× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και στα νησιά μας το Yale και το Columbia; Τήνελλα ω Καλλίνικε ...

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός και πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/1/2024

Και στα νησιά μας το Yale και το Columbia; Τήνελλα ω Καλλίνικε ...

Η τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, παρέχεται με ευθύνη του κράτους ως ένα δημόσιο αγαθό που δικαιούται και στο οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση όλο,   ανεξαίρετα, το μαθητικό δυναμικό της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ανεξήγητο λοιπόν γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί με τέτοιο μένος να εισαγάγει τα μη κρατικά , μη κερδοσκοπικά αλλά εν τέλει ¨ιδιωτικά¨ πανεπιστήμια αφού θα χρηματοδοτούνται από τα δίδακτρα των φοιτητών τους.

Είναι όμως ανεξήγητο ή είναι ένα  μακροχρόνιο σχέδιο που τώρα, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέπουν, επανέρχεται ;

 Όσοι ασχολούνται ερευνητικά  με την μελέτη των οικονομικών των ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας διαπιστώνουν ότι η χρηματοδότηση τους  μειώνεται συστηματικά , εδώ και χρόνια, οδηγώντας προγραμματισμένα στην σταδιακή  απαξίωση και υποβάθμιση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο διαρκής οικονομικός στραγγαλισμός εξηγεί:

Α).Γιατί δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για σοβαρές  ακαδημαϊκές δραστηριότητες και για  την απαραίτητη ανάπτυξη σύγχρονων ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών στην πατρίδα μας  που είναι δεδομένες σε όλα τα  αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικούμε τα οποία το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο καλείται και μόνομε την αυτοθυσία και την ποιότητα  των στελεχών του επιτυγχάνει να συνεργάζεται, ως τώρα, ισότιμα και παραγωγικά,καταλαμβάνοντας, μάλιστα,  αξιοζήλευτες θέσεις στην παγκόσμια επιστημονική κατάταξη και

Β). Γιατί το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, τα εργαστήρια , οι διοικητικές και οι λοιπές βοηθητικές υπηρεσίες των Ανώτατων Σχολών μας  υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις ανάγκες  τους  και τις διεθνείς ακαδημαϊκές νόρμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί παραδείγματι, η Σχολή Θετικών Επιστημών της Σάμου στερείται πάρα πολλά ακόμη και από τα στοιχειώδη κι ας έχουν περάσει τριάντα και πλέον έτη από την ίδρυση της.

Υπάρχουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα υποδομών, ακαδημαϊκής και διοικητικής στελέχωσης και άρτιας λειτουργίας.

Ως χώροι πανεπιστημιακής διδασκαλίας  χρησιμοποιούνται έως και σήμερα αίθουσες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και χώροι της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και  εκδηλώσεων του Δήμου Δυτικής Σάμου..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρία και πλέον έτη μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό της 30/10/2020 , η περίφημη Εμπορική Σχολή, το εμβληματικό κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι παραμένει σε πλήρη αχρησία και  με τα τραύματα από τον Εγκέλαδο εμφανή, αψευδείς μάρτυρες της κυβερνητικής αβελτηρίας., .

Το δε περιώνυμοcampusστην περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων , δηλαδή η Πανεπιστημιούπολη του Καρλοβάσου,   χρόνια τώρα περιμένει το Μωυσή και την Πανδώρα..

Γνωστό είναι, επίσης, το πρόβλημα υπολειτουργίας του Μαθηματικού τμήματος που η ίδρυση και λειτουργία ομόλογων  Σχολών στην κεντρική Ελλάδα οδήγησε στη σταδιακή  απερήμωση του.

Αυτό είναιτο πάγιο και βολικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης που όμως αρνείται να υιοθετήσει προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη στήριξη και την αναβάθμιση του.

Βέβαια ο καταγγελτικός λόγος είναι γόνιμος αν συνοδεύεταιαπό προτάσεις ουσίας που οδηγούν σε λύσεις των προβλημάτων.

Διαφορετικά  λειτουργεί υπονομευτικά  και αποπροσανατολίζει όπως, δυστυχώς, συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Η διαρκής υποχρηματοδότηση,  η έλλειψη  επαρκών  κινήτρων και  ουσιαστικής μέριμνας  για φοιτητές και  καθηγητές, η θέσπιση της  ελάχιστης βάσης εισαγωγής μόνο για το Δημόσιο, η άναρχη αναβάθμιση των ΤΕΙ, η παράνομη ανωτατικοποίηση των ιδιωτικών κολλεγίων χωρίς περιορισμούς εισαγωγής,  αποτελούν βασικά εργαλεία απαξίωσης της δημόσιας τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφανισμού των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και ειδικότερα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την γεωγραφική ασυνέχεια και τα  πολλαπλά προβλήματατης νησιωτικότητας. .

Αυτή η οριακή κατάσταση λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων αντιμετωπίζεται προκλητικά από την κυβέρνηση με την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος της απεξάρτησης τους από τα δημόσια οικονομικά  με αποτέλεσμα και αυτά, στενάζοντας από την υποχρηματοδότηση,  να οδηγηθούν , αργά ή γρήγορα, στην επιβολή διδάκτρων και στηνκερδώα κοινωνική επισφάλεια .

Είναι σαφές ότι η  νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για την ίδρυση του ¨ελεύθερου πανεπιστήμιου¨ που υποτίθεται ότι θα αναβαθμίσει την Ανώτατη Εκπαίδευση στον τόπο μας θα οδηγήσει, δυστυχώς, με μαθηματική ακρίβεια, στην οριστική απαξίωση και στην  εμπορευματοποίηση της.

Όσο για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια  η τύχη τους φαίνεται, δυστυχώς,  προδιαγεγραμμένη:

Οι φοιτητές τους θα τα εγκαταλείψουν, σταδιακά, αφού θα είναι πιο συμφέρουσα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό η εγγραφή στα ιδιωτικάπανεπιστήμια του κέντρου λόγωτης ισχνής  φοιτητικής μέριμνας και του υψηλού κόστους διαβίωσης στην επαρχία και  ιδιαίτερα στα τουριστικά  νησιά όπως είναι η Σάμος. .

Κατά συνέπεια, σε δεύτερο χρόνο , τα περισσότερα  περιφερειακά τμήματα θα συγχωνευθούν και τελικά θα κλείσουν με αποτέλεσμα η Ελληνική Περιφέρεια να ερημώσει.

Και βέβαια ούτε τοYale(Γέιλ) ούτε τοColumbia (Κολάμπια) θα τρέξουν να ιδρύσουν παραρτήματα  στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στη Σάμο.

 Το πολύ- πολύ να ιδρυθεί κανένας Μεντρεσέςστα ακριτικά νησιά..…

Και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα  αναπτυχθούνκάποιες  απροσδιόριστης επιστημονικής αξίας εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, αδιαβάθμιστες στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά πολύ γνωστές στους παγκόσμιους εμπορικούς κύκλους της γνώσης όπως, δυστυχώς,  συμβαίνειανά την υφήλιο, εις βάρος της δημόσιαςεκπαίδευσης και του κύρους της επιστήμης.

Αυτό το ζοφερό Μέλλον επιφυλάσσει και εγγυάται για την πατρίδα μας και ιδιαίτερα για τα νησιά μας  η ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου για την δημιουργία υβριδικών  μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας .

Όμως εμείς έχομε άλλα όνειρα για μας, για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας.

Χρέος μας είναι να αντισταθούμε.

Και θα το πράξομε με κάθε τρόπο.

Άλλωστε η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τελικά υπάρχει στα νησιά μας μειωμένος ΦΠΑ;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Κωστής Καρπόζηλος λέει «Ιστορίες στο Νησί»

Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις του 20ου αιώνα και οι διαδρομές του ελληνικού κομμουνισμού μέσα σ’ αυτές
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κεντροαριστερά όπως μπαίνεις ή όπως βγαίνεις;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος ε.α
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δρόμοι ηρώων

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Γιόρτασε το «Ν» και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Στη ζεστή ατμόσφαιρα των Κεντρικών Λυκείων, με την παρουσία φορέων, αυτοδιοικητικών, δημοσιογράφων και φίλων πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις της σύγχρονης ενημέρωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Τα προβλήματα συνταξιούχων και εργαζομένων είναι κοινά»

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες του Γιάννη Ζαφειρίου, μίλησε η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου.
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι ΠΕΚ‑τες, συζητούν για τα προβλήματα των συνταξιούχων

Προσκεκλημένη σήμερα στις 5 το απόγευμα στην εκπομπή του Γιάννη Ζαφειρίου είναι η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αβελάρδος και Ελοΐζα: Ένας Ανεξίτηλος Έρωτας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νοσοκομείο της Σάμου ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός και πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου