× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια μάνα που δεν σιώπησε ποτέ: Η συγκλονιστική επιστολή της μητέρας του Μιχάλη Μυρογιάννη

Δημοσιεύτηκε 10 χρόνια μετά τον θάνατό του στην «Ελευθεροτυπία»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2025

Μια μάνα που δεν σιώπησε ποτέ: Η συγκλονιστική επιστολή της μητέρας του Μιχάλη Μυρογιάννη
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές, συγκινητικές και ιστορικά φορτισμένες μαρτυρίες που συνδέονται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η επιστολή της μητέρας του Μιχάλη Μυρογιάννη, του νεαρού ηλεκτρολόγου από τη Μυτιλήνη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτικού στις 18 Νοεμβρίου 1973. Η επιστολή δημοσιεύτηκε δέκα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1983, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ντοκουμέντα της εποχής.

Σε αυτήν, η μητέρα του Μυρογιάννη καταγράφει τη δική της προσωπική ιστορία απώλειας, τον τελευταίο διάλογο με τον γιο της πριν φύγει για την Αθήνα, τις εικόνες της καθημερινότητάς τους που σήμερα μετατρέπονται σε μνήμες–σύμβολα, και το πένθος που διασταυρώνεται με την αξιοπρέπεια και την ιστορική συνείδηση. Η επιστολή δεν καταγράφει μόνο έναν σπαραγμό, αλλά και την καταγγελία μιας άδικης απώλειας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την αίσθηση καθήκοντος απέναντι στη συλλογική δημοκρατική μνήμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από μια λιτή, σχεδόν ποιητική αφήγηση, η μητέρα περιγράφει την αγωνία, την περηφάνια και το βάρος του να γνωρίζεις ότι το παιδί σου δεν χάθηκε τυχαία ούτε σιωπηλά, αλλά ως αποτέλεσμα πολιτικής καταστολής. Η γραφή της αποτελεί μοναδική μαρτυρία για το πώς το προσωπικό μετατρέπεται σε δημόσιο, παραμένοντας ταυτόχρονα αθεράπευτα ανθρώπινο.

Στη Μυτιλήνη, η μνήμη είναι παρούσα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη στη Μυτιλήνη λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ιστορικής συνείδησης και για την υπενθύμιση του ρόλου που διαδραμάτισαν και άνθρωποι από την περιφέρεια. Η επιστολή της μητέρας του, παρότι δημοσιεύτηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες, συνεχίζει να γίνεται σημείο ανάγνωσης σε σχολεία, εκδηλώσεις και επετειακές αναφορές σε όλη την Ελλάδα.

Ένα ανθρώπινο τεκμήριο που ξεπερνά τις επετείους

Η μαρτυρία αυτή θεωρείται μέχρι σήμερα εξαιρετικά σημαντική, επειδή δεν στέκεται μόνο στη θυσία, αλλά στην ευθύνη της μνήμης. Συνδέει την προσωπική εμπειρία μιας μάνας με την πολιτειακή ωριμότητα και την ανάγκη μιας κοινωνίας να γνωρίζει την ιστορία της όχι μόνο μέσα από αριθμούς, χρονολόγια και συνθήματα, αλλά μέσα από ονόματα, οικογένειες και ανεπιστρεπτί ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κείμενο της μητέρας του Μιχάλη Μυρογιάννη παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς υπενθυμιστές ότι το Πολυτεχνείο δεν ήταν —και δεν είναι— μια τυπική επέτειος, αλλά ένα ηθικό συμβόλαιο διαρκούς υπεράσπισης της δημοκρατίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τ` αντροκόριτσο του Αργύρη Εφταλιώτη

Κείμενο του Αργύρη Εφταλιώτη με θέμα τα Φώτα σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Φώτα στη Μυτιλήνη του 1926

Το πολύτιμο υλικό που διέσωσε η εταιρεία «Αρχιπέλαγος» -Δείτε ο βίντεο με το αρχειακό υλικό
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Νύχτα των κρυστάλλων» στον Πολιχνίτο

H πιο ντροπιαστική σελίδα της ιστορίας της Λέσβου*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: η λέξη του 2025 και το αποτύπωμα μιας χρονιάς

Η «λέξη της χρονιάς» στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου έχει καταφέρει να λειτουργεί όχι μόνο ως γλωσσικό παιχνίδι, αλλά και ως άτυπο χρονικό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν οι ταχυδρόμοι στη Λέσβο γίνονταν Αη Βασίληδες!

Ιστορίες αγάπης, ελπίδας και μικρών θαυμάτων από τον Μπάμπη Στυλιανίδη και τα παλιά ΕΛΤΑ πριν «μαραζώσουν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Λέσβος μέσα στο 2025: όσα μας δοκίμασαν και όσα μας κράτησαν

Ανασκόπηση της χρονιάς μέσα από τις ειδήσεις που άνοιξαν συζητήσεις
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χριστουγεννιάτικη νοσταλγία: Εικόνες και ιστορίες από τον περασμένο αιώνα

Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ* από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Χριστουγεννιάτικη Μυτιλήνη του 1930

Των ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και ΦΑΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία από άλλη εποχή

Μια ιστορία που επιμελήθηκε ο συγγραφέας Βασίλης Γεώργας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις της παλιάς Λέσβου

Των ΜΑΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μαρτυρία για τον Παναγιώτη Γώγο, 81 χρόνια από την παραμονή Χριστουγέννων του 1944

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» θυμούνται...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Ήρταν γοι δουλ’ να σκλαβώσιν τ’ς λεφτιρ’»

81 χρόνια από το θρυλικό GO BACK του λαού της Λέσβου -Παραμονή Χριστουγέννων ήταν και τότε που ο λαός της Μυτιλήνης και των χωριών έγραψε τη δική του εποποιία υπερασπιζόμενος την ελευθερία που είχε κατακτήσει
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ