× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αβελάρδος και Ελοΐζα: Ένας Ανεξίτηλος Έρωτας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*

Δημοσίευση 14/2/2024

Αβελάρδος και Ελοΐζα: Ένας Ανεξίτηλος Έρωτας

Ο Πέτρος Αβελάρδος και η Ελοΐζα είναι δύο πρόσωπα του 12ου αιώνα που αντιπροσωπεύουν μια από τις συναρπαστικότερες και ιδιαίτερες ιστορίες αγάπης στη λογοτεχνία και φιλοσοφία. Η ιστορία του φιλόσοφου-θεολόγου και της νεαρής ευγενούς καταγωγής γυναίκας αντικατοπτρίζει τον έρωτα σε συνδυασμό με την πίστη και την πνευματική αναζήτηση ως ένα δύσκολο ταξίδι ζωής που μέχρι και σήμερα δεν παύει να εμπνέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πέτρος Αβελάρδος γεννήθηκε στη Βρετάνη το 1079 και ήταν ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της θεολογίας του μεσαίωνα. Ως μεσαιωνικός φιλόσοφος, επηρεάστηκε από τον σχολαστικό ρεαλισμό, αλλά έγινε διάσημος για την ξεχωριστή του προσέγγιση στα θέματα της πίστης, της αλήθειας και του έρωτα. Η Ελοΐζα, κόρη του πλούσιου και επιφανούς Περσέντους, από την πλευρά της, αντιπροσώπευε την ομορφιά, την ευφυΐα, και τον πολιτισμό της εποχής της. Η γοητεία της ήταν τόσο μεγάλη που τράβηξε την προσοχή του Αβελάρδου, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός για την ευφυΐα, τις φιλοσοφικές του διδαχές και την ποιητική του δεινότητα.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Παρίσι μέσω του θείου της Ελοΐζας, Φουλμπέρ. Το ιατρείο του Φουλμπέρ ήταν κοντά στο πανεπιστήμιο που δίδασκε ο Αβελάρδος . Ο Αβελάρδος έκθαμβος από την ομορφιά της Ελοΐζας, θέλησε να τη γνωρίσει περισσότερο οπότε και έπεισε τον Φουλμπέρ να του επιτρέψει να τη διδάξει. Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι το δικό του σπίτι δε βοηθούσε στη διδασκαλία της Ελοΐζας, ο Αβελάρδος μετακόμισε στο σπίτι της και του θείου της. Σύντομα, παρά τη διαφορά ηλικίας τους, ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα έγιναν εραστές.

Ο έρωτας μεταξύ τους προέκυψε από τη συνάντηση των πνευματικών τους κόσμων, καθώς και από το σεβασμό και την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του άλλου. Αυτό που τους έφερε κοντά ήταν το κοινό τους πάθος για τη γνώση και την αναζήτηση της αλήθειας. Η έλξη ανάμεσά τους ήταν άμεση και η αγάπη τους άνθισε γρήγορα. Ωστόσο, οι κοινωνικές πιέσεις και η εκκλησιαστική αντίδραση έθεσαν πολλά εμπόδια στην ευτυχία τους. Ο έρωτάς τους δοκιμάστηκε από κοινωνικές αντιδράσεις και θρησκευτικές πιέσεις.
Όταν η σχέση τους έγινε γνωστή αποδοκιμάστηκε τόσο από τον Φουλμπέρ, όσο και από την εκκλησία. Ο Αβελάρδος κατηγορήθηκε για αιρετική συμπεριφορά, καθώς οι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια της εποχής έπρεπε να διατηρούν μία «ευσεβή, ενάρετη και ασκητική ζωή», και αιχμαλωτίστηκε, ενώ η Ελοΐζα, εγκατέλειψε τη ζωή της ως ευγενής για να μπει σε μοναστήρι. Η απόσταση όμως δεν έβαλε τέλος στη σχέση τους, και σύντομα ανακάλυψαν ότι η Ελοΐζα ήταν έγκυος. Αφού έφυγε από το σπίτι του θείου της, παραμένοντας στο σπίτι της αδελφής του Αβελάρδου, γεννήθηκε ο γιος τους, Αστρολάμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αβελάρδος ζήτησε συγγνώμη από τον Φουλμπέρ και άδεια για να παντρευτεί κρυφά την Ελοΐζα, προκειμένου να προστατεύσει την καριέρα του και να την αποκαταστήσει όπως ήταν το κοινωνικώς αποδεκτό. Ο Φουλμπέρ συμφώνησε, αλλά ο Αβελάρδος αντιμετώπισε δυσκολίες στο να πείσει την Ελοΐζα να τον παντρευτεί υπό αυτές τις συνθήκες. Παντρεμένοι κρυφά, το ζευγάρι άφησε τον Αστρολάμπ με την αδελφή του Αβελάρδου. Όταν η Ελοΐζα πήγε να μείνει με τις νεαρές κοπέλες στο Αρζαντέη, ο θείος και οι συγγενείς της πίστευαν πως ο Αβελάρδος την είχε απορρίψει, αναγκάζοντάς την να γίνει μοναχή. Ο Φουλμπέρ αντέδρασε διατάσσοντας κάποιους άνδρες να τον καταστρέψουν σωματικά.
Μετά την σωματική καταστροφή, ο Αβελάρδος έγινε μοναχός και προέτρεπε την Ελοΐζα κάνει το ίδιο, κάτι που η ίδια όμως δεν ήθελε να κάνει. Αυτή την περίοδο άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, αφήνοντας ό,τι είναι γνωστό ως τα τέσσερα "Προσωπικά Γράμματα" και τα τρία "Γράμματα Καθοδήγησης." Μέσα σε αυτά, η Ελοΐζα έγραψε επίσης για την απέχθεια της προς τον γάμο, φθάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει πορνεία. Πολλοί ακαδημαϊκοί αναφέρονται στα γραπτά της ως μία από τις πρώτες, πρώιμες, συμβολές στις φεμινιστικές φιλοσοφίες.

Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα εξακολουθούν να εμπνέουν σύγχρονες γενιές, αναδεικνύοντας τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και την αντοχή της αγάπης απέναντι στα εμπόδια. Η ιστορία τους αντανακλά τον αιώνιο αγώνα μεταξύ της ατομικής βουλησιαρχίας και των κοινωνικών κανόνων , μια αντιφατική χορογραφία του έρωτα και της τραγωδίας που παραμένει ζωντανή, καίρια τοποθετημένη, στην καρδιά της ανθρώπινης εμπειρίας.
Το φιλοσοφικό έργο του Αβελάρδου και η ιστορία αγάπης του με την Ελοΐζα αντιπροσωπεύουν έναν μοναδικό συνδυασμό θεολογίας και πνευματικής αναζήτησης. Οι περιπέτειες της σχέσης τους αντικατοπτρίζουν τη σύγκρουση ανάμεσα στην επίγεια αγάπη και τις ανθρώπινες αδυναμίες, που αναδεικνύονται μέσα από τη σκληρή και άδικη εκκλησιαστική κριτική.

Η ιστορία τους επηρέασε άμεσα τη φιλοσοφία του Αβελάρδου. Οι έννοιες της ποιητικής και της φιλοσοφίας συγχωνεύονται στο έργο του, με τον φιλόσοφο να αναζητά την αλήθεια και το νόημα της ζωής μέσα από το πρίσμα της ανθρώπινης σχέσης. Οι σκέψεις του, όπως αναδεικνύονται στο έργο του, συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης και αντικείμενο μελέτης για φιλοσόφους, θεολόγους και λάτρεις της λογοτεχνίας.
Το έργο του "Σχετικά με τον Έρωτα" αποτελεί μια από τις πιο γνωστές φιλοσοφικές αναλύσεις του έρωτα και της ανθρώπινης σχέσης. Σε αυτό ο Αβελάρδος εξετάζει την ερωτική επιθυμία, την ανθρώπινη αδυναμία και την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίσει την αγάπη ως μια πνευματική εμπειρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάλυσή του συνδυάζει στοιχεία από την κλασική αριστοτελική φιλοσοφία με την χριστιανική ηθική, προσδίδοντας ένα μοναδικό χαρακτήρα στο έργο του. Ο έρωτάς τους έγινε σύμβολο της αντίφασης ανάμεσα στην αγάπη και τη θρησκεία, στη γη και τον ουρανό, ζώντας τον έρωτα τους ως πηγής σοφίας και ταξίδι πνευματικής εξέλιξης, ως ένα ενδυναμωτικό, επίπονο, οδυνηρό και μεταμορφωτικό δρόμο, που άντεξε στο χρόνο, μέσα από τις πιο δύσκολες περιπέτειες της ζωής.

* Δρ. Μαρίνα Σταμάτη, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*