× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέτρινη φωνή Ιστορίας

Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2024

Πέτρινη φωνή Ιστορίας

Περπατούσα αργά το απόγευμα στο Πάρκο της πόλης μας, επιστρέφοντας από τη βιβλιοθήκη. Είχε πέσει σκοτεινιά, αν και ήταν μόλις έξι. Η χειμωνιάτικη ώρα μάς μπερδεύει, για άλλη μια φορά. Μια ψιθυριστή φωνή με έβγαλε από τους συλλογισμούς μου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ε! Χρονογράφε, στάσου δυο λεπτά, να μιλήσουμε». Ξαφνιάστηκα, από πού ερχόταν η φωνή, γύρω μου δεν υπήρχε ψυχή. Γυρίζω περιμετρικά το κεφάλι μου, σαν ραντάρ, δεν εντοπίζω κάποιον. Ποιος ήταν αυτός που με προσφωνούσε έτσι.

Η φωνή ξανακούστηκε, συριστική, με μηχανικό ήχο. Και πρόσθεσε: “ναι εγώ σου μιλώ, μην παραξενεύεσαι”. Έμεινα ενεός, πώς να μην σαστίσω. Η φωνή ερχόταν από τη μεριά που στέκει η προτομή του νέου Μυτιληνιού που δολοφονήθηκε στο Πολυτεχνείο το 1973.

Συνέχισε, χωρίς να περιμένει απόκρισή μου: «Πριν 50 χρόνια δεν ονειρευτήκαμε έναν κόσμο με επιδόματα πετρελαίου, τροφίμων, χαρτζιλίκι νέων κι άλλες ελεημοσύνες. Δεν θέλαμε μια ολιγαρχία μέσα στη δημοκρατία, αλλά τη Δημοκρατία. Ούτε και έλεγχο της χώρας μας από ξένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, μετά μισόν αιώνα, κατανοώ το σύνθημα των νέων όταν διαδηλώνουν και φωνάζουν: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, το Πολυτεχνείο δεν τέλειωσε το εβδομήντα τρία». Βαφτίσατε Μεταπολίτευση τα χρόνια που ακολούθησαν, για φτιασίδωμα. Σ' αυτή δεν χώρεσαν, δεν συμπεριλήφθηκαν όσοι συμμετείχαν, πρόσφεραν ανώνυμα και ανένταχτα.

Όσοι ήταν παρόντες στα καλέσματα της Ιστορίας. Όμως αυτή γράφτηκε, όσο κι αν προσπαθούν να τη ξεθωριάσουν. Ξέρεις, οι φωτογραφίες όσο κι αν ξασπρίσουν υπάρχουν, αποτύπωσαν γεγονότα, είναι τεκμήρια. Δεν μπορεί να σβηστεί η πραγματικότητα με αφορισμούς, αναθεωρητισμούς
και ξαναγράψιμο. Μάλλον πρέπει να σταματήσει το μέτρημα, το ζύγισμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Συνέβη, το περιλαμβάνει η πολιτική Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Όσο κι αν θέλουνκάποιοι να το απαξιώσουν, να του ρίξουν χρυσόσκονη λήθης ή να το σφετεριστούν είναι πολιτικό γεγονός, για αυτό ξινίζουν τα μούτρα των απόντων και των αμέτοχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη βδομάδα, που ήταν η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, έκλαψα βουβά όταν έμαθα ποιοι εκπροσωπούν την Πολιτεία σε τέτοιες γιορτές. Καλά που δεν ήρθε κάποιος να καταθέσει δάφνινο στεφάνι στην προτομή μου! Ψάξτε να βρείτε τον ανθρωπισμό που είχαν οι άνθρωποι του νησιού, απ' την αρχαιότητα μέχρι τα σήμερα.”

Βραδιάζει, μάλλον η νοτιά που φυσά μ' έκανε ν' ακούω φωνές. Η προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη ξεχωρίζει μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Τα χρόνια βάρυναν, άλλαξαν την υφή του μαρμάρου. Τα γιατί σε βαραίνουν, τα πρέπει είναι ασήκωτα. Δύσκολο να αποκριθείς σ' ένα άγαλμα σε λέξεις της αλήθειας. Μαζί του θα πορεύονται κάθε χρόνο οι νέοι μ' ένα άλικο γαρύφαλλο στο χέρι και στη ψυχή.

Ο Αριστείδης Καλάργαλης είναι Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο Αϊβαλιώτης Αϊ Νικόλας

Μια εκκλησιά απ’ όπου ξεκίνησε νεωκόρος ο Βενιαμίν ο Λέσβιος και για δαύτη μάλωναν έναν αιώνα, Αιβαλιώτες και Αγιορείτες. Πλέον ανήκει στη μνήμη...
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη μιας περιόδου και τα αγάλματα των πολεμιστών του Ριάτσε

Γράφει ο Αρχιτέκτων, πρώην Βουλευτής και Υπουργός ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ανάμεσα στην «πραγματικότητα», την «συνωμοσιολογία» και τον «λαϊκισμό».

Γράφει ο τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Δεκέμβρης του 1944 στη Λέσβο πριν από το «GO BACK»

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ για τον αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 στη Λέσβο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για τα έργα της ΔΕΥΑΛ στην Κουλμπάρα

Δημόσια έκκληση στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και τη Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα να σωθεί το δομημένο περιβάλλον της ιστορικής γειτονιάς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δράσεις στήριξης του όρμου Μαραθοκάμπου Σάμου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένα βιβλίο που «ανθρωποποιεί» τα άψυχα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΜΕΛΟΥ* για το «GEOΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» του Στρατή Μπαλάσκα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όσο στολίζεις το δέντρο...

Οι γιορτές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες. Αρκεί να είναι δικές σου.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθήνα, Προπύλαια, 22 Νοέμβρη 2024

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μεταφορικό Ισοδύναμο της… ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η «ιερή στιγμή» του μανικιούρ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ με αφορμή την παράσταση Νυχιάνγκ του ΦΟΜ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Μπορεί να αποτελεί αξιοθέατο ένα νεκροταφείο της Μυτιλήνης;

Ιστορίες στο Νησί: Οι ξεναγοί Έλσα Εγγλεζοπούλου και Ελένη Κρητικού μέλη της ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Παρέα στη Λέσβο» συζητούν για τις δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ