ανοιχτά με όρους μαφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, είναι λογικό να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ, πρώην απλά μέλη και στελέχη, μικρά, μεσαία αλλά και κορυφαία, του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Με την προϋπόθεση όμως, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι αυτή η ένταξη θα γίνει για τον καθένα ατομικά, δίχως ειδικά προνόμια και μεταχείριση και δίχως ρεσερβέ θέσεις σε όργανα και λίστες ψηφοδελτίων. 

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, μετά από εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου, ότι θα στηρίξει και θα συμπλεύσει με την ΕΛΑΣ. Μάλιστα. Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, θα έπρεπε κανονικά να ληφθούν από έκτακτο συνέδριο και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Ρωτώ λοιπόν. Βρε σύντροφοι, την ΕΛΑΣ και τον Αλέξη Τσίπρα τους ρωτήσατε; Εάν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να …συμπλεύσει με το ΣΥΡΙΖΑ, θα παραιτούνταν από Βουλευτής και θα προχωρούσε σε νέο κόμμα; Ή μήπως πιστεύει κάποιος ότι εάν το επιθυμούσε, δεν θα μπορούσε να αναλάβει άμεσα και εύκολα, ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Φοβάμαι ότι δυστυχώς, κάποιοι είτε δεν αντιλαμβάνονται, είτε δεν θέλουν να αντιληφθούν, ότι η ΕΛΑΣ έχει χαράξει πλέον τη δική της πορεία και, για να χρησιμοποιήσω μια γνωστή φραση, “το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”. Και φοβάμαι επίσης, ότι η ελπίδες κάποιων για …σύμπλευση, διατηρωντας τις κομματικές ταυτότητες και τα οφίτσια του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, θα αποδειχθούν πολύ σύντομα φρούδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοινώς, άλλα μελετούν τα βόδια κι άλλα κάμει ο ζευγάς ή όπως έχει πει ο Κομφούκιος "Όσοι ακολουθούν διαφορετικές πορείες, δεν μπορούν να κάνουν σχέδια ο ένας για τον άλλον". 

*Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής είναι δικηγόρος

  

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» με σκουπίδια και ξερόχορτα

Επιστολή διαμαρτυρίας προς Δήμο και Περιφέρεια από τον δημότη της Μυτιλήνης Παναγιώτη Αγγελόπουλο
«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» με σκουπίδια και ξερόχορτα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σχολείο για το αύριο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
Σχολείο για το αύριο
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 31/5/2026

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
Πάτησε τον Αχινό, 31/5/2026
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Εκεί που οι καμπάνες νικούν τη λησμονιά!

Από τα Αγρίδια έως την Παναγιά, η Ίμβρος τίμησε τους κεκοιμημένους της το Ψυχοσάββατο και έστειλε μήνυμα συνέχειας του χριστιανικού στοιχείου της περιοχής
Εκεί που οι καμπάνες νικούν τη λησμονιά!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η φωτιά δεν καίει μόνο πεύκα

Το δάσος της Λέσβου πριν από τους σύγχρονους δασικούς χάρτες -Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ*
Η φωτιά δεν καίει μόνο πεύκα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο και ταφές ζώων: H αποτυχία του κράτους

Γράφει ο ΝΑΣΟΣ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ* στο ΒΗΜΑ
Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο και ταφές ζώων: H αποτυχία του κράτους
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγαπημένα μου παιδιά...

Γράφει η ΚΑΙΤΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Αγαπημένα μου παιδιά...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Γράφει η Δρ ΜΑΝΤΩ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Nottingham
Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου

Γράφει ο ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωλογία – Γεωχημεία - Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωχημεία
Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο

Γράφει η ΟΛΓΑ ΒΛΟΥΧΑΚΗ, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Διευθύντρια ΓΕΛ Άντισσας
Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο