× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει χίλιες μέρες κοσκινίζει»

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2024

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει χίλιες μέρες κοσκινίζει»

Αναφέρομαι στην εγκατάσταση  Αιμοδυναμικής Μονάδας  και  Μονάδας  Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Σάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά:

Ι). Η ίδρυση και λειτουργία Αιμοδυναμικής Μονάδας στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ2α/24578/23-12-2021  νομοθετήθηκε η ίδρυση Αιμοδυναμικής Μονάδας στο  Γενικό νοσοκομείο της Σάμου για τη διάγνωση και την εν πολλοίς αναίμακτη θεραπευτική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουν, έκτοτε, παρέλθει δύο και πλέον έτη και η υπόθεση ακινητεί.

Είναι πια καιρός  να κινηθούν , άμεσα και συντονισμένα, οι διαδικασίες  υλοποίησης και εφαρμογής των όσων διαλαμβάνονται στην συγκεκριμένη Κ.Υ.Α.

Η λειτουργία της αιμοδυναμικής αυτής μονάδας σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνοεκ των ενόντων, δηλαδή με το ήδη υπάρχον ευάριθμο  νοσηλευτικό, ραδιοτεχνολογικό και ιατρικό  προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι ενέργειες που απαιτούνται και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν είναι οι εξής:

Α). Να γίνει , ΑΜΕΣΑ, προκήρυξη- διαγωνισμός  για την αγορά του απαραίτητου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Β). Να προκηρυχθούν, ΑΜΕΣΑ,όλες οι απαραίτητες θέσεις ιατρικού , νοσηλευτικού, ραδιοτεχνολογικού και διοικητικού προσωπικού που απαιτούνται για την λειτουργία της Αιμοδυναμικής Μονάδας του Νοσοκομείου μας κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης δομής της Χίου που εξυπηρετεί ανάλογο, περίπου,  πληθυσμιακό μέγεθος  ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και της Μυτιλήνης από έτους και  κατ’ αναλογία..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι με την έγκαιρη  πρόσληψη και εξειδίκευση- μετεκπαίδευση της η ομάδα δράσης  θα είναι έτοιμη  να προσφέρει τις υπηρεσίες της  μόλις εγκατασταθούν τα μηχανήματα. 

Εξυπακούεται ότι   στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα έχουν εξευρεθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος που θα στεγάσει την Αιμοδυναμική Μονάδα καθώς και οι επεμβατικοί καρδιολόγοι από κεντρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα αναλάβουν με  τις κατά τακτά διαστήματα επισκέψεις τους  τη στήριξη της λειτουργίας της  στα αρχικά βήματα της .

Γ).Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση της βελτιστοποίησης του ΕΚΑΒ σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους Κορσεώνκαθώς και ο σχεδιασμός των αεροδιακομιδών για την άμεση  και επιμελημένη  μεταφορά  των εμφραγματιών στην αιμοδυναμική μονάδα της Σάμου από τα νησιά του Νομού μας και ενδεχόμενα των Βορείων Δωδεκανήσων.

Η χρήση της τεχνολογίας για την προνοσοκομειακή διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου,  η δημιουργία οργανωμένων δικτύων και η συμβολή άρτια εξοπλισμένων ασθενοφόρων και ελικοπτέρων μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό των ασθενών  που έπαθαν έμφραγμα σε απομακρυσμένες περιοχές και  θα λάβουν θεραπεία επαναιμάτωσης στον συντομότερο δυνατό χρόνο με αποτέλεσμα να διασωθούν.

Αυτή η ουσιαστική και πολύπλευρη αναβάθμιση τηςυγειονομικής περίθαλψης στα νησιά  μας επιβάλλεται καθώς αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, επένδυση ζωής και προόδου.

ΙΙ).Η εγκατάσταση και λειτουργία μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Όταν, προ καιρού  ζητήσαμε την εγκατάσταση και λειτουργία στο Νοσοκομείο μας μαγνητικού τομογράφου η Διοίκηση μας  ενημέρωσε ότι με βάση πληθυσμιακά κριτήρια η Σάμος δεν τον δικαιούται.

Οπολιτικός σάλος που ακολούθησε ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν και να ανακοινώσει πρόσφατα, μέσω του τοπικού  βουλευτή,  ότι το αίτημα μας έγινε , επιτέλους, αποδεκτό.

Για την προμήθεια και εγκατάσταση των μηχανημάτων, για την προκήρυξη πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού και για την μετεκπαίδευση του  ισχύουν τα όσα  προαναφέραμε για την Αιμοδυναμική  Μονάδα.

Μόνο με αυτές τις άμεσες και κομβικές κινήσεις θα κατοχυρωθεί η γόνιμη , παραγωγική και απρόσκοπτη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου που αποτελεί κοινό ζητούμενο της τοπικής Κοινωνίας.

Το γοργόν και χάριν έχει.

Τώρα που οι δίσεκτοι  μνημονιακοί χρόνοι παρήλθαν ανεπιστρεπτί και η πατρίδα μας πορεύεται πλησίστια στις γαλήνιες θάλασσες των επενδυτικών βαθμίδων, όπως σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει η Κυβέρνηση,  είναι ώρα για τα βέλτιστα και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας…..

Η Δημόσια Υγεία, ατίμητο κι ανάργυρο αγαθό, κοινό για όλους, ανεξαίρετα, τους ανθρώπους,  στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά μας  νοσεί  πολυεπίπεδα.. 

Η  υπέρβαση και θεραπεία  των πολυποίκιλωνπροβλημάτωντης απαιτούν  την υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικής φιλοσοφίας και πρακτικής με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Είναι υποχρέωση  όλων μας να αγωνιστούμε, συλλογικά και μαζικά,  γι’ αυτόν το στόχο..

Ο Μανώλης Κάρλας*  είναι MD,PhD Παθολόγος -Διαβητολόγος και Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*