× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γιόρτασε το «Ν» και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Στη ζεστή ατμόσφαιρα των Κεντρικών Λυκείων, με την παρουσία φορέων, αυτοδιοικητικών, δημοσιογράφων και φίλων πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις της σύγχρονης ενημέρωσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/2/2024

Γιόρτασε το «Ν» και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Μία ιδιαίτερα δημιουργική στιγμή για τα δεδομένα της σύγχρονης δημοσιογραφίας στη Λέσβο, αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση», το γνωστό σε όλους μας ΝΗΣΙ, (stonisi.gr, ΠΛΑΤΕΙΑ, ΝΗΣΙ 99 fm και sportlesvos.gr) το οποίο με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έναρξη της δραστηριότητάς του, γιόρτασε με καλούς συναδέλφους από ελληνικά συνεργατικά μέσα οι οποίοι μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους,  τις εμπειρίες τους, τους προβληματισμούς τους και τις απόψεις τους για τον τρόπο που σήμερα στην Ελλάδα του 2024 ασκείται το λειτούργημα του δημοσιογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γιορτή του ΝΗΣΙΟΥ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στη φιλόξενη αίθουσα των Κεντρικών Λυκείων της Μυτιλήνης, όπου συγκεντρώθηκαν από νωρίς πολλοί φίλοι, συνεργάτες, αναγνώστες και ακροατές του, συνάδελφοι δημοσιογράφοι από τη Λέσβο, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των φορέων, των συλλόγων και της κοινωνίας, οι δράσεις των οποίων καθημερινά φιλοξενούνται μέσα από τη σελίδα και το ραδιόφωνο.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Mαριλένα Κατσίμη από την  ΕΡΤ, η Κορίνα Πετρίδη, από το «We are Solomon», ο Κωνσταντίνος Πουλής από το «The Press Project» και ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος από το «Reporters United». Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η Ανθή Παζιάνου.

Οι τρεις από τους τέσσερις  προσκεκλημένους και συγκεκριμένα οι  η Κορίνα Πετρίδη, ο Κωνσταντίνος Πουλής, και ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, αναφέρθηκαν με γλαφυρότητα  στα βιώματα τους και στην δημοσιογραφική εμπειρία τους  από τα συνεργατικά Μέσα Ενημέρωσης που υπηρετούν.  Η Μαριλένα Κατσίμη ωστόσο έκανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για την κατάσταση στη δημόσια τηλεόραση από την περίοδο της οικονομικής κρίσης έως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλη της διάρκεια της συζήτησης όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα των Κεντρικών Λυκείων, ήρθαν σε επαφή με τον πολύπλοκο και όχι τόσο λαμπερό όπως αποδείχθηκε, κόσμο της ενημέρωσης, του διαδικτύου, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, της τηλεόρασης, της διαπλοκής, των παρακολουθήσεων, των Slap (εξοντωτικών αγωγών κατά Μέσων Ενημέρωσης), των διώξεων δημοσιογράφων και πολλών άλλων που συνθέτουν τη σύγχρονη δημοσιογραφία, όπως αυτή βιώνεται από τους ανεξάρτητους συναδέλφους.

Ξετυλίχθηκε μια σύγχρονη πραγματικότητα μέσα στην οποία οι δημοσιογράφοι καλούνται να κάνουν ρεπορτάζ σε περιβάλλον μη φιλικό  και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας και της Δημοκρατίας, όπως είναι η ακρίβεια, οι πρόσφυγες, οι παρακολουθήσεις και τόσα άλλα τα οποία τις περισσότερες φορές μπαίνουν στα ψιλά γράμματα των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Ακούσαμε   πώς ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος έμαθε ότι παρακολουθείται και το μέσο που εργάζεται είναι αντιμέτωπο με αγωγές, πώς η Κορίνα Πετρίδη έκανε ρεπορτάζ για το ναυάγιο της Πύλου και μίλησε με τους πρόσφυγες  που σώθηκαν, πώς ο Κωνσταντίνος Πουλής μαζί με άλλους συναδέλφους έχουν οργανώσει οικονομικά χωρίς εξαρτήσεις το «The press project» και πώς η Μαριλένα Κατσίμη βίωσε τις μεγάλες αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση, το κλείσιμο της ΕΡΤ , την επαναλειτουργία της και την παρούσα περίοδο.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων έγινε εποικοδομητική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους να σχολιάζουν, να ρωτούν και να προβληματίζονται πάνω στις προκλήσεις της σύγχρονης δημογραφίας, τον ρόλο των λειτουργών του τύπου καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν οι πολίτες αν  αποδέχονται το ζοφερό αυτό τοπίο ή αντιστέκονται απέναντι στη μιντιακή λαίλαπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Μεταξύ άλλων παρέστησαν, η βουλεύτρια  του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωπος του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπους Αθανασίου, o πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, οι Δήμαρχοι του νησιού, Παναγιώτης Χριστόφας και Ταξιάρχης Βέρρος, ο Πρυτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Αστυρακάκης, Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής και  Δημήτρης Καλλίας, οι αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη, Λευτέρης Κοτσώνης, Νίκος Καρασάββας, Σωτήρης Μαρινάτος, Νίκος Γιαννάκας, ο  δημοτικός σύμβουλος  Μυτιλήνης Γιώργος Αλεξίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Μανώλης Ευσταθίου και ηη πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Μυτιλήνης Ρίτσα Βαλάκου.

Από τα κόμματα συμμετείχαν οι Κώστας Ρήγας Γραμματέας της ΤΟ Λέσβος ΚΚΕ, ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος από τον  ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και από το ΠΑΣΟΚ η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης και υποψήφια βουλεύτρια Βάσω Χοχλάκα, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Πετρέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ακόμη o Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, καθώς και ο πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η πρώην Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος  της Πρωτοβουλίας Λέσβου της Νέας Αριστεράς Μαρία Νικολάρα οι δικηγόροι Στρατής Πέτρου, Δημήτρης Μοιρασγεντής  και Έφη Δούση, η πρόεδρος της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» Βίλυ Ζερβού - Τεντόμα και άλλα μέλη της Οργάνωσης, η πρόεδρος των Εθελοντών αιμοδοτών της Μυτιλήνης Μαρία Ζερβού, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Καλλιόπη Τσιλικλή, ο καθηγητής Πολιτειολογίας και συγγραφέας Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οργανωτικός γραμματέας της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Λαμπρόπουλος,  ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής Γιώργος  Πλακωτάρης, το μέλος της τοπικής κοινότητας Μυτιλήνης Γιώργος Μαλακός, και η Κλειώ Χατζηδανιήλ ιδιοκτήτρια του γνωστού βιβλιοπωλείου.

Την όμορφη μέρα για το ΝΗΣΙ, μοιράστηκαν ακόμη, καλοί συνεργάτες όπως ο Νικόλας Αθανάσης και Χρήστος Δαγέλλης από την εκπομπή ΕΥ ΖΗΝ, ο Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους από την εκπομπή «Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι», ο Γιάννης Ζαφειρίου από την εκπομπή «ΠΕΚ-τες», ο Δημήτρης Μάντζαρης από την εκπομπή «Ιστορίες στο ΝΗΣΙ», ο αρθρογράφος δικηγόρος Στράτος  Μαρινάτος,

 Δίπλα στους συντελεστές της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ βρέθηκαν ακόμη οι καλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες Μαρίνα Πολλάτου εργασιακή εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Βόρειο Αιγαίο, η Αναστασία Σπυριδάκη από την ΕΡΤ Αιγαίου, ο Βασίλης Γκαγκαδέλλης, ο Μαρίνος Ορφανός, η Ανδρονίκη Κουτσαβλή από το ΕΜΠΡΟΣ, η Δέσποινα Αθανασιάδη και η Μαρία Λημναίου από την Τηλεόραση Aeolos κ.α.

Τους φίλους και τις φίλες του ΝΗΣΙΟΥ υποδέχθηκαν με χαρά οι εργαζόμενοι της συνεργατικού μέσου της Λέσβου, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Θράσος Αβραάμ, τα ιδρυτικά μέλη Ανθή Παζιάνου, Στρατής Μπαλάσκας και  Παναγιώτης Μπαλάσκας, η Μαρία Χατζηγεωργίου, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Νίκος Μανάβης, η Κωνσταντίνα Μουτζουρέλλη και ο Γιώργος Μαρμαλέκας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου