× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Σκαλοχώρι, Σκαλοχωρίτες μουσουλμάνοι στο Αϊβαλί

Ομιλία διοργανώνει η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2024

Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Σκαλοχώρι, Σκαλοχωρίτες μουσουλμάνοι στο Αϊβαλί
' χρόνος ανάγνωσης

Ομιλία του Χρήστου Χατζηλία Δρ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Αχ, βαχ Κεμέρ, Αϊβαλί / Η δικιά μου πατρίδα είναι η Μυτιλήνη…», Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Σκαλοχώρι, Σκαλοχωρίτες μουσουλμάνοι στο Αϊβαλί διοργανώνει η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της Συνύπαρξης, Μεραρχίας Αρχιπελάγους 5, Επάνω Σκάλα, με ελεύθερη είσοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χρήστος Χατζηλίας, θα παρουσιάσει την εμπειρία της ανταλλαγής πληθυσμών στο Σκαλοχώρι Λέσβου, εμπειρία που αψηφά και υπερβαίνει τις επιταγές της επίσημης ιστορίας.

Ο ίδιος ο ομιλητής σημειώνει σχετικά: «Μια φορά κι έναν καιρό, στα 1923, κάποιοι δυνατοί και νικητές και κάποιοι αδύναμοι και νικημένοι αποφάσισαν να χωρίσουν και να απομακρύνουν ανθρώπους που ζούσαν μονοιασμένοι κι αγαπημένοι για αιώνες. Η ιστορία που θα σας πω αφορά τους κατοίκους ενός χωριού της Λέσβου, το Σκαλοχώρι (Τσουκαλοχώρι) για τους χριστιανούς Ρωμιούς, Τσομλέκ Κιόι για τους μουσουλμάνους, που εκπατρίστηκαν και φτώχυναν, χώρια ο ένας απ’ τον άλλον. Όμως η αγάπη και η λαχτάρα για την «πατρίδα» έκανε τους Σκαλοχωρίτες, απ’ τη μια κι απ’ την άλλη μεριά του Αιγαίου να ανταμώνουν εκατό χρόνια τώρα και να κρατούν ζωντανό το νήμα της μνήμης και της συνέχειας. Κατά την έρευνά μου, στα πλαίσια της εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής, μια σειρά από ασύνδετες τότε πληροφορίες και φαινομενικά άσχετες φωτογραφίες σήμερα βρίσκουν νόημα και αποδεικνύουν πως η κλωστή δεν κόπηκε και πως οι άνθρωποι πάντα έβρισκαν τρύπες στο χρόνο και διαλείμματα στη σκληρή Ιστορία, ανταμώνοντας, ξεγελώντας τις κυβερνήσεις, ξεπερνώντας το διχασμό, το φόβο και την απελπισία, χωρίς ίχνη ρεβανσισμού και αναθεωρητισμού, γιατρεύοντας και όχι ξύνοντας πληγές…».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εννιά χρόνια από την επίσκεψη των «Τριών Ιεραρχών» στη Λέσβο

Με αφορμή τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου άραγε θυμάται κανείς το δέντρο ελιάς ή σκέφτεται το μνημείο Ειρήνης που είχε προτείνει ο αείμνηστος Γαληνός;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο εγγονός του Φώτη Κόντογλου γυρίζει το χρόνο πίσω

«Βρισκόταν σε έναν άλλο κόσμο και με έπαιρνε κι εμένα μαζί του» λέει ο Φώτης Μαρτίνος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πάσχα 1913 στη Λέσβο‑ Το Πάσχα της λεφτεριάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Τι παναπεί… πας και τρως ψουμάρες;»

Η 92χρονη θεία Δέσποινα μίλησε για δίαιτα, αλλά και για την αναγκαιότητα ο άνθρωπος να «αυτοκυβερνιέται» στην παρουσίαση του βιβλίου του ανηψιού της, Βασίλη Κατσίλα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

Η υποδοχή του Χριστού με τα Βάγια και τα έθιμα της νηστείας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτη νίκη της ζωής

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λέσβο και στη Μικρασία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μάθημα ιστορίας σε μεγάλο ακροατήριο με τον Σταύρο Παναγιωτίδη

Αγαπήθηκαν και στη Μυτιλήνη οι «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η συμβολή της Λέσβου στην Επανάσταση του 1821 από την έρευνα του Στρατή Αναγνώστου

Σημαντική εκδήλωση ιστορικής μνήμης από την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών σε συνεργασία με τις εκδόσεις REPRO Graphics και την Αντωνία Σάββα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα ...Fake News της Επανάστασης!

Πως οι ψεύτικες ειδήσεις κυκλοφορούσαν ακόμη και από τους ίδιους τους οπλαρχηγούς του 1821. Στο επίκεντρο της φημολογίας, οι Ρώσοι, ο Υψηλάντης, η κατάληψης της πόλης και η «Αόρατος Αρχή»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ*