× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γιορτινές εκδηλώσεις εκατό χρονών

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 7/1/2020

Γιορτινές εκδηλώσεις εκατό χρονών
' χρόνος ανάγνωσης

Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν και τούτες τις γιορτές σε όλη την Ελλάδα. Και στο πιο μικρό χωριό ο πρόεδρος «άναψε» το δέντρο, οι δήμαρχοι πήγαν στο σπίτι του Άη Βασίλη, και άλλα. Οι περισσότερες εκδηλώσεις ήταν ομοιόμορφες σ’ όλη τη χώρα. Ναι, να γίνουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, αλλά να μην μείνουμε σ’ αυτές. Απουσιάζει η δημιουργία που έχει μέσα του ο πολιτισμός. Μπορεί ο κάθε τόπος, όσο μικρός και να είναι, να δημιουργήσει, δίνοντας το δικό του στίγμα.

Μια τέτοια περίπτωση χριστουγεννιάτικης πολιτιστικής εκδήλωσης – δημιουργίας – έχουμε στο χωριό Μανταμάδος της Λέσβου το μακρινό 1919, πριν εκατό χρόνια. Τις μέρες των γιορτών δόθηκε θεατρική παράσταση με το έργο «Δήμιος». Ο Μανταμάδος είναι ένα προοδευτικό χωριό ανέκαθεν. Αυτό φαίνεται και στο δημοσίευμα, (εφημερίδα Ελεύθερος Λόγος 3 Ιανουαρίου 1920), «Μία επίσκεψις» του λογοτέχνη Κώστα Μάκιστου  - Παπαχαραλάμπους. Εικάζεται ότι είναι ο συγγραφέας του έργου, καθότι έγραψε πολλά θεατρικά, τα οποία παίχτηκαν από τοπικούς ερασιτεχνικούς θιάσους. Μετά την παράσταση ακολούθησε μεταμεσονύχτιο γλέντι στο χώρο του Παρθεναγωγείου, προφανώς μέχρι πρωίας. Μαθαίνουμε ότι οι γυναίκες υπερτερούσαν, ο χώρος του σχολείου χρησιμοποιήθηκε ως κοινόχρηστος δημόσιος χώρος. Κι ο ερασιτεχνικός θίασος προτίμησε το έργο ενός συγγραφέα με καταγωγή από διπλανό χωριό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλή δημιουργική χρονιά

Αριστείδης Καλάργαλης       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία επίσκεψις

Του Κώστα Μάκιστου

Στο Μανδαμάδο λοιπόν, Κύριοι μου, όπου θρυλείται ότι ο Σαβαώθ  λαβών πηλόν έπλασε τον πρώτον άνθρωπον επί της γης, γίνονται εκπληκτικά πράγματα, τόσο εκπληκτικά για ένα χωριό, ώστε να παίζονται από Μανδαμαδιώτες ερασιτέχνες έργα ντόπιας προελεύσεως και τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη Κυριακή ένα νότιος άνεμος μας έφερε στη γειτονική μας κωμόπολη, όπου μαζί με τα κουμάρια και τα λαγήνια οι κάτοικοι ξέρουν να κάνουν κι επιβλητικές χειρονομίες πολιτισμού και σημαντικά βήματα πρωτευουσιάνικης προόδου. Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στον πολιούχο Ταξιάρχη του χωριού, που μας υποδέχτηκε με τ’ αγριωπά και γουρλωμένα μάτια του και τη κλασσική του μύτη με μεγάλη συγκαταβατικότητα, αφού καταδέχτηκε να κρατήσει με το θεϊκό μαγνήτη του μελαψού προσώπου του το νόμισμά μας, τρόπος συνηθισμένος με τον οποίον δοκιμάζουν οι ευλαβείς προσκυνηταί τας προς αυτούς διαθέσεις του Αγίου.

 Το βράδυ στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου έχουν στριμωχθεί σαρδεληδόν οι Μανδαμαδιώτες και των δύο φύλλων, για να παρακολουθήσουν την παράσταση του «Δημίου», έργου ντόπιου συγγραφέως. Ο γυναικόκοσμος υπερτερεί στον αριθμό. Οι τραγικές αυτοκτονίες και οι ραγδαίοι θάνατοι επί της σκηνής, προκαλούν τα δάκρυα των θεατών και τα μαντιλάκια ακαταπαύστως τίθενται εις ενέργειαν. Οι πιότεροι ερασιτέχνες έπαιξαν καλά το μέρος των και με κάποια φυσικότητα. Μόλις στη μία μετά μεσονύκτιον κατορθώνει να πάρει τέλος η παράσταση.

   Οι θεαταί αποσύρονται κατενθουσιασμένοι συγχαίροντες ερασιτέχνας και συγγραφέα. Στο τέλος μένει μια διαλεχτή παρέα από ανοιχτόκαρδους γλεντζέδες νέους και διαλεχτές δ/δες που με τους ήχους ενός μαγευτικού βαλς στροβιλίζουν ξέγνοιαστα κι εύθυμα στη σάλα του Παρθεναγωγείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Μονάχα δω στο Μανδαμάδο λοιπόν, μου λέγει στ’ αυτί ο φίλος, η γυναίκα έχει πετάξει μαζί με το Μυτιληναΐικο τσιμπιρέλι και το τσόκαρο πραγματικά και το χωριάτικο φόβο και τη συστολή, που υφίστανται σχεδόν σ’ όλα τ’ άλλα τα χωριά μας.

-  Έχουμε σουφραζέτες πρώτης γραμμής δω πέρα, μας λέγει ένας ντόπιος. Κι αν καμιά φορά ξαπλωθεί στην Ελλάδα ο σουφραζετισμός στο Δ. Συμβούλιό του θα ’χουμε τη πλειοψηφία μεις οι Μανδαμαδιώτες και ποιος ξέρει αν δεν θα βγει από δω η πρώτη βουλευτίνα του νησιού μας!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι δυο μεριές της θάλασσας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

15 Ιουλίου ‑ 16 Αυγούστου 1974, 33 δραματικές μέρες πριν 51 χρόνια

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας για την πολλαπλή χουντική προδοσία, τους δυο «Αττίλες», τη μεταπολίτευση και τους τρεις Λέσβιους που … δεν γύρισαν!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οδοιπορικό στην Ιστορία και την Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λέσβου

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ο Μπάλος» και ο ιστότοπος «Πανόραμα Πολιχνίτου» συνδιοργανώνουν οδοιπορικό στον Πολιχνίτο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το δράμα της Κύπρου αναβίωσε στην εκδήλωση για τον πρόσφυγα παιδίατρο Θεόδωρο Χατζηιωάννου

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

29 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Οι Λιμενικοί Ηλίας Καζάκος και Γιώργος Κωτούλας εκτελέστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση σττις 5 Ιουνίου 1942
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

O Θεόφιλος «μπαίνει» με τους πίνακές του στο Μουσείο του Λούβρου

Ήταν ο θρίαμβος του φουστανελά που κάποτε τον έλεγαν "σοβατζή"
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αντίο στον Αχιλλέα Θεοφίλου

Ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας που μεγάλωσε στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης έφυγε σήμερα απο τη ζωή νοσηλευόμενος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας.-Δείτε τι είχε πει στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο "Ν"
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία των Λαδάδικων της Μυτιλήνης

Μια ιστορία για το πράσινο χρυσάφι της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

9 Μαΐου 1945: Μια σημαντική επέτειος που επιβάλλεται να θυμόμαστε!

Γιατί «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ