× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέτρινη φωνή Ιστορίας

Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2023

Πέτρινη φωνή Ιστορίας

Περπατούσα αργά το απόγευμα στο Πάρκο της πόλης μας, επιστρέφοντας από τη βιβλιοθήκη. Είχε πέσει σκοτεινιά, αν και ήταν μόλις έξι. Η χειμωνιάτικη ώρα μάς μπερδεύει, για άλλη μια φορά. Μια ψιθυριστή φωνή με έβγαλε από τους συλλογισμούς μου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ε! Χρονογράφε, στάσου δυο λεπτά, να μιλήσουμε». Ξαφνιάστηκα, από πού ερχόταν η φωνή, γύρω μου δεν υπήρχε ψυχή. Γυρίζω περιμετρικά το κεφάλι μου, σαν ραντάρ, δεν εντοπίζω κάποιον. Ποιος ήταν αυτός που με προσφωνούσε έτσι.

Η φωνή ξανακούστηκε, συριστική, με μηχανικό ήχο. Και πρόσθεσε: “ναι εγώ σου μιλώ, μην παραξενεύεσαι”. Έμεινα ενεός, πώς να μην σαστίσω. Η φωνή ερχόταν από τη μεριά που στέκει η προτομή του νέου Μυτιληνιού που δολοφονήθηκε στο Πολυτεχνείο το 1973.

Συνέχισε, χωρίς να περιμένει απόκρισή μου: «Πριν 50 χρόνια δεν ονειρευτήκαμε έναν κόσμο με επιδόματα πετρελαίου, τροφίμων, χαρτζιλίκι νέων κι άλλες ελεημοσύνες. Δεν θέλαμε μια ολιγαρχία μέσα στη δημοκρατία, αλλά τη Δημοκρατία. Ούτε και έλεγχο της χώρας μας από ξένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, μετά μισόν αιώνα, κατανοώ το σύνθημα των νέων όταν διαδηλώνουν και φωνάζουν: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, το Πολυτεχνείο δεν τέλειωσε το εβδομήντα τρία». Βαφτίσατε Μεταπολίτευση τα χρόνια που ακολούθησαν, για φτιασίδωμα. Σ' αυτή δεν χώρεσαν, δεν συμπεριλήφθηκαν όσοι συμμετείχαν, πρόσφεραν ανώνυμα και ανένταχτα.

Όσοι ήταν παρόντες στα καλέσματα της Ιστορίας. Όμως αυτή γράφτηκε, όσο κι αν προσπαθούν να τη ξεθωριάσουν. Ξέρεις, οι φωτογραφίες όσο κι αν ξασπρίσουν υπάρχουν, αποτύπωσαν γεγονότα, είναι τεκμήρια. Δεν μπορεί να σβηστεί η πραγματικότητα με αφορισμούς, αναθεωρητισμούς
και ξαναγράψιμο. Μάλλον πρέπει να σταματήσει το μέτρημα, το ζύγισμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Συνέβη, το περιλαμβάνει η πολιτική Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Όσο κι αν θέλουν
κάποιοι να το απαξιώσουν, να του ρίξουν χρυσόσκονη λήθης ή να το σφετεριστούν είναι πολιτικό γεγονός, για αυτό ξινίζουν τα μούτρα των απόντων και των αμέτοχων.
Την περασμένη βδομάδα, που ήταν η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, έκλαψα βουβά όταν έμαθα ποιοι εκπροσωπούν την Πολιτεία σε τέτοιες γιορτές. Καλά που δεν ήρθε κάποιος να καταθέσει δάφνινο στεφάνι στην προτομή μου! Ψάξτε να βρείτε τον ανθρωπισμό που είχαν οι άνθρωποι του νησιού, απ' την αρχαιότητα μέχρι τα σήμερα.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βραδιάζει, μάλλον η νοτιά που φυσά μ' έκανε ν' ακούω φωνές. Η προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη ξεχωρίζει μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Τα χρόνια βάρυναν, άλλαξαν την υφή του μαρμάρου. Τα γιατί σε βαραίνουν, τα πρέπει είναι ασήκωτα. Δύσκολο να αποκριθείς σ' ένα άγαλμα σε λέξεις της αλήθειας. Μαζί του θα πορεύονται κάθε χρόνο οι νέοι μ' ένα άλικο γαρύφαλλο στο χέρι και στη ψυχή.

Ο Αριστείδης Καλάργαλης είναι Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου