× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ιστορικό της προτομής του Μιχάλη Μυρογιάννη

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2024

Το ιστορικό της προτομής του Μιχάλη Μυρογιάννη

Η προτομή στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης του Μιχάλη Μυρογιάννη, δολοφονημένου εν ψυχρώ στις 18-11-1973 από τον αξιωματικό της Χούντας Ντερτιλή κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ν.Γ.Παρασκευά και τοποθετήθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης το 1982, με οικονομική συμβολή του Συλλόγου Μυτιληναίων Μόντρεαλ Καναδά ο «Αλκαίος». Ήταν η τελευταία χρονιά της 5ης θητείας του Δημάρχου Απόστολου Αποστόλου, που στα 81 του χρόνια είχε καημό να το ολοκληρώσει για να τιμήσει τους αγώνες της νέας γενιάς, σαν συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης και των Δημοκρατικών αγώνων πριν την ξενοκίνητη δικτατορία του 1967.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα Δημοτικά Συμβούλια Μυτιλήνης μετά τη πτώση της Χούντας, έδωσαν το όνομα του Μιχάλη Μυρογιάννη σε δρόμο από το Μακρύ Γυαλό προς τη Χρυσομαλλούσα, στη συνέχεια δε του ίδιου δρόμου (που διανοίχτηκε μεταγενέστερα), δόθηκε το όνομα του Αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, επίσης δολοφονημένου το 1963 στη Θεσσαλονίκη από το ακροδεξιό παρακράτος.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής στις 17 Νοέμβρη 1982, παραβρέθηκαν οι γονείς και οι αδελφές του Μιχάλη Μυρογιάννη, ανάμεσα σε πλήθος λαϊκών ανθρώπων όλων των ηλικιών που τον τίμησαν σαν δικό τους νεκρό. Ήταν σαν να γινόταν η επίσημη τελετή ταφής του, που δεν άφησε η Χούντα να γίνει το 1973. Εκ μέρους του Δήμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Πάλλης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δολοφονίας του.

Ο Δήμαρχος Απόστολος Αποστόλου δακρυσμένος αποκάλυψε τη προτομή, μέσα σε ξέσπασμα χειροκροτημάτων, μεγάλης συγκίνησης και συνθημάτων για τη δικαίωση της θυσίας του Μιχάλη Μυρογιάννη. Μεταξύ των «επισήμων» και εκπροσώπων φορέων που κατέθεσαν στεφάνια, δεν έλειψαν και μερικοί από αυτούς, που όταν οι στρατοκράτες έπνιγαν στο αίμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έστελναν τηλεγραφήματα στην «εθνικήν κυβέρνησιν» για την… «κατατρόπωσιν των αναρχικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Φώτα στη Μυτιλήνη του 1926

Το πολύτιμο υλικό που διέσωσε η εταιρεία «Αρχιπέλαγος»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς με «αμίλητο νερό»

Στην οδό Μαιάνδρου της Μυτιλήνης, στο παρεκκλήσι όπου μπλέκουν η Παναγιά η Φανερωμένη με την Παναγιά την Προβιάδαινα, τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα, τα Αιβαλιώτικα πανηγύρια, η επανάσταση του 1821 και η Καταστροφή της Μικρασίας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια ευχετήρια κάρτα του Αναστασέλλη από το 1962

Με έναν πρωτότυπο τρόπο με συγκίνηση, ιστορία και πνευματική παράδοση οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» εύχονται Καλή Χρονιά στους κατοίκους της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χριστούγεννα στη Σμύρνη, κάποτε...

Έθιμα που είχαν σχέση με την προετοιμασία των ανθρώπων για τον ερχομό του νέου χρόνου με ζητούμενα την καλή υγεία, την πλούσια καρποφορία και σοδειά
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις της παλιάς Λέσβου

Των ΜΑΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Χριστουγεννιάτικη Μυτιλήνη του 1930

Των ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και ΦΑΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μαρτυρία για τον Παναγιώτη Γώγο, 80 χρόνια από την παραμονή Χριστουγέννων του 1944

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» θυμούνται...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Ήρταν γοι δουλ’ να σκλαβώσιν τ’ς λεφτιρ’»

80 χρόνια από το θρυλικό GO BACK του λαού της Λέσβου -Παραμονή Χριστουγέννων ήταν και τότε που ο λαός της Μυτιλήνης και των χωριών έγραψε τη δική του εποποιία υπερασπιζόμενος την ελευθερία που είχε κατακτήσει
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

To Παράρτημα Λέσβου ΠΕΑΕΑ‑ΔΣΕ για το 80 χρόνια από το GO BACK

Η επικαιρότητα των διδαγμάτων του
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αυτές τις γιορτές τρώμε σελινάτο και αρνί στη σούβλα με θέα τον Λεπέτυμνο

Στο ψητοπωλείο – ταβέρνα «ο Λεπέτυμνος», δοκιμάζουμε μοναδικές λεσβιακές γεύσεις πλασμένες με αγάπη και παράδοση
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Συμβολή στην ιστορία και μνήμη της περιόδου 1912‑1922

Η παρουσίαση του 28ου τόμου των Λεσβιακών και οι επιστημονικές προσεγγίσεις των Στρατή Αναγνώστου, Πάνου Γρηγορίου και Αθανασίου Καλαμάτας για την περίοδο της Στρατιωτικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Ιστορίες στο Νησί» με το «GEOΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» του Στρατή Μπαλάσκα

28 ιστορίες και μία συζήτηση με τον Δημήτρη Μάντζαρη