Η μειωμένη βασική ενίσχυση που δόθηκε στους παραγωγούς ήταν αναμενόμενη για μια σειρά από λόγους για τους οποίους την κύρια ευθύνη φέρουν η τωρινή και οι προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ που έφτιαξαν το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ σύμφωνα με το οποίο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μοιράζει τις ενισχύσεις.
Αν και ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ δεν διαφέρει από τον προηγούμενο, εν τούτοις, οι παραγωγοί δεν θα πάρουν τα ίδια ακριβώς χρήματα που έπαιρναν μέχρι τώρα, γιατί η δομή και η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ έχει αλλάξει, κι αυτό, λίγοι το έχουν καταλάβει. Κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι μέχρι τώρα οι ενισχύσεις δίνονταν με βάσει τα δικαιώματα που είχε κατοχυρώσει ο κάθε παραγωγός , ενώ με τη νέα ΚΑΠ θα δίνονται (ολότελα τέλος του 2026) με βάση τα στρέμματα που δηλώνει.
Βασική είναι και η διαδικασία της σύγκλησηςτων δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία όλα τα στρέμματα σε κάθε αγρονομική περιφέρεια θα έχουν την ίδια μοναδιαία αξία στο τέλος του 2026, σε τέσσερα διαδοχικά στάδια που αρχίζουν από εφέτος.
Πέραν αυτών γίνονται κι άλλες αλλαγές όπως α) η κατάργηση του πρασινίσματος και η δημιουργία των οικολογικών σχημάτων, στα οποία θα πάνε το 25% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων, β) ο καθορισμός για τους μικρούς παραγωγούς της αναδιανεμητικής ενίσχυση ύψους 170 εκατ., γ) η αύξηση των κονδυλίων για τους νέους αγρότες και γεωργούς, καθώς και δ) η αύξηση των κονδυλίων των τομεακών προγραμμάτων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Αυτές όλες οι αλλαγές μειώνουν το ύψος της βασικής ενίσχυσης επομένως ήταν αναμενόμενο ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν οι δικαιούχοι θα ήταν λιγότερα. Το πόσο λιγότερα ή περισσότερα θα είναι τα χρήματα που θα πάρει ο κάθε παραγωγός με το νέο καθεστώς θα φανεί στο τέλος όταν μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει όλες τις πληρωμές.
Για το φιάσκο λοιπόν της πληρωμής την κύρια ευθύνη δεν την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, του οποίου την ηγεσία παραίτησε ο κ. Αυγενάκης , σε μια προσπάθεια αποποίησης των δικών ευθυνών, αλλά η νυν και οι προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, γιατί:
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Αυγενάκης πρώτος από όλους θα έπρεπε να υποβάλει την δική του παραίτηση, ενώ κατά την άποψή μου ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να μας εξηγήσει δύο πράγματα. Γιατί έκανε σε όλους τους παραγωγούς οριζόντια μείωση 20% περίπου και κυρίως γιατί υπάρχει μια απόκλισηεκατό χιλιάδων περίπου μεταξύ των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης και των πληρωμών της βασικής ενίσχυσης.
Τέλος το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον ως προς την πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο να επιτευχθεί.